Estetiska programmet

Hösten 2022 startar vi upp Estetiska Programmet, inriktning bild och formgivning, på Torekällgymnasiet!

Estetiska programmet, inriktning bild och formgivning, är ett högskoleförberedande program där du fördjupar din förmåga och teknik att skapa bilder både analogt och digitalt, med bland annat teckning, måleri, skulptur, grafik, foto, film, färglära och komposition.

Du ges möjlighet att använda din kreativitet, utmana dig själv i nya tekniker samt få en bredd att stå på för vidare utbildning. Du kommer att få utveckla din förmåga inom bildkonst och formgivning samt förstå bildens betydelse i vårt samhälle och du kommer att ges möjlighet att utveckla din engelska.

Vi vill utbilda nästa generations bild och formgivare men också framtidens konstnärer. Vi tror att du är en person som gillar att blanda teori med praktisk inlärning, du vågar ta ut svängarna och testa nya saker som utvecklar dig.

Du som elev får vara med och bygga upp Nya Estetiska programmet på Torekällgymnasiet. Du kommer att få tre fantastiska år hos oss där du utvecklas och får bred kompetens som leder dig vidare i livet.

Estetiska programmet, inriktning bild och formgivning ger dig behörighet till många olika utbildningsvägar inom konst, design, grafisk form, spel, digital bild och illustration. Det finns en växande arbetsmarknad för människor med yrken inriktade mot olika typer av visuell kommunikation. Programmet ger dig även behörighet att söka till vidare studier inom det samhällsvetenskapliga fältet, till exempel lärarutbildning och juristutbildning.

Väljer du vissa kurser som ditt individuella val öppnar sig ännu bredare möjligheter till fortsatta studier och yrkesval.  Inom många olika yrken idag, som till exempel kommunikatör och journalist, är det en stor fördel att kunna arbeta med bild och bildbehandling. 

Se mer på  Skolverkets webbplats utbildningsguiden

Undervisning sker i specialutformade, välutrustade lokaler med en härlig atmosfär. Du får tillgång till egen dator, ritplatta och programvara så att du kan förverkliga dina idéer. Vårt mål är att utbildningen ska vara inspirerande, kreativ och utvecklande för dig som elev. Vi kommer att bearbeta frågor kopplade till hållbarhet, demokrati, entreprenöriellt arbete, hälsa och etik. Ofta gestaltas det i olika konstnärliga projekt där vi knyter samman kurser och samverkar med externa partners.

Efter din ansökan blir du kallad till en antagningsdag där du får träffa oss bildlärare på skolan och visa exempel på arbeten du gjort tidigare.

Under ”Utbildningar” i sökfältet till  höger kan du dels se programmets poängplan, dels se information om antagningsdagen!