Gymnasieval 2022

Öppet hus Torekällgymnasiet Tisdag 30 nov kl 17-19 Täljegymnasiet Torsdag 2 dec kl 18-19.30

Den 8-9 november besökte alla niondeklassare i Södertälje med omnejd vår digitala gymnasiemässa under skoltid. 

På mässan kunde eleverna besöka gymnasieskolornas montrar, chatta och ha videosamtal med representanter för just den gymnasieskola som de var intresserad av. Nu är mässan obemannad men du som besökare kan gå in och söka information om skolornas programm.

Det finns också en SYV-monter där våra studie- och yrkesvägledare delar med sig av material som rör gymnasievalet. 
 

Du som besökare är välkommen att titta in här ända fram till gymnasievalet stänger. (Länk till mässan)

Bra att veta om gymnasievalet och den digitala mässan

Hur går gymnasievalet till?

För elever folkbokförda i Södertälje kommun sker ansökan via ett gemensamt ansökningskansli för hela Stockholms län. Du hittar all information om hur valet går till här: 

https://gyantagningen.se/ 

Om du bor i en annan kommun och vill söka till oss så görs det via det antagningskansli som din kommun tillhör. 

Gymnasieskolor i Södertälje

I Södertälje finns tolv gymnasieskolor – fyra kommunala och åtta fristående.  Här finns möjligheter till studier på nationella program med olika inriktningar och på introduktionsprogram för dig som inte är behörig att söka ett nationellt program. De olika gymnasieskolornas inriktningar kan du läsa om på deras respektive hemsidor.

Länk till Södertäljes gymnasieskolor

Visste du att
  • det råder stor brist på yrkesutbildade personer i Sverige idag och i framtiden.
  • elever som studerar på yrkesutbildningar har mycket goda chanser att hitta jobb framöver
  • om ditt barn studerar på en yrkesutbildning kan hen välja till kurser i till exempel svenska, matematik eller engelska om hen vill studera på högskolan senare, det kan du göra på gymnasiet eller senare på vuxenutbildningen/folkhögskola.
  • om ett barn går en utbildning som hen verkligen tycker är intressant, spännande och rolig ökar hens chanser att få höga betyg och tar examen. Så att välja en utbildning bara för att ens vänner går där eller för att du som förälder eller vårdnadshavare vill att ditt barn ska gå där, behöver inte betyda att ditt barn trivs och får bra betyg. Viktigt att ert barn ställer sig frågan om de vill jobba efter gymnasiet eller plugga vidare direkt. Viktigt att veta vilka betyg som krävs för högre utbildning redan när barnet börja gymnasiet, satsa på sina betyg för att komma in på Yrkeshögskola, högskola och universitet. Ditt barn kan plugga vidare från både yrkesprogram och högskoleförberedande program.