Administration, handel och varuhantering  (AHV)

Är du intresserad av att jobba inom handel? Tycker du om att hantera varor, möta andra människor eller kanske arbeta administrativt? I så fall kan programmet för administration, handel och varuhantering vara något för dig!

Framtida arbetsplatser kan exempelvis vara att arbeta på lager, affär, hotell eller kontor. Målsättningen för programmet är att ge dig de baskunskaper du behöver för att kunna arbeta inom dessa områden. Utbildningen förbereder dig för enklare arbete med administrativa uppgifter, praktisk marknadsföring och dokumentation samt ger dig möjlighet att utveckla din förmåga att kommunicera och samverka med andra människor.

APL - arbetsplatsförlagt lärande

Under de fyra åren på gymnasiesärskolan ska eleven göra 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL. Det innebär att vissa kurser utförs på en riktig arbetsplats. 

Våra elever får till en början göra APL på Coop eller Second Hand där de får öva sig i att ta emot kunder, prismärka, fronta varor och göra affären eller cafét tilltalande för kunden med mera. Vi börjar med APL redan i år 1 för att få erfarenhet av arbetslivet och för att de teoretiska kunskaperna ska omvandlas till praktisk erfarenhet. Eleverna kommer ut på APL i sin egen takt och till en början finns en lärare som stöd.  Våra utbildningar syftar alltid till att eleven ska bli så självständig som möjligt och APL:en är en viktig del av den utvecklingen.

Truckkort   

På Foucaultgymnasiet anpassar vi utbildningen till arbetsmarknadens behov. Alla elever får därför möjlighet att ta truckkort då vi har sett att de är en kompetens som efterfrågas av framtida arbetsgivare. 

Programblad (pdf)