Naturskolan

Att lära in ute

En naturskola är inte främst ett hus eller en plats, det är ett arbetssätt och en idé – att lära in ute!

Naturskolan verkar för social och ekologisk hållbarhet i kommunen. Barn och vuxna får uppleva och lära sig om naturen och dess betydelse för en hållbar livsstil. Ett lärande som bygger på deltagarnas egna upplevelser, upptäckter och sinnesintryck. Ett lustfyllt lärande som ger både fysisk aktivitet och utevistelse. Naturupplevelser under barndomen lägger grunden för en livslång relation till naturen och en större förståelse i miljöfrågor. Vi arbetar praktiskt så mycket som möjligt - här är det "på riktigt"!

Vi bidrar till en stimulerande lärandemiljö med naturen i fokus. Vi erbjuder temadagar för skolklasser och fortbildning för lärare. Vi har också samarbeten med andra aktörer i samhället.

Nedan hittar du information om aktuella temadagar och hur man bokar. 

För skolor

Naturskolan är en resurs för dig som är pedagog i någon av Södertäljes skolor och besöket är helt kostnadsfritt. Här bjuds på temadagar för skolklasser och kurser för pedagoger. Vi visar hur man kan använda naturen som plats för lärande.

Naturskolan har flera olika teman att erbjuda inom naturkunskap och friluftsliv. Vi erbjuder också miljöteman med fokus på de globala målen. Samtliga teman är kopplade till skolans läroplan. Temadagarna utgår från Naturskolan eller dess omgivningar. Vi är mestadels utomhus.

Välkommen att boka ett besök hos oss! Bokning sker inför varje ny termin.

Boka temadag

Temadagar höstterminen 2022

Från rot till krona (åk 1-2): vecka 34, 35, 36.

Under ytan (åk 4-6): vecka 34, 35.

Skogens mångfald (åk 4-6): vecka 36, 37, 38.

Småkrypens fascinerande liv (åk 2-3): vecka 37, 38, 39.

Höstmosaik (åk 4-6): vecka 39, 40, 41, 42.

Skogens djur (åk 2-3): vecka 40, 41, 42, 43.

Eldens hemligheter (4-6): vecka 43, 45, 46, 47.

Råttssons äventyr (åk 1-2): vecka 46, 46, 47.

En hållbar framtid – Globala målen för hållbar utveckling (åk 4-6): vecka 48, 49, 50.

Tomtesmyg (Förskoleklass): vecka 48, 49, 50.

Höstterminen 2022 återgår vi till att klasserna reser till Naturskolan med kollektivtrafiken.

Boka temadag

Bokningen av höstterminens temadagar stängde den 21 augusti. 

Det kan finnas platser lediga!

Maila oss: naturskolan@sodertalje.se.

 

Workshops för pedagoger

Vi bjuder in till två spännande workshops på olika teman under höstterminen. Alla pedagoger i Södertälje är välkomna att anmäla sig - utan kostnad!

Plats: Båda workshops hålls vid Naturskolan. Åk ca 20 minuter med buss 787 från Södertälje C. Stig av vid hållplats ”Naturskolan” och gå grusvägen 400 meter. Om du kommer med bil går det bra att köra förbi bommen och parkera vid Naturskolan.

Anmälan: Skicka ett mejl till naturskolan@sodertalje.se senast en vecka innan respektive workshop. Skriv namn, skola och i vilken årskurs du arbetar. Din anmälan är kostnadsfri, men vid uteblivet deltagande eller avbokning mindre än ett dygn före debiteras skolan 500 kr/deltagare.

Teknik utomhus – för åk 1–6

Vill du få fler metoder och verktyg för att uppnå målen i teknik? Vill du stärka elevernas lärande i teknik genom att använda utomhuspedagogiska metoder? Då är du välkommen på workshop en eftermiddag på Södertälje Naturskola!

Datum: tisdagen den 27 september

Tid: kl. 15:00–17:00 (inkl. fikapaus med medhavt fika).

Innehåll: En workshop med didaktiska tips, rörelse och skratt för ökat lärande i teknik. Vi provar på övningar som passar att göra på skolgården eller i skolans närnatur. Vi tar avstamp i Naturskoleföreningens bokserie Att lära in ute och kopplar ihop LGR22s kursplan i teknik med praktiska övningar, lekar och diskussioner.

Elda säkert! – för pedagoger i förskola och skola

Vilka knep kan man ta till för att lyckas tända en eld? Vill du få tips på hur du kan elda tillsammans med barn- och elevgrupper och lära ut om eldens kemi på ett roligt sätt? Vi bjuder in dig som är pedagog på förskola eller skola i Södertälje till en workshop om eldning och eldsäkerhet!

Datum: onsdag den 26 oktober

Tid: 15:00–17:00 (inkl. fikapaus med medhavt fika).

Innehåll: En praktisk workshop då vi övar på att förbereda, göra upp eld, hålla eld vid liv och släcka. Vi går igenom olika sätt att tända, olika tekniker för eldning samt hur man eldar på ett säkert sätt. Vi provar på övningar och lekar som befäster kunskaper om eldens kemi på ett roligt och gruppstärkande sätt.

Vi träffas vid Södertälje Naturskola. Ta med eget fika och klä er i oömma kläder efter väder!


Varmt välkomna!

Besök Naturskolans omgivningar

Besök gärna Naturskolans omgivningar på egen hand! 

Kontakta oss i förväg så att vi kan anpassa vår planering – vi använder utemiljöerna dagligen i vår undervisning.

Vandringsslingor

Det finns ett flertal markerade slingor som tar er genom variationsrik natur. Den äventyrliga blå slingan är ca 2 km lång och utgår från vindskyddet bakom Naturskolan. I närheten hittar du också den gula Trädslingan. Längs den finns informationsskyltar med enklare uppgifter anpassade till barn i lågstadieåldern.

Larslund

Det lilla historiska torpet Larslund ligger en kort promenad från Naturskolan och rymmer en halvklass. På platsen finns en samlingsring med eldstad samt en äng som passar för lek och övernattning i tält. För bokning kontakta oss via naturskolan@sodertalje.se.

För förskolor

Äventyr vid torpet Larslund

Larslund är perfekt som utgångspunkt för att upptäcka och uppleva skogen  med barn i de yngre åldrarna. Här bor ugglan Ugglis i en holk vid  samlingsringen. Han skriver brev till barnen och vaktar pedagogiskt material som du som pedagog kan använda när ni besöker Larslund. Övningar och lekar knyter an till det tema som är aktuellt för perioden och som du också får ta del av när du bokar ert besök. Ni planerar och genomför därefter dagen på egen hand. 

Det tema som just nu finns tillgängligt vid Larslund handlar om skogens djur och deras superkrafter. Kontakta oss för mer information!

Lek och lär- korgen

I boden vid samlingsringen finns även en Lek och lär-korg. Korgen innehåller pedagogiskt material och övningar som ni kan använda och genomföra när ni besöker Larslund. När ni bokar ert besök får du mer information om vilka övningar som finns i korgen så att du som pedagog har chans att förbereda dig.

Boka besök

Boka ert besök genom att kontakta Naturskolan på naturskolan@sodertalje.se. Uppge vilket datum och tid ni önskar besöka oss, antal barn samt kontaktuppgifter till dig som pedagog. 

Hyr våra lokaler

Vi hyr ut våra miljövänliga lokaler till kommunen, företag och föreningar som vill träffas i en avslappnad och trevlig miljö.

 

Hyr Naturskolan

Naturskolan (för upp till 40 personer)

Framgångsrika möten mellan människor kräver inspirerande miljöer

Vi erbjuder konferenslokaler mitt i naturen men nära staden.

Naturcentrums lokaler ligger vackert där skogen och hagen möts, med fågelsång och vild natur runt knuten.  Huset är från slutet av 90-talet och är byggt med återvinningsbara material, kretsloppslösningar och miljövänliga färger som följer naturens egen harmoni.

I våra lokaler finns två större rum: ett för konferens med tillgång till storbildsskärm och ett med öppna golvytor och braskamin. Det finns även en matsal med ett  kök för egen mathållning.

Det finns flera trevliga sittplatser i trädgården och fina stigar för walk-and-talk-möten i omgivningarna.

Pris för företag: 2500 kr/dag (halvdag 1750 kr)

Kommunal verksamhet och ideella föreningar hyr för: 1000 kr/dag (halvdag 750 kr)

Bokningsförfrågningar och frågor skickas till: naturskolan@sodertalje.se.

 

Hitta hit

Med buss: ca 20 minuter med buss 787 från Södertälje C mot Enhörna. Stig av vid hållplats ”Naturskolan” och gå grusvägen 400 meter.

Med bil från Södertälje: åk Enhörnaleden förbi Lina och Södertälje ridklubb.
Efter ca 500 m slutar ängarna och skogen tar vid. Sväng in till höger på en grusväg - en träskylt med ”Naturskolan” finns vid avfarten.
Efter 400 meter kommer du fram till Naturskolans röda trähus.


Bild på Ulrika  Svane

Ulrika Svane

Naturpedagog Miljökontoret Telefon: 08-523 032 73 E-post: ulrika.svane@sodertalje.se
Bild på Sofia Heldt

Sofia Heldt

Naturpedagog Miljökontoret Telefon: 08-523 062 04 E-post: sofia.heldt@sodertalje.se
Bild på Malena von Huth

Malena von Huth

Naturpedagog Miljökontoret Telefon: 08-523 033 56 E-post: Malena.von-huth@sodertalje.se
Bild på Michaela Jähnke

Michaela Jähnke

Naturpedagog Miljökontoret Telefon: 08-523 037 68 E-post: michaela.jahnke@sodertalje.se (Föräldraledig)

Helena Rimme

Naturpedagog Miljökontoret (Vikarie)