Barn i Lekpark

På den här sidan samlar vi alla föräldrautbildningar som hålls i Södertälje kommun, oavsett vem som håller i utbildningen. Du kan även gå in på vår sida för vår råd och stöd-verksamhet Nyckeln, där du kan läsa mer om vilket annat typ av stöd du kan få som familj i Södertälje. Du kan bland annat få stöd för ditt barn genom barngruppsverksamhet men även enskilda råd och stöd-samtal för din familj.

Föräldrautbildningar i Södertälje Kommun

Är du förälder och vill lära dig mer om föräldraskap eller barn/ungdomar och deras behov? Vill du lära dig mer om hur du och ditt barn får en bra relation?

För att delta i föräldragrupp räcker det med att du är nyfiken på att veta mer om föräldraskap för att komma på utbildningarna/träffarna och du behöver alltså inte uppleva problem med ditt/dina barn för att delta. Utbildningarna/träffarna vänder sig till dig som är boende i Södertälje och är helt gratis och frivilliga. All gruppverksamhet leds av utbildade gruppledare med gedigen erfarenhet av att arbeta med familjer. Utbildningarna sker i grupp och en förutsättning för att en utbildning ska startas är att tillräckligt många är intresserade.

Nedan hittar du information och tider för utbildningarna/gruppverksamheterna vi erbjuder.

Hittar du inte datum till den utbildning/grupp du är intresserad av? Eller har du frågor och funderingar? Hör av dig till nyckeln@sodertalje.se och gör en intresseanmälan så gör vi vårt bästa för att kunna erbjuda utbildningen du vill gå. Du kan också ringa 0852302242.

 

 

 

 

 

Alla Barn i Centrum (ABC) - För föräldrar med barn 3-12 år

Förvirrad mammaHar du svårt att säga nej till ditt/dina barn? Eller säger du nej alldeles för ofta?

Vill du få en bättre relation till ditt eller dina barn?

Då ska du komma på ABC (Alla barn i Centrum). Träffarna är gratis och riktar sig till alla föräldrar som har barn i åldern 3-12 år. Du behöver inte ha några problem med ditt barn för att delta, utan utbildningen handlar om att ge dig som förälder verktyg att få en bra relation till ditt eller dina barn.

På träffarna kommer du att få med dig kunskaper och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. Under träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Träffarna leds av utbildade gruppledare i ABC-metodiken som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Kurs hösten 2021

Träffarna består av sex gruppträffar. Varje träff är två och en halv timme lång och vi behandlar följande ämnen:

Introduktionsträff 20 september

Träff 1 - Visa kärlek 27 september

Träff 2 - Vara med 4 oktober

Träff 3 - Visa vägen 11 oktober

Träff 4 -  Välja strider 18 oktober

Återträff 8 november

 

Träffarna kommer att ske på plats Geneta Familjecentral

måndagar kl:9.15-11.45

Föräldraträffarna är gratis och har du behov av tolk bokar vi det. Vi skickar ut en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Är du intresserad av att gå ABC eller har frågor? Skriv ett mejl till:   

geneta.familjcentral@sodertalje.se

eller ring 0852302242.

Anmäl dig senast 10 september. Antal platser är begränsade.

Varmt välkomna!

Trygghetscirkeln – en föräldrautbildning för dig med barn 0-18 år

 

Vill du veta mer om hur du får en bra relation till ditt eller dina barn? Är du nyfiken på vad samspel och anknytning är?

Då ska du komma på vår föräldrautbildning i trygghetscirkeln. Utbildningen är gratis och riktar sig till föräldrar med barn 0-18 år. Vi träffas i grupp vid åtta tillfällen som alla behandlar olika teman. Vi tittar tillsammans på korta filmklipp och diskuterar och reflekterar kring barns behov och föräldrars uppgift som trygg bas och säker hamn. Träffarna leds av två kuratorer/föräldrastödjare som är utbildade i trygghetscirkeln och som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Programmet syftar till att stärka anknytning och samspel mellan förälder och barn och du kommer kunna få lära dig mer om anknytning på ett enkelt och lättfattligt sätt. Du kommer också få en större förståelse för ditt barns känslomässiga behov och vad det kan väcka hos dig.

Vare sig om du upplever svårigheter i ditt föräldraskap eller enbart vill utveckla dina föräldraförmågor så har trygghetscirkeln mycket att erbjuda.

Utbildningen är gratis. Då vi kommer se på film med svensk text behöver du kunna svenska för att delta i utbildningen. Vill du kan du få en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Det finns i dagsläget ingen grupp planerad för hösten 2021, men kommer det in intresseanmälningar kan detta ändras. Som med all annan gruppverksamhet följer vi nu noga utvecklingen av Coronaviruset Covid-19.

Är du intresserad eller har frågor så är du hjärtligt välkommen att höra av dig på geneta.familjecentral@sodertalje.se eller på telefon 08-5230 2025. Telefonnumret går till Geneta familjecentral, vars personal det är som håller i Trygghetscirkeln. 

Välkomna!

 

Föräldraskap i Sverige – en föräldrautbildning för dig som är förälder och ny i Sverige

Är du ny i Sverige? Vill du lära dig mer om hur det är att vara förälder i Sverige?

Föräldraskap i Sverige är en gratis föräldrautbildning till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället. Utbildningen kommer ge dig kunskaper om vilka rättigheter och skyldigheter du som förälder har men också kunskaper om hur de olika myndigheterna i Sverige fungerar. Vi kommer också prata om synen på barn och deras behov och rättigheter i Sverige och hur vi kommit fram till den synen på barn.

Vid fem tillfällen på 2,5 timmar per träff får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Fokus på alla träffar handlar om hur det är att vara en familj i Sverige. Utbildningen är gratis.

Just nu följer vi noga utvecklingen kring Coronaviruset/Covid19. Det innebär att det just nu inte finns datum för en ny omgång. Men är du intresserad eller har frågor så hör av dig till Geneta fmailjecentral, som håller i utbildningen. Du når oss på telefon 0852302025 eller på mejl geneta.familjecentral@sodertalje.se

Välkommen!

Komet 12-18 år - för dig som vill stärka relationer och minska konflikter
 

Komet för dig med barn 12-18 år

Komet syftar till att minska bråk och konflikter hemma och förbättra familjerelationer. Programmet bygger på att de vuxna ska ändra sitt beteende för att problemen ska minska. I Komet vill man förbättra kommunikationen i familjer och att föräldrar ska få verktyg att bemöta sin barn på ett bra sätt. Utvärderingar av Komet visar på mycket positiva effekter. Genom en kurs i Komet har många minskat tjat och konflikter och förbättrat familjerelationer, något som har en väldigt stark påverkan på barn under tiden de bor hemma.

I Komet träffas föräldrar i grupp en gång i veckan tillsammans med två utbildade gruppledare. Kursen är 8 tillfällen. Utöver utbildningsmaterialet ger upplägget tillfälle till diskussioner och övningar med andra föräldrar. Vi utgår mycket från vardagsexempel under Komet-träffarna. Föräldrarna får förslag och övningar att försöka använda sig av i vardagen mellan gångerna. 

Hösten 2021

Utifrån pandemin så följer vi läget och planerar nu för hösten 2021 samtidigt som vi håller oss till de restriktioner och riklinjer som råder. Kursen kommer kommer vara på tisdagar vid 8 tillfällen kl 16.00-18.30.

Höstens kurs startar tisdag 5 oktober kl 16.00 Anmäl dig redan nu för att säkra din plats. Skicka mejl till nedanstående adress.

Är du intresserad av Komet är du hjärtligt välkommen att höra av dig på nyckeln@sodertalje.se eller 0852302242 (Nyckelns råd och stöd-telefon).

  

Komet föräldrautbildning för dig med barn 3-11 år

Komet föräldrakurs för dig med barn 3-11 år

Komet syftar till att minska bråk och konflikter hemma och förbättra familjerelationer. Programmet bygger på att de vuxna ska ändra sitt beteende för att problemen ska minska. I Komet vill man förbättra kommunikationen i familjer och att föräldrar ska få verktyg att bemöta sina barn på ett bra sätt. Utvärderingar av Komet visar på mycket positiva effekter. Genom en kurs i Komet har många minskat tjat och konflikter och förbättrat familjerelationer, något som har en väldigt stark påverkan på barn under tiden de bor hemma.

I Komet träffas föräldrar i grupp en gång i veckan tillsammans med två utbildade gruppledare. Kursen är 11 träffar. Utöver utbildningsmaterialet ger upplägget tillfälle till diskussioner och övningar med andra föräldrar. Vi utgår mycket från vardagsexempel under Komet-träffarna. Föräldrarna får förslag och övningar att försöka använda sig av i vardagen mellan gångerna. 

Hösten 2021

Utifrån pandemin så följer vi läget och planerar nu för hösten 2021 samtidigt som vi håller oss till de restriktioner och riklinjer som råder. Höstens kurs kommer vara på plats på måndagar kl 16.00-18.30. Det är 11 träffar. Anmäl dig redan nu för att säkra din plats.

Första träffen är måndag 27 september kl 16.00.

Är du intresserad av Komet är du hjärtligt välkommen att höra av dig på nyckeln@sodertalje.se eller 0852302242 (Nyckelns råd och stöd-telefon).

BIFF Barnen i Föräldrars Fokus

Föräldrautbildning för dig som genomgått separation.

BIFF-grupperna är en föräldrautbildning som består av pedagogiska inslag och gruppsamtal. Fokus i grupperna är barnen och hur de påverkas av att ha föräldrar som befinner sig i en familjerättslig tvist.

BIFF grupperna har tre syften:

  • Att inge föräldrarna hopp
  • Att synliggöra barnets behov och situation
  • Att arbeta med frågan: ”Vad kan jag som förälder göra för att underlätta för mitt barn”

BIFF-grupperna har funnits i Södertälje sedan 2005 och är ursprungligen ett samarbete mellan Familjerätten, Kvinnofrid/FriZon och Rädda barnen.

BIFF vänder vi oss till alla som bor i Södertälje, Nykvarn och Salem.

Utbildningen leds av två socionomer med lång erfarenhet av arbete med barn och familjer. Vi delar upp föräldrarna i mammor för sig och pappor för sig. 

BIFF föräldrakurs hösten 2021

Datum för höstens kurs är :

mammagrupp tisdag 28/9, tisdag 5/10 och tisdag 12/10

pappagrupp tisdag 19/10, tisdag 26/10 och tisdag 2/11

Tiden är ännu inte bestämt men brukar börja ca 17.00.

Är du intresserad av BIFF är du hjärtligt välkommen att höra av dig på nyckeln@sodertalje.se eller 0852302242 (Nyckelns råd och stöd-telefon).

  • Kontakt för denna sida
  • Nyckeln - föräldragrupper, barngrupper och enskilda råd och stödsamtal för familjer Barn och ungdom
  • 0852302242
  • nyckeln@sodertalje.se