Program för F - åk 3

Programutbud för förskoleklass och åk 1–3. Bokning av program sker via webbokningen under en begränsad tid inför varje termin, se menyn Boka program här.

Program för F - åk 3

Osamsas med Teater Tre för F-åk 2

Osamsas

Föreställningen är en fartfylld fysisk och humoristisk tvekamp utan onödiga ord. I en inifrånvärld präglad av fantasier och känslostormar får vi följa två syskons vardag, full av lek, projekt, planer, gräl och samspel.

Känslor tar fysisk form och tiden stannar upp vid det som kan verka oväsentligt, men som i själva verket är jordens medelpunkt. Ett omedvetet misstag framkallar katastrofer och väntan på en ursäkt är lika lång som en årstidsväxling.

OSAMSAS handlar om syskons brottningsmatcher, förhandlingar och regler. Om att snubbla efter någon som alltid kan bättre. Om att alltid behöva korta in steget och vänta in den som segar. Om att härmas, luras, skoja och retas. Om att klättra över nya hinder för att någon visar hur det går till.

Om att upptäcka världen ihop med den bästa och jobbigaste personen i hela världen.

Se trailer: Osamsas

Lärarhandledning: Osamsas

Produktion:Teater Tre
Målgrupp: Förskoleklass-åk 2
Publikantal: max 60 barn+vuxna
Speltid: 35 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Tisdag 27 september kl.10.45

Sagolika stigen med Södertälje Teateramatörer för 5 år-åk 2

Sagolika stigen 

Sagan tar aldrig slut. Följ med på en Trollföreställning i ett äventyr bland tomtar, troll och andra sagoväsen. Håll en kompis i handen om du vill för resan kan bli spännande. 

Välkomna till den Sagolika stigen i Kusens backe. Barn och ungdomar från Södertälje Teateramatörer gör skogen levande för en stund.

Lördag 10 september är det offentliga föreställningar kl.10.00, kl.11.30 och kl.13.00.

Produktion: Södertälje Teateramatörer
Målgrupp: 5 år–åk 2
Publikantal: max 100/föreställning
Speltid: 40 minuter
Spelplats: Kusens Backe i Södertälje HITTA DIT

Datum & tid:
Torsdag 8 september, kl.09.00  
Torsdag 8 september, kl.10.00 
Fredag 9 september, kl.09.00 
Fredag 9 september, kl.10.00 ​

Nya Sagohjulet med Fabula storytelling för F-åk 2

Nya Sagohjulet 

Det snurrar och snurrar… Vad ska det bli? Sjöjungfrun eller sköldpaddan, vargen eller dödskallen? Vad blir det för historia? Kanske den om spindeln som lurade elefanterna? Eller den om hur korpen stal ljuset?

När Fabulas berättare kommer ut till skolan, får barnen sätta fart på hjulet som snurrar fram en historia.

Sagohjulet är en av Fabulas mest älskade föreställningar och har spelats för tusentals barn. Nu finns Nya Sagohjulet, med fler spännande skulpturer, designade i 3D-teknik.

Fabulas berättare står redo att låta era barn sätta snurr på hjulet, för en upplevelse där rummet fylls av spänning, humor och sprudlande språkrikedom.

Berättare: Mats Rehnamn

Produktion: Fabula Storytelling
Målgrupp: förskolklass-åk 2
Publikantal: max 50/föreställning
Speltid: ca 50 minuter 
Spelplats: i klassrum på skolan
Föreställningstider: Kl.09.00 och kl.10.30

Viktigt att veta: 
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma skola. Föreställningen kräver ett vanligt rum (t.ex. ett klassrum) med plats för 50 personer i publiken. 

Inför första föreställningen: Mats Rehnman från Fabula Storytelling kommer till skolan 30 minuter innan första föreställningen för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning. En personal från skolan tar emot när Mats kommer.

Efter andra föreställningen: Mats Rehnman behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker. 

Datum: 
Tisdag 18 oktober
Onsdag 19 oktober
Torsdag 20 oktober

 

Dansa mig med Danskollektivet Kalabalindy för åk 3-4

Dansa mig

Vem är det egentligen som bestämmer hur en person ska vara? I vårt heteronormativa samhälle räknas ofta Mannen som norm men i denna föreställning utforskas en värld där Kvinnan är normen. 

Hur blir det när kvinnorna bestämmer? Är kvinnor och män motsatspar? Har vi olika beteende, normer, värderingar och resurser? Får en person ha på sig vilka kläder som den vill?

​Kostymen består till stor del av slipsar – symbolen för manlig makt. Hos oss förvandlas slipsarna till kjolar, hårband och hopprep. 

Danskollektivet Kalabalindy vill starta en folkrörelse (bokstavligt och bildligt talat!) och för att komma dit vill vi modernisera den stereotypa bilden av pardans. Pardans ses ofta som en strikt konservativ dansstil och med "Dansa mig" skapas en samtida, neutral och kommunikativ socialdans där alla är delaktiga. 

Föreställningen är ett explosivt kraftprov som blandar det tunga med det lätta.

Trailer: Dansa mig

Det finns ingen lärarhandledning

Produktion: Danskollektivet Kalabalindy
Målgrupp: åk 3-4
Publikantal: max 200
Speltid: 55 minuter  
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshuset 

Datum & tid
Tisdag 4 oktober kl.09.30

Apstjärnan - en svensk film för F-åk 3

Apstjärnan

Apstjärnan visades som skolbio våren 2022. På grund av begränsad publikantal under pandemin så var det bara ett fåtal klasser som kunde se filmen i våras. Av den anledningen visas filmen igen så flera klasser kan få se denna lilla filmpärla.  

Apstjärnan är en film om adoption och samhällets orättvisor med 8-åriga Jonna i centrum. Jonna, som under hela sitt liv levt på barnhemmet Renfanan, blir en dag adopterad av en gorilla. Utan något minne av sin egen mamma knyter Jonna an till sin nya förälder som driver en skrot i utkanten av staden.

I Jonnas nya hem läses det mycket böcker, äts ägg med chili och arrangeras loppmarknader med kundanpassad prissättning. Samtidigt försöker kommunen med alla tänkbara medel få tillstånd att bygga norra Europas största äventyrsbad, vilket både barnhemmet och Gorillans skrot står i vägen för. Jonna blir spelpjäsen i en kamp mellan människan och makten.

Rösterna görs bland annat av Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Rebecca Gerstmann.

Filmen har svenskt tal. 

Trailer: Apstjärnan

Lärarhandledning: Apstjärnan

Målgrupp: Förskoleklass-åk 3
Publikantal: max 300
Speltid: 75 minuter  
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshuset 

Datum & tid
Tisdag 20 september kl.09.15

Entropi med Oktoberteatern för åk 3-5

Entropi - det hemliga rummet

Kommunalarbetaren Dadda har fått i uppdrag att riva ett gammalt hus men förirrar sig in i ett glömt och gömt rum. Det visar sig vara ett gammalt dammigt scenrum. Här finns varelsen Stella som varsamt öppnar Daddas ögon för teaterns och fantasins magi. Blinkningar till Shakespeare hjälper karaktärernas resa till förståelse och gemenskap. 

Skådespelare: Mariam Namow och Dennis Önder. 

Urpremiär februari 2022 med text och regi av Simon Mezher.

Det finns ingen lärarhandledning.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: åk 3-5
Publikantal: max 70/föreställning
Speltid: 50 minuter
Spelplats: Castorscenen nere vid Maren (Oktoberteatern)
Speldagar: 
23-25 november
29-30 november
1-2 december
7-9 december

Bokas inte via detta bokningssystem! Skolor i Södertälje kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

För att Oktoberteatern ska kunna reservera platser till er ska ni i mailet skriva namn och telefonnummer till den som bokar och från vilken skola, vilken klass/årkurs och antal elever respektive vuxna som ni önskar platser till.