IB - International Baccalaureate

IB programmet

IB International Baccalaureate

There are 3,421 schools offering International Baccalaureate® (IB) Diploma Programme (DP) in 157 different countries worldwide. Täljegymnasiet in Södertälje is proud to be one of those schools. We provide students with a balanced education, facilitate geographic and cultural mobility.

IB är världens utbildning! Elever på mer än 3 000 skolor i 139 olika länder läser International Baccalaureate Diploma Programme. All undervisning på programmet sker på engelska och öppnar därmed vägen för studier, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Om du vill ha valfrihet i dina studier, vill ha undervisning i små grupper, tror att framtiden kräver internationella perspektiv och vill ha ett gymnasiediplom som är gångbart i hela världen är IB-programmet rätt val för dig.

Utbildningsplan

På IB väljer du själv vilka ämnen du vill läsa och sätter på så sätt ihop ditt eget program. Du läser färre ämnen men med mer fokus och ämnesdjup.

På IB följer du en personlig studieplan med sex ämnen. Vilka sex ämnen du läser avgör du som elev utifrån intresse och framtidsplaner. Valen görs enligt en modell där du väljer två språk, ett samhällsvetenskapligt ämne, ett naturvetenskapligt ämne, en matematikkurs och ytterligare ett samhällsvetenskapligt eller naturvetenskapligt ämne.

Årskurs 1, Pre-IB, är ett förberedande år innan man börjar läsa sina examensämnen. Efter det följer diplomprogrammet som är två år. Pre-IB läser man självklart också på engelska. Från år 2 kan du välja att gå över till NA eller SA-programmet men du har ändå haft fördelen att läsa första året på engelska. På Täljegymnasiet arbetar vi aktivt med att göra preparandåret till en värdefull upplevelse som gör dig redo för IB-programmet.

På Täljegymnasiet erbjuder vi följande ämnen:

  • Group 1, first language: Swedish, Arabic, Self taught language
  • Group 2, second language: English, Swedish
  • Group 3, individuals and societies: History, Economics, Psychology
  • Group 4, experimental sciences: Biology, Chemistry, Physics
  • Group 5, mathematics: Mathematical Studies, Mathematics
  • Group 6, electives: Another subject from group 3 or 4

Utöver dina sex examensämnen läser du också de tre ämnen som ingår i IB-programmets kärna.

ToK (Theory of Knowledge) ett ämne där eleverna tränas att reflektera över vad kunskap är och att hantera ny kunskap.

Extended Essay ett ämne som ger dig möjlighet att genomföra ett självständigt fördjupningsarbete som påminner som de uppsatser som du sedan skriver på universitetet.

CAS (Creativity, Action and Service) som handlar om att våga prova nya saker och utvecklas som person. Genom CAS sporras du till att vara nyfiken, utmana dig själv och tro på den egna förmågan att förändra.

 

Varför ska du välja IB?

Läs vad våra tidigare och nuvarande elever tycker:

Victor: ”På IB-programmet har du som elev större möjligheter att välja själv. Dessutom gör färre ämnen att studierna blir mer fokuserade, och du fördjupar dig mer, då blir det också mycket roligare”

Caroline: ”För mig är en av fördelarna de små grupperna; det gör att man får bättre sammanhållning i klassen, arbetsro och bättre
kontakt med lärarna”

Anders: “Jag var betydligt bättre förberedd på universitetsstudier än mina kamrater från nationella program.”

 

Sök till IB

Kontakta Rose-Marie Fallgren om du vill veta mer om IB-programmet.