Södertälje konsthall

Konstkollo med Södertälje konsthall!
Vecka 26: 
Måla som på 1800-talet!

  • Vi målar akvarell ute i det fria under ledning av Ronny Bergfeldt
Vecka 26 sammanfaller med Torekällbergets 1800-hundratalsvecka, vilket gör att vi även i år kommer att måla akvarell utomhus i 1800-hundratalsanda tillsammans med Ronny Bergfeldt. Veckan kommer precis som förra året avslutas med en öppen vernissage under fredagen, där barnen har möjlighet att visa upp sitt arbete under 1800-talsveckans festivalhelg.

Praktisk information

NÄR: 25 juni-29 juni. Kl. 10:00-13:00.

Öppen vernissage i samband med invigningen av 1800-talsveckan den 29 juni kl. 15:00 – 17:00.

VAR: Torekällbergets friluftsmuseum

HUR: Minimiålder för anmälan är 7 år. Max 15 barn/grupp! Anmälan görs till sarah.floren@sodertalje.se Att delta är helt gratis, och vi bjuder på något att äta och dricka.

Veckan genomförs i samarbete med Torekällberget.

Vecka 27: Drömkollo 2018 

  • Ett konstkollo på gränsen

I ett vackert skogsbryn, där tätorten och skogen möter och övergår i varandra, träffas vi för en sommarvecka av konstnärliga och kreativa försök. Vad är konst? Vem är konstnär och vad kan en konstnär göra? Svaret på dessa frågor söker vi tillsammans, men det handlar inte om att lära sig att rita eller måla snyggt, utan snarare om att vi nyfiket tar oss an en rad konstnärliga försök. Målet med detta kollo är inte att ni som deltar ska bli duktigare, utan snarare att ni efter dessa dagar ska känna en ökad tillit till er egen förmåga att uttrycka er kreativt och möta er omvärld med nytt mod.

 

Deltagarna kommer under veckan att få utforska flera olika platser på helt nya sätt, både i sitt eget inre landskap och i det landskap som vi alla delar med varandra. Till vår hjälp har vi både en tätort och en fantastisk skog, men också en rad konstnärer och andra kreativa människor som kommer att medverka som kollots gäster. Med skogsbrynet som utgångspunkt söker vi oss både in i ortens centrum och ut i det vildvuxna. Vi kommer att utforska samtidskonstens principer och både skapa och uppleva konst som något mycket större, vildare och viktigare än bara bilder och skulpturer.
Praktisk information

NÄR: Kollot äger rum den 2 - 6 juli (v.27) mellan kl. 09.00 och 15.00 

VAR: Platsen vi utgår ifrån är odlingskooperativet Under Tallarna som ligger på Rönnvägen 25 i Järna. (hämtning och lämning sker vid ladan, Rönnvägen 25).

HUR: Drömkollot riktar sig till unga mellan 10 - 15 år folkbokförda i Södertälje kommun. Kolloledare är konstnären Ruben Wätte som har många års erfarenhet av konstnärligt och pedagogiskt arbete på olika platser i landet. Ruben arbetar ofta med teman som rör ovisshet, risk, lek, tillit och frihet. 

Ruben Wätte ansvarar för innehållet under dessa dagar men till sin hjälp bjuder han även in andra konstnärer som kommer att vara med under vissa dagar och moment. Deltagarna erbjuds fika och en enkel lunch varje dag, men är också fria att istället ta med matsäck om så önskas. Vid allergier eller specialkost, meddela oss vid anmälan till kollot.

Ruben nås enklas på:

Mail: kontakt@rubenwatte.com, tel: 0736929227, Mer info: www.rubenwatte.com

Anmälan görs till sarah.floren@sodertalje.se
Veckan genomförs i samarbete med odlingskooperativet Under Tallarna.

Vecka 31: Hovsjö - På kartan!

  • Workshop med konstnären Helena Hildur

Utifrån platsen Hovsjö arbetar vi med ”kartritning” som en metod för att kartlägga och undersöka Hovsjö, den plats vi bor- eller för tillfället befinner oss på. De kartor vi skapar är inga vanliga kartor, vi använder oss av kreativa kartor där både vår inre och yttre värld får plats och gestaltas i kartform. Vilka platser gillar du eller tycker är speciella för dig? Varför? Och vilka platser skulle du vilja förändra? Till vad? Och varför känner du och tycker du just som du gör? Genom att måla, skriva och rita fram våra egna kartor växer en ny bild av Hovsjö och oss själva fram!

Workshopen avslutas med att vi utifrån våra egna kartor skapar ett gemensamt konstverk som sedan invigs inne på Hovsjö Hub under fredagens vernissage.

Praktisk information

NÄR: 30 juli – 3 augusti, kl. 10 – 13 alt. 13 – 16.

VAR: Hovsjö Hub

HUR: Minimiålder för anmälan är 10 år. Anmälan görs till sarah.floren@sodertalje.se Att delta är helt gratis, och vi bjuder på något att äta och dricka.

Veckan genomförs i samarbete med Hovsjö Hub.

 

Vecka 32: Bli ditt bästa jag!

  • En kreativ kollovecka med regnbågstema för tjejer, killar & icke-binära! 

Hur hittar en sin egen unika kärna, och hur kan en vara sig själv i relation till andra och världen? Vad är queer, straight, trans eller icke-binär? Och vad betyder HBTQI egentligen? Vem är jag? Delta i en kul workshop-vecka där vi utforskar identitet och självkänsla utifrån ett regnbågsperspektiv med sikte mot framtiden, din framtid!

Måla ditt självporträtt, gör en drömresa, spela upp din favoritmusik! Genom prestationslöst och lekfullt skapande provar vi olika konstnärliga metoder och undersöker vad som rör sig inom oss. 

Vi skapar en grupp där vi lyssnar på varandra, där en kan lyssna på andra och bli lyssnad på. Vi fokuserar på att skapa trygghet och samhörighet i gruppen.

Tanken är att vi kan dela tankar och erfarenheter om oss själva och hur vi kan ta plats i världen. Förutom att arbeta med konstnärliga uttryck kommer vi att prova olika övningar och lekar för att främja spontanitet och kreativitet. Grundtanken är att alla mår bra av att uttrycka sig på olika sätt och att vi växer som människor när vi tillåter oss vara mer spontana. När vi vågar dela våra inre världar med varandra stärker vi självkänslan. 

Ledare: 

Sander Cecilia Neant-Falk: konstterapeut, filmare, har bl.a. gjort ”Du ska nog se att det går över”

Sarah Guarino Chrapkowska Floren: konstnär, curator Södertälje Konsthall

Praktisk information

 

FÖR VEM: För dig som är 12 - 15 år

NÄR: Vecka 32, 6 – 10 augusti, kl.13:00- 16:00

VAR: Bildverkstan, Södertälje konsthall

HUR: Att delta är helt gratis, och vi bjuder på något att äta och dricka. För ditt och gruppens bästa är det bra om du är med alla gånger. Max 8 deltagare.

Anmäl dig till sarah.floren@sodertalje.se

Vill du veta mer får du jättegärna kontakta oss via maila på: sarah.floren@sodertalje.seeller på telefon: (Sarah) 073-4444 741 / tel. (Sander Cecilia) 073-996 1191

VARFÖR: För det är kul och viktigt att lära känna sig själv! ANMÄL DIG NU!

 

Inbjudna konstnärer:

Ronny Bergfeldt

Ronny Bergfeldt är konstnär och har lång vana av att undervisa i klassiska tekniker och stor kunskap om material. Han har bland annat arbetat på Nationalmuseum i Stockholm. 

Mer info: http://ronnybergfeldt.com/

Helena Hildur W.

Helena Hildur är samtidskonstnär utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, idag har hon sin bas i Mölnbo. Utöver detta har Helena bland annat undervisat på Rudolf Steiner-seminariet i Järna och studerat vid Masterprogrammet i praktisk kunskap vid Södertörns Högskola.

Mer info: https://helenahildur.wordpress.com/

Ruben Wätte

konstnären Ruben Wätte som har många års erfarenhet av konstnärligt och pedagogiskt arbete på olika platser i landet. Ruben arbetar ofta med teman som rör ovisshet, risk, lek, tillit och frihet.

Mer info: www.rubenwatte.com

Sander Cecilia Neant-Falk

Sander Cecilia Neant-Falk är utbildad konstterapeut och filmare. Hon har bl.a. gjort filmerna Väninnor och Du ska nog se att det går över, för vilken hon år 2004 tilldelades en Guldbagge. 

https://www.facebook.com/duskanogse/

Visningar och workshops inom Kif/Kis ramar är kostnadsfria för förskolor och skolor inom Södertälje kommun. Kommunens förskolor och skolor har förtur när det gäller bokningar. 

Förskole- och skolgrupper utanför Södertälje kommun, kan boka visningar och workshops på tider som ej utnyttjas enligt ovan.

KIF - KIS vårprogram 2018:

Du som arbetar i skola eller förskola kan boka visning och workshop via KIF-KIS här!

Andra gruppvisningar:

Du kan boka gruppvisningar av utställningarna i konsthallen under ordinarie öppettider. 

Gruppvisningarna kan kombineras med en workshop i vår bildverkstad. 

Visningar: Öppna visningar av pågående utställning: Tisdagar kl 12.30. Visningen tar ca 30 min. Ingen anmälan - alla välkomna!

 

 

För att boka en workshop eller gruppvisning kontakta Södertälje konsthall genom att maila till: Sarah Guarino Florén, sarah.floren@sodertalje.se tel:
08 - 523 021 13. Eller maila till Södertälje konsthall: konsthallen@sodertalje.se