Naturskolan

Att lära in ute

En naturskola är mer än ett hus och en plats, det är ett arbetssätt och en idé – att lära in ute!

Naturskolan verkar för social och ekologisk hållbarhet i kommunen. Barn och vuxna får uppleva och lära sig om naturen och dess betydelse för en hållbar livsstil. Ett lärande som bygger på deltagarnas egna upplevelser, upptäckter och sinnesintryck. Ett lustfyllt lärande som ger både fysisk aktivitet och utevistelse. Naturupplevelser under barndomen lägger grunden för en livslång relation till naturen och en större förståelse i miljöfrågor. Vi arbetar praktiskt så mycket som möjligt - här är det "på riktigt"!

Vi bidrar till en stimulerande lärandemiljö med naturen i fokus. Vi erbjuder temadagar för skolklasser och fortbildning för lärare. Vi har också samarbeten med andra aktörer i samhället.

Nedan hittar du information om aktuella temadagar och hur man bokar. 

För skolor

Naturskolan är en resurs för dig som är pedagog i någon av Södertäljes skolor och besöket är helt kostnadsfritt. Här bjuds på temadagar för skolklasser och kurser för pedagoger. Vi visar hur man kan använda naturen som plats för lärande.

Naturskolan har flera olika teman att erbjuda inom naturkunskap och friluftsliv. Vi erbjuder också miljöteman med fokus på de globala målen. Samtliga teman är kopplade till skolans läroplan. Temadagarna utgår från Naturskolan eller dess omgivningar. Vi är mestadels utomhus.

Välkommen att boka ett besök hos oss! Bokning sker inför varje ny termin.

Boka temadag

Temadagar vårterminen 2023

Flytta, sova, äta (åk 2-3)

Geologijakten (åk 4-6)

Råttssons äventyr (åk 1-2)

Matte ute (åk 1-2)

Återvinn eller försvinn (åk 4-6)

Ett fågeläventyr (åk 4-6)

Småkrypens facinerande liv (åk 2-3)

Alla sinnen (F)

Under ytan (åk 4-6)

Linnévandring (åk 2-4)

Boka 

Bokningen för vårens temadagar stängde den 4e december. Vid intresse, kontakta oss via naturskolan@sodertalje.se. Det kan finnas platser kvar om vi får avbokningar!

Inom en vecka efter att bokningen stängde meddelade vi dig som tilldelats ett datum för temadag. Om du tackat ja gäller följande: Vid avbokning senare än 15 arbetsdagar före temadagen kommer skolan att faktureras 500kr/avbokad klass.

Ett tillfälle per klass och termin!         Max antal elever/besök: 32

Workshops för pedagoger

Workshops VT23

Vi bjuder in till två spännande workshops på olika teman under vårterminen 2023. Alla pedagoger i Södertälje är välkomna att anmäla sig - utan kostnad!

Mer information kommer inför terminsstart - håll utkik!

Besök Naturskolans omgivningar

Besök gärna Naturskolans omgivningar på egen hand! 

Kontakta oss i förväg så att vi kan anpassa vår planering – vi använder utemiljöerna dagligen i vår undervisning.

Vandringsslingor

Det finns ett flertal markerade slingor som tar er genom variationsrik natur. Den äventyrliga blå slingan är ca 2 km lång och utgår från vindskyddet bakom Naturskolan. I närheten hittar du också den gula Trädslingan. Längs den finns informationsskyltar med enklare uppgifter anpassade till barn i lågstadieåldern.

Larslund

Det lilla historiska torpet Larslund ligger en kort promenad från Naturskolan och rymmer en halvklass. På platsen finns en samlingsring med eldstad samt en äng som passar för lek och övernattning i tält. För bokning kontakta oss via naturskolan@sodertalje.se.

För förskolor

Äventyr vid torpet Larslund

Larslund är perfekt som utgångspunkt för att upptäcka och uppleva skogen  med barn i de yngre åldrarna. Här bor ugglan Ugglis i en holk vid  samlingsringen. Han skriver brev till barnen och vaktar pedagogiskt material som du som pedagog kan använda när ni besöker Larslund. Övningar och lekar knyter an till det tema som är aktuellt för perioden och som du också får ta del av när du bokar ert besök. Ni planerar och genomför därefter dagen på egen hand. 

 Kontakta oss för mer information: naturskolan@sodertalje.se.

Lek och lär- korgen

I boden vid samlingsringen finns även en Lek och lär-korg. Korgen innehåller pedagogiskt material och övningar som ni kan använda och genomföra när ni besöker Larslund. När ni bokar ert besök får du mer information om vilka övningar som finns i korgen så att du som pedagog har chans att förbereda dig.

Boka besök

Boka ert besök genom att kontakta Naturskolan på naturskolan@sodertalje.se. Uppge vilket datum och tid ni önskar besöka oss, antal barn samt kontaktuppgifter till dig som pedagog. 

Hyr våra lokaler

Vi hyr ut våra miljövänliga lokaler till kommunen, företag och föreningar som vill träffas i en avslappnad och trevlig miljö.

 

Hyr Naturskolan

Naturskolan (för upp till 40 personer)

Framgångsrika möten mellan människor kräver inspirerande miljöer

Vi erbjuder konferenslokaler mitt i naturen men nära staden.

Naturskolans lokaler ligger vackert där skogen och hagen möts, med fågelsång och vild natur runt knuten.  Huset är från slutet av 90-talet och är byggt med återvinningsbara material, kretsloppslösningar och miljövänliga färger som följer naturens egen harmoni.

I våra lokaler finns två större rum: ett för konferens med tillgång till storbildsskärm och ett med öppna golvytor och braskamin. Det finns även en matsal med ett kök för egen mathållning.

Det finns flera trevliga sittplatser i trädgården och fina stigar för walk-and-talk-möten i omgivningarna.

Pris för företag: 2500 kr/dag (halvdag 1750 kr)

Kommunal verksamhet och ideella föreningar hyr för: 1000 kr/dag (halvdag 750 kr)

Bokningsförfrågningar och frågor skickas till: naturskolan@sodertalje.se.

 

Hitta hit

Med buss: ca 20 minuter med buss 787 från Södertälje C mot Enhörna. Stig av vid hållplats ”Naturskolan” och gå grusvägen 400 meter.

Med bil från Södertälje: åk Enhörnaleden förbi Lina och Södertälje ridklubb.
Efter ca 500 m slutar ängarna och skogen tar vid. Sväng in till höger på en grusväg - en träskylt med ”Naturskolan” finns vid avfarten.
Efter 400 meter kommer du fram till Naturskolans röda trähus.