Återvinn eller försvinn

I årets Håll Södertälje rent-kampanj är temat Återvinn eller försvinn. Där har vi tre större aktiviteter för skolor och förskolor. Läs mer och anmäl din klass eller barngrupp i formuläret. Kampanjen är ett samarbete med Telge Återvinning och Södertälje centrumförening.

Vi lever i en tid då magi och superhjältar behövs mer än någonsin! Vilka superkrafter skulle du ha om du var superhjälte och ditt mål var att rädda jorden! Kanske en superhjälte med magiska krafter som kan dammsuga haven på allt plast, eller en magnetisk kraft som kan samla in allt metallskrot som ligger och skräpar.

I vecka 19 har 10 F-3 klasser möjlighet att besöka hjälteverkstaden i Kulturskolans lokaler i Lunagallerian. Under 2 timmar får barnen tillverka slängkappor för superhjältar tillsammans med Eva Melin och medarbetare från Weda återbruk. Alla slängkapporna tillverkas av återvunna textilier från Weda återbruk. Måndag till fredag tar vi emot två grupper per dag, kl. 09.00–11.00 och kl. 11.00–13.00, och varje grupp kan vara upp till ca 25 barn. 

Ett lektionsupplägg kring Återvinn eller försvinn kommer att skickas ut tre veckor innan start och är obligatoriskt att genomföra för alla som vill delta. För att delta måste din skola/förskola också vara anmäld till kampanjen Vi Håller Rent! Anmälan görs hos Håll Sverige Rent via länken här: www.hsr.se

I anmälan till Hjälteverkstaden under övrigt kan ni önska en speciell tid men vi kan inte garantera att vi kan tillgodose alla önskemål. Principen först till kvarn gäller.

Ifall andra åldersgrupper är intresserade av att komma kan man stå på kö men F-3 klasser har företräde.

Anmälan görs via formuläret här nedan.

I vecka 19 kan F-6 klasser träffa Tobbe Trollkarl som kommer att genomföra 15 föreställningar på temat Återvinn eller försvinn. Showen är specialframtagen för Södertälje och är en del i årets kampanj Vi håller Rent! men också en utbildningsinsats för att stärka alla skolors arbete med källsortering och Miljönären.

Föreställningen är ungefär 30–40 min lång och datum för föreställningarna är den 9, 10, 11 och 12 maj mellan kl. 10.00 och 15.00 i Lunagallerian.

Ett lektionsupplägg kring Återvinn eller försvinn kommer att skickas ut tre veckor innan start och för att på bästa sätt ta del av showen vill vi att alla klasser har gått igenom materialet.

För att delta måste din skola/förskola också vara anmäld till kampanjen Vi Håller Rent! Anmälan görs på Håll Sverige Rent via länken här: http://www.hsr.sr

I formuläret för Tobbe Trollkarl under övrigt kan ni önska speciell dag/tid men vi kan inte garantera att vi kan tillgodose alla önskemål. Principen först till kvarn gäller.

Showen riktar sig till F-6 klasser.

Tider för föreställningar:
Tisdag 9 maj: 10.00, 11.30, 13.00 och 14.30
Onsdag 10 maj: 10.00, 11.30, 13.00 och 14.30
Torsdag 11 maj: 10.00, 11.30, 13.00 och 14.30
Fredag 12 maj: 10.00, 11.30, 13.00

Var med du också i kampen mot skräpet! I Södertälje genomför vi en teckningstävling för alla skolor och förskolor. Tävlingen går ut på att illustrera något på temat Återvinn eller försvinn och riktar sig till alla barn och ungdomar i Södertälje.

För att delta måste din skola/förskola också vara anmäld till kampanjen Vi Håller Rent! Anmälan görs här  www.hsr.se

Skola, förskola, klass eller fritidsgård skickar in max tre bidrag per enhet, senast den 10 maj till:

Tomas Thernström
Södertälje kommun
151 89 Södertälje.

Vinnaren kommer att koras lördagen den 13 maj kl. 13.00-14.00 på politikertorget i Södertälje centrum. Vinnarteckningen kommer att publiceras i kommunens månadsblad för juni (utkommer 27-28 maj) och vinnaren får dessutom en surfplatta.

I dagens samhälle använder vi oss av mängder av olika material, som påverkar miljön på olika sätt. I detta tema inriktar vi oss framför allt på plast och metaller. Vi utgår från produkter som är vanliga i elevernas vardag. Temat syftar till att skapa förståelse för betydelsen av återvinning och medvetenhet om hur miljön påverkas av vår konsumtion. Eleverna kommer att arbeta med värderingsövningar, lekar och praktiska övningar. Vi kopplar också övningar till Miljönären.

Vi som tagit fram temat är Mia Vävare och Sofia Heldt, utomhuspedagoger på Södertälje Naturskola.

Begrepp vi arbetar med under temadagen:

Kretslopp, material, råvara, metall, aluminium, återvinning, återanvändning, näringskedja, nedbrytning, avfallstrappan, källsortering, nedskräpning

Kontaktuppgifter:
Södertälje Naturskola, Naturcentrum

Mia Vävare, utomhuspedagog:
08–523 033 32
mia.vavare@sodertalje.se

Sofia Heldt, utomhuspedagog:
08–523 033 54
sofia.heldt@sodertalje.se

 

I samband med att ni ser Tobbe Trollkarl eller besöker Hjälteverkstaden, besök Tom Tits och delta i en tipspromenad som handlar om hållbarhet.

Den grupp som vinner tipspromenaden vinner ett valfritt skolprogram till hela sin klass.

Läs mer och boka ert besök under Håll Södertälje rent på sidan Aktuellt för skolor på Tom Tits

Anmälan till Tobbe trollkarl och Hjälteverkstad