Aktuellt

Unga forskare

2021-02-24

Totalt 62 gymnasieelever deltog i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Två av det åtta finalprojekten kommer från Södertälje. En av dem är Södertäljeeleverna Rania Makadsi och Elyama Haddad från Täljegymnasiet som både tog sitt projekt ”Hydroponisk odling - Deep Water Culture med Olika Näringslösningar” till final och även vann Vattenpriset. Semifinalen i Södertälje var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt.

Rania Makadsi och Elyama Haddad från Täljegymnasiet har i sitt projektet undersökt hur tillväxten av sallad skiljer sig i ett DWC- system med en näringslösning som är organisk, oorganisk och en blandning av båda. Vidare dras en slutsats om vilken av dessa näringslösningar som har minst destruktiva effekter på naturen.

- Det här känns helt fantastiskt! Samhället vi lever i idag är präglat utav en konventionell odling. Dagens samhällsproblematik kring odling fokuserar på odlingsmetoder som kan försörja befolkningen med en mer hållbar och mindre utrymmeskrävande produktion. Syftet med studien var därför att utse vilken av ovanstående näringslösningar som leder till att den hydroponiska odlingsmetoden blir så hållbar som möjligt, och vi tror att den konvetionella metoden kan ersättas, säger Rania.

Det andra projektet från Södertälje är ”Numeriska Metoder för Icke-elementära Integraler” av Alfred Mjörnheim, Edward Yelde, från Täljegymnasiet.

Totalt deltog 40 projekt i semifinalen i Södertälje där Södertälje Science Park satt ihop en jury med 24 personer.

- Det är otroligt viktigt och hedrande för Södertälje Science Park att få vara med i denna satsning för den framtida forskningen, säger Mikael Ek projektledare på Södertälje Science Park och juryordförande, som också vill framföra sin tacksamhet för det stora intresset från akademi, institut och näringsliv att bidra till juryarbetet. Årets jury håller, precis som förra året, en mycket hög klass och vi täcker tillsammans in ett brett fält av kompetenser säger Mikael.

- Vi är en mötesplats för framtida forskning och innovationer och därför så ser vi det som naturligt att vara med i Unga Forskare. Det är kul att kunna bidra till att framtidens kommande stjärnor får feedback av erfarna forskare, säger Eva Helén, Utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park.

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses.

Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning på ungaforskare.se 22–29 mars.

Finalister från semifinalen i Södertälje

 • Hydroponisk odling - Deep Water Culture med Olika Näringslösningar
  Rania Makadsi, Täljegymnasiet
 • Robinson Schensted korrespondens och standard Young tablåer
  Clara Ekbäck, Berzeliusskolan
 • Det mobila hotellrummet
  Emelie Elneros, Curt Nicolin Gymnasiet
 • En undersökning om påvisandet av antibiotikaresistenta bakterier hos köttätare och vegetarianer.
  Julia Dodik, Kimia Shafabakhsh, Sonia Aref, Rudbeckianska Gymnasiet
 • Framtidens Bibliotek
  Sandra Burman, Curt Nicolin Gymnasiet
 • Numeriska Metoder för Icke-elementära Integraler
  Alfred Mjörnheim, Edward Yelde, Täljegymnasiet
 • Vätgas i framtiden
  Alma Tageman, Curt Nicolin Gymnasiet
 • Undersökning av silverjoners antibakteriella effekt på E. Coli och B. Subtilis
  Linus Widholm, Milla Glännfjord, Katedralskolan i Linköping

Vinnare av Vattenpriset
Hydroponisk odling - Deep Water Culture med Olika Näringslösningar
Rania Makadsi