Föräldrautbildning

Barn i Lekpark

Är du förälder och vill lära dig mer om föräldraskap eller barn och barns behov? Vill du lära dig mer om hur du och ditt barn får en bra relation?

Då erbjuder Södertälje kommun löpande föräldrautbildningar. Det räcker att du är nyfiken på att veta mer om föräldraskap för att komma på utbildningarna och du behöver alltså inte uppleva problem med ditt/dina barn för att delta. Utbildningarna vänder sig till dig som är boende i Södertälje och är helt gratis och frivilliga. Alla utbildningar leds av utbildade gruppledare med lång erfarenhet av att arbeta med familjer. Utbildningarna sker i grupp och en förutsättning för att en utbildning ska startas är att tillräckligt många är intresserade.

Nedan hittar du information och tider för utbildningarna vi erbjuder.

Hittar du inte datum till den utbildning du är intresserad av? Eller har du frågor och funderingar? Hör av dig till foraldrautbildning@sodertalje.se och gör en intresseanmälan så gör vi vårt bästa för att kunna erbjuda utbildningen du vill gå.

Förvirrad mammaHar du svårt att säga nej till ditt/dina barn? Eller säger du nej alldeles för ofta?

Vill du få en bättre relation till ditt eller dina barn?

Då ska du komma på ABC (Alla barn i Centrum). Träffarna är gratis och riktar sig till alla föräldrar som har barn i åldern 3-12 år. Du behöver inte ha några problem med ditt barn för att delta, utan utbildningen handlar om att ge dig som förälder verktyg att få en bra relation till ditt eller dina barn.

På träffarna kommer du att få med dig kunskaper och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. Under träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Träffarna leds av utbildade gruppledare i ABC-metodiken som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Träffarna består av fem gruppträffar. Varje träff är två och en halv timme lång och vi behandlar följande ämnen:

Träff 1 - Introduktionsträff

Träff 2 - Visa kärlek

Träff 3 - Vara med

Träff 4 - Visa vägen

Träff 5 -  Välja strider

Efter några veckor har vi sedan en återträff för att se hur det gått. Under våren erbjuder vi en omgång dagtid och en omgång på kvällstid, se exakta datum och tider lite längre ner på sidan.

Föräldraträffarna är gratis och har du behov av tolk bokar vi det. Vi skickar ut en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Du anmäler dig till foraldrautbildning@sodertalje.se eller via telefon direkt till gruppledarna för utbildningen, kontaktuppgifter finner du nedan. När du anmäler dig behöver vi ditt namn, telefonnummer, hur många barn du har och ålder på dina barn. Att vi vill veta antal och ålder på dina barn är för att vi ska kunna säkerställa att vi får en bra sammansättning av föräldrar i grupperna. Vi sparar bara dina uppgifter tills att utbildningen är klar och de används bara till utbildningen, inte i andra syften.

Gruppledare för ABC:

Karin Axling, kurator/föräldrastödjare
Telefon: 0852302079

Christina Skoog, kurator/föräldrastöjdare
Telefon: 0852302179 

 

Välkomna!

Vi ses fem måndagar under april-juni på Geneta Familjecentral. Vi kommer vara i ett eget rum på familjecentralen men på familjecentralen finns även en öppen förskola som kommer vara öppen under utbildningstillfällena. Har du barn 0-6 år är du välkommen att ta med ditt/dina barn under utbildningstillfällena, men du kommer ansvara för barnen tillsammans med oss i personalen. Efter ett par veckor ses vi på en återträff för att se hur det gått efter utbildningen. 

Datum

190429 09:15-11:45 - Introduktionsträff

190506 09:15-11:45 - Visa kärlek

190520 09:15-11:45 - Vara med

190527 09:15-11:45 - Visa vägen

190603 09:15-11:45 - Välja strider

190624 09:15-11:45 Återträff

Adress

Geneta Familjecentral, Prästgårdsvägen 4, 151 61 Södertälje. 

Intresserad?

Du kan anmäla intresse och ställa frågor till foraldrautbildning@sodertalje.se eller direkt till gruppledarna. Se kontaktuppgifter nedan.

Gruppledare för ABC:

Karin Axling, kurator/föräldrastödjare
Telefon: 0852302079

Christina Skoog, kurator/föräldrastöjdare
Telefon: 0852302179 

Under vårterminen 2019 kommer vi kunna erbjuda ABC på kvällstid. Här nedan finner du datumen för träffarna samt adressen där vi ses. Du kommer inte kunna ta med dig ditt/dina barn till träffarna. Ett par veckor efter avslutad utbildning ses vi på en återträff för att se hur det gått efter utbildningen.

Datum

190425 kl 17:30-20:00 - Introduktionsträff

190502 kl 17:30-20:00 - Visa kärlek

190509 kl 17:30-20:00 - Vara med

190516 kl 17:30-20:00 - Visa vägen

190523 kl 17:30-20:00 - Välja strider

190613 kl 17:30-20:00 Återträff

Adress

Fridaberg, Björknäsvägen 10, 15137 Södertälje. (En stor gammal trävilla i slutet av vägen.) Det finns ett fåtal parkeringsplatser utanför huset och på gatan utanför.

Intresserad?

Du kan anmäla intresse och ställa frågor till foraldrautbildning@sodertalje.se eller direkt till gruppledarna. Se kontaktuppgifter nedan.

Gruppledare för ABC:

Karin Axling, kurator/föräldrastödjare
Telefon: 0852302079

Christina Skoog, kurator/föräldrastöjdare
Telefon: 0852302179 

 

Vill du veta mer om hur du får en bra relation till ditt eller dina barn? Är du nyfiken på vad samspel och anknytning är?

Då ska du komma på vår föräldrautbildning i trygghetscirkeln. Utbildningen är gratis och riktar sig till föräldrar med barn 0-18 år. Vi träffas i grupp vid åtta tillfällen som alla behandlar olika teman. Vi tittar tillsammans på korta filmklipp och diskuterar och reflekterar kring barns behov och föräldrars uppgift som trygg bas och säker hamn. Träffarna leds av två kuratorer/föräldrastödjare som är utbildade i trygghetscirkeln och som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Programmet syftar till att stärka anknytning och samspel mellan förälder och barn och du kommer kunna få lära dig mer om anknytning på ett enkelt och lättfattligt sätt. Du kommer också få en större förståelse för ditt barns känslomässiga behov och vad det kan väcka hos dig.

Vare sig om du upplever svårigheter i ditt föräldraskap eller enbart vill utveckla dina föräldraförmågor så har trygghetscirkeln mycket att erbjuda.

Utbildningen är gratis. Då vi kommer se på film med svensk text behöver du kunna svenska för att delta i utbildningen. Vill du kan du få en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Nästa omgång av utbildningen planeras till hösten 2019 men du kan redan nu anmäla ditt intresse till foraldrautbildning@sodertalje.se

Välkommen!

 

Är du ny i Sverige? Vill du lära dig mer om hur det är att vara förälder i Sverige?

Föräldraskap i Sverige är en gratis föräldrautbildning till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället. Utbildningen kommer ge dig kunskaper om vilka rättigheter och skyldigheter du som förälder har men också kunskaper om hur de olika myndigheterna i Sverige fungerar. Vi kommer också prata om synen på barn och deras behov och rättigheter i Sverige och hur vi kommit fram till den synen på barn.

Utbildningen sker vid fem tillfällen och du kommer under träffarna få en chans att träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman.

Träff 1 - Familj i nytt land

Träff 2 - Skola, pojkar och flickor

Träff 3 - Hälsa och sjukvård

Träff 4 - Föräldrars rättigheter och skyldigheter

Träff 5 - Att vara föräldrar till en tonåring

Utbildningen är gratis och du kan få tolkhjälp om du behöver det. Vill du kan du få en påminnelse per sms dagen innan varje träff.

Är du med på alla utbildningstillfällena kommer du att få ett diplom som visar att du gått utbildningen.

Nästa omgång planeras till hösten 2019 men du kan redan nu anmäl ditt intresse på foraldrautbildning@sodertalje.se. Dit kan du också skicka frågor om utbildningen.

Välkommen!