Nyckeln - Råd och stöd till familjer

Nyckeln erbjuder barn/ungdomar och deras familjer stöd. Vi erbjuder både stöd i form av gruppverksamhet samt råd och stöd i enskilda samtal. Vi har föräldrakurser i Komet, ABC och BIFF Barnen i Föräldrars Fokus. BIFF är en kurs som vänder sig till separerade. Läs mer om vad du och din familj kan få för stöd här på vår sida.

Vi finns till för hela din familj!

Nyckeln består av ett team av erfarna familjebehandlare och hos oss kan hela din familj få stöd på olika sätt. Att ta stöd hos oss är helt frivilligt, gratis och vi för inga journaler. Du får stöd utan insatsbeslut och vi hoppas kunna hjälpa familjer innan problem växer sig stora. Vi kan erbjuda både olika typer av gruppverksamheter och råd och stöd enskilt med din familj. Om du tidigare hört om Frizon, så är Frizons verksamhet nu en del i Nyckelns verksamhet. 

Utifrån det rådande läget med covid-19 försöker vi hålla oss uppdaterade kring de riktlinjer och restriktioner som finns. Vi erbjuder därför samtal både via säkra digitala mötesverktyg och via telefon i första hand.

Kontakt

Vi har en råd och stöd-telefon dit du kan ringa för att få stöd, boka tid eller fråga om våra utbildningar. Du kan också mejla oss.

Telefontid: Du når oss varje vardag kl 09:00-10:00.

Telefonnummer: 0852302242

Mejladress: nyckeln@sodertalje.se 

 

Här kan du läsa mer om vad du kan få för stöd hos oss!
Råd och stöd - stöd enskilt till din familj

Hos oss kan du träffa familjebehandlare utan biståndsbeslut och utan kostnad. Det innebär att du som förälder kan få råd och stöd från våra familjebehandlare, och alla föräldrar i Södertälje kommun kan kontakta oss helt frivilligt. Vi erbjuder upp till fem samtal. 

Alla barn i centrum - för föräldrar med barn 3-11 år

Har du svårt att säga nej till ditt/dina barn? Eller säger du nej alldeles för ofta?

Vill du få en bättre relation till ditt eller dina barn?

Då ska du komma på ABC (Alla barn i Centrum). Träffarna är gratis och riktar sig till alla föräldrar som har barn i åldern 3-12 år. Du behöver inte ha några problem med ditt barn för att delta, utan utbildningen handlar om att ge dig som förälder verktyg att få en bra relation till ditt eller dina barn.

På träffarna kommer du att få med dig kunskaper och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. Under träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Träffarna leds av utbildade gruppledare i ABC-metodiken som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer. Hösten 2021 kommer Geneta Familjecentral anordna ABC-kurs.

ABC Hösten 2021

Träffarna består av sex gruppträffar. Varje träff är två och en halv timme lång och vi behandlar följande ämnen:

Introduktionsträff 20 september

Träff 1 - Visa kärlek 27 september

Träff 2 - Vara med 4 oktober

Träff 3 - Visa vägen 11 oktober

Träff 4 -  Välja strider 18 oktober

Återträff 8 november

 

Träffarna kommer att ske på plats Geneta Familjecentral

måndagar kl:9.15-11.45

Föräldraträffarna är gratis och har du behov av tolk bokar vi det. Vi skickar ut en påminnelse om träffarna via sms dagen innan en träff.

Är du intresserad av att gå ABC eller har frågor? Skriv ett mejl till:   

geneta.familjcentral@sodertalje.se

eller ring 0852302242.

Anmäl dig senast 10 september. Antal platser är begränsade.

Varmt välkomna!

Barngrupper

Nyckeln erbjuder barngrupper för barn som har en eller flera föräldrar med psykisk ohälsa, missbruk eller där föräldrarna är i vårdnadstvist.

I grupperna får du lära dig:

  • Att det inte är på grund av dig det är svårt
  • Att det finns fler som har det som du
  • Att du har rätt att må bra fast andra mår dåligt
  • Du är bra som du är

Grupperna är gratis och vi bjuder på fika!

Är du intresserad av att veta mer eller anmäla intresse hör av dig på nyckeln@sodertalje.se eller ring vår råd och stödtelefon 0852302242 (telefontid vardagar 09:00-10:00). Välkommen!

Vi planerar nu för grupper till höstterminen 2021, men håller oss samtidigt uppdaterade kring de restriktioner och råd som kommer angående covid-19. Grupperna kommer vara på onsdagar kl 16.00-18.30 med start i september. Har du frågor eller funderingar kring detta är du välkommen att höra av dig till oss. 

Komet - för dig med barn 3-11 år

Komet föräldrakurs 3-11 år

Komet syftar till att minska bråk och konflikter hemma och förbättra familjerelationer. Programmet bygger på att de vuxna ska ändra sitt beteende för att problemen ska minska. I Komet vill man förbättra kommunikationen i familjer och att föräldrar ska få verktyg att bemöta sin barn på ett bättre sätt. Utvärderingar av Komet visar på mycket positiva effekter. Genom en kurs i Komet har många minskat tjat och konflikter och förbättrat familjerelationer, något som har en väldigt stark påverkan på barn under tiden de bor hemma.

I Komet träffas föräldrar i grupp en gång i veckan tillsammans med två utbildade gruppledare. Utöver utbildningsmaterialet ger upplägget tillfälle till diskussioner och övningar med andra föräldrar. Vi utgår mycket från vardagsexempel under Komet-träffarna. Föräldrarna får förslag och övningar att försöka använda sig av i vardagen mellan gångerna. 

Programmet är helt frivilligt och gratis. Vi bjuder på fika. 

Hösten 2021

Utifrån pandemin så följer vi läget och planerar nu för hösten 2021 samtidigt som vi håller oss till de restriktioner och riklinjer som råder. Höstens kurs kommer vara på plats på måndagar kl 16.00-18.30. Det är 11 träffar. Anmäl dig redan nu för att säkra din plats.

Första träffen är 27 september kl 16.00.

Är du intresserad av Komet är du hjärtligt välkommen att höra av dig på nyckeln@sodertalje.se eller 0852302242 (Nyckelns råd och stöd-telefon).

Komet - för dig med barn/ungdom 12-18 år

Komet föräldrakurs

Komet syftar till att minska bråk och konflikter hemma och förbättra familjerelationer. Programmet bygger på att de vuxna ska ändra sitt beteende för att problemen ska minska. I Komet vill man förbättra kommunikationen i familjer och att föräldrar ska få verktyg att bemöta sina barn på ett bra sätt. Utvärderingar av Komet visar på mycket positiva effekter. Genom en kurs i Komet har många minskat tjat och konflikter och förbättrat familjerelationer, något som har en väldigt stark påverkan på barn under tiden de bor hemma.

I Komet träffas föräldrar i grupp en gång i veckan tillsammans med två utbildade gruppledare. Utöver utbildningsmaterialet ger upplägget tillfälle till diskussioner och övningar med andra föräldrar. Vi utgår mycket från vardagsexempel under Komet-träffarna. Föräldrarna får förslag och övningar att försöka använda sig av i vardagen mellan gångerna. Programmet är helt frivilligt och gratis.

Hösten 2021

Utifrån pandemin så följer vi läget och planerar nu för hösten 2021 samtidigt som vi håller oss till de restriktioner och riklinjer som råder. Hösten kurs kommer kommer vara på tisdagar vid 8 tillfällen kl 16.00-18.30.

Kursen startar tisdag 5 oktober kl 16.00 Anmäl dig redan nu för att säkra din plats. Skicka mejl till nedanstående adress.

Är du intresserad av Komet är du hjärtligt välkommen att höra av dig på nyckeln@sodertalje.se eller 0852302242 (Nyckelns råd och stöd-telefon).

 

BIFF Barnen i Föräldrars Fokus

Föräldrakurs för dig som genomgått separation.

BIFF-grupperna är en föräldrautbildning som består av pedagogiska inslag och gruppsamtal. Fokus i grupperna är barnen och hur de påverkas av att ha föräldrar som befinner sig i en familjerättslig tvist.

BIFF grupperna har tre syften:

  • Att inge föräldrarna hopp
  • Att synliggöra barnets behov och situation
  • Att arbeta med frågan: ”Vad kan jag som förälder göra för att underlätta för mitt barn”

BIFF-grupperna har funnits i Södertälje sedan 2005 och är ursprungligen ett samarbete mellan Familjerätten, Kvinnofrid/FriZon och Rädda barnen.

BIFF vänder vi oss till alla som bor i Södertälje, Nykvarn och Salem.

Utbildningen leds av två socionomer med lång erfarenhet av arbete med barn och familjer. Vi delar upp föräldrarna i mammor för sig och pappor för sig. 

 

BIFF föräldrakurs hösten 2021

Datum för höstens kurs är :

mammagrupp tisdag 28/9, tisdag 5/10 och tisdag 12/10

pappagrupp tisdag 19/10, tisdag 26/10 och tisdag 2/11

Tiden är ännu inte bestämt men brukar börja ca 17.00.

 

Är du intresserad av BIFF är du hjärtligt välkommen att höra av dig på nyckeln@sodertalje.se eller 0852302242 (Nyckelns råd och stöd-telefon).