Barn i Lekpark

På den här sidan samlar vi alla föräldrautbildningar som hålls i Södertälje kommun, oavsett vem som håller i utbildningen. Du kan även gå in på vår sida för vår råd och stöd-verksamhet Nyckeln, där du kan läsa mer om vilket annat typ av stöd du kan få som familj i Södertälje. Du kan bland annat få stöd för ditt barn genom barngruppsverksamhet men även enskilda råd och stöd-samtal för din familj.

Föräldrautbildningar i Södertälje Kommun

Är du förälder och vill lära dig mer om föräldraskap eller barn/ungdomar och deras behov? Vill du lära dig mer om hur du och ditt barn får en bra relation?

För att delta i föräldragrupp räcker det med att du är nyfiken på att veta mer om föräldraskap för att komma på utbildningarna/träffarna och du behöver alltså inte uppleva problem med ditt/dina barn för att delta. Utbildningarna/träffarna vänder sig till dig som är boende i Södertälje och är helt gratis och frivilliga. All gruppverksamhet leds av utbildade gruppledare med gedigen erfarenhet av att arbeta med familjer. Utbildningarna sker i grupp och en förutsättning för att en utbildning ska startas är att tillräckligt många är intresserade.

Nedan hittar du information och tider för utbildningarna/gruppverksamheterna vi erbjuder.

Hittar du inte datum till den utbildning/grupp du är intresserad av? Eller har du frågor och funderingar? Hör av dig till nyckeln@sodertalje.se och gör en intresseanmälan så gör vi vårt bästa för att kunna erbjuda utbildningen du vill gå. Du kan också ringa 0852302242.

Alla Barn i Centrum (ABC) - För föräldrar med barn 3-12 år

Förvirrad mammaHar du svårt att säga nej till ditt/dina barn? Eller säger du nej alldeles för ofta?

Vill du få en bättre relation till ditt eller dina barn?

Då ska du komma på ABC (Alla barn i Centrum). Träffarna är gratis och riktar sig till alla föräldrar som har barn i åldern 3-12 år. Du behöver inte ha några problem med ditt barn för att delta, utan utbildningen handlar om att ge dig som förälder verktyg att få en bra relation till ditt eller dina barn.

På träffarna kommer du att få med dig kunskaper och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. Under träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Träffarna leds av utbildade gruppledare i ABC-metodiken som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Träffarna består av fem gruppträffar. Varje träff är två och en halv timme lång och vi behandlar följande ämnen:

Träff 1 - Introduktionsträff

Träff 2 - Visa kärlek

Träff 3 - Vara med

Träff 4 - Visa vägen

Träff 5 -  Välja strider

Efter några veckor har vi sedan en återträff för att se hur det gått. Föräldraträffarna är gratis och har du behov av tolk bokar vi det. Vi skickar ut en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Just nu följer vi utvecklingen av Coronaviruset Covid-19 noga. Det innebär att vi inte har datum för en ny omgång planerade. Men är du intresserad av att gå ABC eller har frågor? Skriv ett mejl till foraldrautbildning@sodertalje.se eller ring 0852302242.

Trygghetscirkeln – en föräldrautbildning för dig med barn 0-18 år

 

Vill du veta mer om hur du får en bra relation till ditt eller dina barn? Är du nyfiken på vad samspel och anknytning är?

Då ska du komma på vår föräldrautbildning i trygghetscirkeln. Utbildningen är gratis och riktar sig till föräldrar med barn 0-18 år. Vi träffas i grupp vid åtta tillfällen som alla behandlar olika teman. Vi tittar tillsammans på korta filmklipp och diskuterar och reflekterar kring barns behov och föräldrars uppgift som trygg bas och säker hamn. Träffarna leds av två kuratorer/föräldrastödjare som är utbildade i trygghetscirkeln och som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Programmet syftar till att stärka anknytning och samspel mellan förälder och barn och du kommer kunna få lära dig mer om anknytning på ett enkelt och lättfattligt sätt. Du kommer också få en större förståelse för ditt barns känslomässiga behov och vad det kan väcka hos dig.

Vare sig om du upplever svårigheter i ditt föräldraskap eller enbart vill utveckla dina föräldraförmågor så har trygghetscirkeln mycket att erbjuda.

Utbildningen är gratis. Då vi kommer se på film med svensk text behöver du kunna svenska för att delta i utbildningen. Vill du kan du få en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Det finns i dagsläget ingen grupp planerad för våren 2020, men kommer det in intresseanmälningar kan detta ändras. Som med all annan gruppverksamhet följer vi nu noga utvecklingen av Coronaviruset Covid-19.

Är du intresserad eller har frågor så är du hjärtligt välkommen att höra av dig på foraldrautbildning@sodertalje.se eller på telefon 08-5230 2025. Telefonnumret går till Geneta familjecentral, vars personal det är som håller i Trygghetscirkeln. 

Välkomna!

 

Föräldraskap i Sverige – en föräldrautbildning för dig som är förälder och ny i Sverige

Är du ny i Sverige? Vill du lära dig mer om hur det är att vara förälder i Sverige?

Föräldraskap i Sverige är en gratis föräldrautbildning till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället. Utbildningen kommer ge dig kunskaper om vilka rättigheter och skyldigheter du som förälder har men också kunskaper om hur de olika myndigheterna i Sverige fungerar. Vi kommer också prata om synen på barn och deras behov och rättigheter i Sverige och hur vi kommit fram till den synen på barn.

Vid fem tillfällen på 2,5 timmar per träff får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Fokus på alla träffar handlar om hur det är att vara en familj i Sverige. Utbildningen är gratis.

Just nu följer vi noga utvecklingen kring Coronaviruset/Covid19. Det innebär att det just nu inte finns datum för en ny omgång. Men är du intresserad eller har frågor så hör av dig till Geneta fmailjecentral, som håller i utbildningen. Du når oss på telefon 0852302025 eller på mejl geneta.familjecentral@sodertalje.se

Välkommen!

Komet 12-18 år - för dig som vill stärka relationer och minska konflikter
 

Detta gäller för dig med barn/ungdom mellan 12-18 år. 

Komet syftar till att minska bråk och konflikter hemma och förbättra familjerelationer. Programmet bygger på att de vuxna ska ändra sitt beteende för att problemen ska minska. I Komet vill man förbättra kommunikationen i familjer och att föräldrar ska få verktyg att bemöta sin barn på ett bättre sätt. Utvärderingar av Komet visar på mycket positiva effekter. Genom en kurs i Komet har många minskat tjat och konflikter och förbättrat familjerelationer, något som har en väldigt stark påverkan på barn under tiden de bor hemma.

I Komet träffas föräldrar i grupp en gång i veckan tillsammans med två utbildade gruppledare. Utöver utbildningsmaterialet ger upplägget tillfälle till diskussioner och övningar med andra föräldrar. Vi utgår mycket från vardagsexempel under Komet-träffarna. Föräldrarna får förslag och övningar att försöka använda sig av i vardagen mellan gångerna. 

Programmet är helt frivilligt och gratis. Vi bjuder på fika. Vi ses på Holmfastvägen 31 i Södertälje. Vi har just nu igång en grupp Komet 12-18 men tar gärna emot intresseanmälningar och frågor på foraldrautbildning@sodertalje.se/0852302242. 

 

Välkomna!

  • Kontakt för denna sida
  • Nyckeln - föräldragrupper, barngrupper och enskilda råd och stödsamtal för familjer Barn och ungdom
  • 0852302242
  • nyckeln@sodertalje.se