Föräldrautbildning

Barn i Lekpark

Är du förälder och vill lära dig mer om föräldraskap eller barn och barns behov? Vill du lära dig mer om hur du och ditt barn får en bra relation?

Då erbjuder Södertälje kommun löpande föräldrautbildningar. Det räcker att du är nyfiken på att veta mer om föräldraskap för att komma på utbildningarna och du behöver alltså inte uppleva problem med ditt/dina barn för att delta. Utbildningarna vänder sig till dig som är boende i Södertälje och är helt gratis och frivilliga. Alla utbildningar leds av utbildade gruppledare med lång erfarenhet av att arbeta med familjer. Utbildningarna sker i grupp och en förutsättning för att en utbildning ska startas är att tillräckligt många är intresserade.

Nedan hittar du information och tider för utbildningarna vi erbjuder.

Hittar du inte datum till den utbildning du är intresserad av? Eller har du frågor och funderingar? Hör av dig till foraldrautbildning@sodertalje.se och gör en intresseanmälan så gör vi vårt bästa för att kunna erbjuda utbildningen du vill gå.

Förvirrad mammaHar du svårt att säga nej till ditt/dina barn? Eller säger du nej alldeles för ofta?

Vill du få en bättre relation till ditt eller dina barn?

Då ska du komma på ABC (Alla barn i Centrum). Träffarna är gratis och riktar sig till alla föräldrar som har barn i åldern 3-12 år. Du behöver inte ha några problem med ditt barn för att delta, utan utbildningen handlar om att ge dig som förälder verktyg att få en bra relation till ditt eller dina barn.

På träffarna kommer du att få med dig kunskaper och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. Under träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Träffarna leds av utbildade gruppledare i ABC-metodiken som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Träffarna består av fem gruppträffar. Varje träff är två och en halv timme lång och vi behandlar följande ämnen:

Träff 1 - Introduktionsträff

Träff 2 - Visa kärlek

Träff 3 - Vara med

Träff 4 - Visa vägen

Träff 5 -  Välja strider

Efter några veckor har vi sedan en återträff för att se hur det gått. Föräldraträffarna är gratis och har du behov av tolk bokar vi det. Vi skickar ut en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Datum för hösten 2019 är ej bestämda ännu och det kan bli så att ABC kommer erbjudas senare under hösten eller i början av 2020. Är du intresserad och vill veta mer är du hjärtligt välkommen att höra av dig på foraldrautbildning@sodertalje.se eller via telefon på 0852302025.

Välkomna!

 

Vill du veta mer om hur du får en bra relation till ditt eller dina barn? Är du nyfiken på vad samspel och anknytning är?

Då ska du komma på vår föräldrautbildning i trygghetscirkeln. Utbildningen är gratis och riktar sig till föräldrar med barn 0-18 år. Vi träffas i grupp vid åtta tillfällen som alla behandlar olika teman. Vi tittar tillsammans på korta filmklipp och diskuterar och reflekterar kring barns behov och föräldrars uppgift som trygg bas och säker hamn. Träffarna leds av två kuratorer/föräldrastödjare som är utbildade i trygghetscirkeln och som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Programmet syftar till att stärka anknytning och samspel mellan förälder och barn och du kommer kunna få lära dig mer om anknytning på ett enkelt och lättfattligt sätt. Du kommer också få en större förståelse för ditt barns känslomässiga behov och vad det kan väcka hos dig.

Vare sig om du upplever svårigheter i ditt föräldraskap eller enbart vill utveckla dina föräldraförmågor så har trygghetscirkeln mycket att erbjuda.

Utbildningen är gratis. Då vi kommer se på film med svensk text behöver du kunna svenska för att delta i utbildningen. Vill du kan du få en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Trygghetscirkeln kommer att erbjudas på dagtid under hösten 2019 med start 30 september. Vi träffas på Geneta familjecentral i Geneta centrum (Prästgårdsvägen 4). Nedan finner du datum för träffarna.

Vi behöver din anmälan i förväg så är du intresserad eller har frågor så är du hjärtligt välkommen att höra av dig på foraldrautbildning@sodertalje.se eller på telefon 08-5230 2025.

Datum hösten 2019:

190930 kl 09:30-11:00 - Träff 1 - Introduktion till trygghetscirkelns föräldraskap

191007 kl 09:30-11:00 - Träff 2 - Om våra barns behov hela vägen runt cirkeln

191014 kl 09:30-11:00 - Träff 3 - ”Vara med” på cirkeln

191104 kl 09:30-11:00 - Träff 4 - Vara med spädbarn på cirkeln

191111 kl 09:30-11:00 - Träff 5 - Vägen till trygghet

191118 kl 09:30-11:00 - Träff 6 - Utforska våra svårigheter

191125 kl 09:30-11:00 - Träff 7 - Revor i relationer och hur man reparerar dem

191202 kl 09:30-11:00 - Träff 8 - Sammanfattning

Välkomna!

 

Är du ny i Sverige? Vill du lära dig mer om hur det är att vara förälder i Sverige?

Föräldraskap i Sverige är en gratis föräldrautbildning till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället. Utbildningen kommer ge dig kunskaper om vilka rättigheter och skyldigheter du som förälder har men också kunskaper om hur de olika myndigheterna i Sverige fungerar. Vi kommer också prata om synen på barn och deras behov och rättigheter i Sverige och hur vi kommit fram till den synen på barn.

Vid fem tillfällen på 2,5 timmar per träff får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Fokus på alla träffar handlar om hur det är att vara en familj i Sverige.

Utbildningen är gratis och nästa omgång planeras hösten 2019. Träffarna kommer hållas tisdagar mellan 09:45-12:15 på Geneta Familjecentral i Geneta centrum (Prästgårdsvägen 4).

Teman på de olika träffarna

190820 - Träff 1 - Familj i nytt land

190827 - Träff 2 - Skola, pojkar och flickor

190903 - Träff 3 - Hälsa och sjukvård

190910 - Träff 4 - Föräldrars rättigheter och skyldigheter

190917 - Träff 5 - Att vara föräldrar till en tonåring

Du kan anmäl ditt intresse till personalen på Geneta Familjecentral eller Capio Wasa BVC om du är en besökare hos oss. Du kan också anmäla ditt intresse på mejl foraldrautbildning@sodertalje.se eller på telefon 0852302025.

Välkommen!