Skolbio för F - åk 9

Aktuellt skolbioprogram för förskoleklass och åk 1–9. Bokning av program sker via webbokningen under en begränsad tid inför varje termin, se menyn Boka program här.

Skolbio för F - åk 9

Apstjärnan - en svensk film för F-åk 3

Apstjärnan

Apstjärnan visades som skolbio våren 2022. På grund av begränsad publikantal under pandemin så var det bara ett fåtal klasser som kunde se filmen i våras. Av den anledningen visas filmen igen så flera klasser kan få se denna lilla filmpärla.  

Apstjärnan är en film om adoption och samhällets orättvisor med 8-åriga Jonna i centrum. Jonna, som under hela sitt liv levt på barnhemmet Renfanan, blir en dag adopterad av en gorilla. Utan något minne av sin egen mamma knyter Jonna an till sin nya förälder som driver en skrot i utkanten av staden.

I Jonnas nya hem läses det mycket böcker, äts ägg med chili och arrangeras loppmarknader med kundanpassad prissättning. Samtidigt försöker kommunen med alla tänkbara medel få tillstånd att bygga norra Europas största äventyrsbad, vilket både barnhemmet och Gorillans skrot står i vägen för. Jonna blir spelpjäsen i en kamp mellan människan och makten.

Rösterna görs bland annat av Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Rebecca Gerstmann.

Filmen har svenskt tal. 

Trailer: Apstjärnan

Lärarhandledning: Apstjärnan

Målgrupp: Förskoleklass-åk 3
Publikantal: max 300
Speltid: 75 minuter  
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshuset 

Datum & tid
Tisdag 20 september kl.09.15

Sommarens rebeller - en slovakisk/tysk film för åk 4-6

Sommarens rebeller

Äntligen sommar! 11-årige Jonas, tycker det är tråkigt att ha tappat kontakten med sin farfar och bestämmer sig för att ensam åka och hälsa på honom i Slovakien.

Men farfar är inte sig i lik. Han verkar nedstämd och mest intresserad av att lösa korsord. Tillsammans med sin nyblivna vän Alex gör Jonas upp en plan för att liva upp sin farfar.

Sommarens rebeller är en film om att göra sina egna misstag, ta konsekvenserna och växa som människor. Filmen utspelar sig mot en fond av sorg och saknad, men det är livsglädjen och vänskapen som lyser starkast. 

Filmen är textad på svenska. 

Trailer: Sommarens rebeller

Lärarhandledning: Sommarens rebeller

Målgrupp: åk 4-6
Publikantal: max 300
Speltid: 92 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid
Måndag 19 september kl.09.15

Khorshid - en iransk film för åk 7-9

Khorshid (Sun children)

KHORSID är historien om 12-årige Ali och hans tre vänner. Tillsammans arbetar de hårt för att överleva och försörja sina familjer, gör små jobb i ett garage och begår småbrott för att tjäna snabba pengar.

Av en märklig slump får Ali uppdraget av en lokal smågangster att hitta en dold skatt under marken. Han rekryterar sitt gäng, men först, för att få tillgång till tunneln som leder till skatten, måste de anmäla sig till Sun School, en välgörenhetsinstitution som försöker utbilda gatubarn och barnarbetare, och som råkar finnas precis ovanför där skatten finns.

Filmen är textad på svenska. 

Trailer: Khorshid

Det finns ingen lärarhandledning

Målgrupp: åk 7-9
Publikantal: max 300
Speltid: 99 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid:
Tisdag 20 september kl.12.30