Program för förskola

Programutbud höstterminen 2018 för förskolan i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogram och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: Jonas Holmberg, Pudlar och Pommes med Oktoberteatern


Webbokningen av höstens scenkonstprogram och skolbio är nu stängd. Bokningen var öppen 7 juni - 27 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.

Vår verksamhet är ett stöd till pedagoger för att fylla målen i förskolans läroplan

Förskolan ska sträva efter att varje barn

  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

Läroplan för förskolan Lpfö 98

Programutbud för förskolan

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen direkt till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Sagolika stigen 

Sagan tar aldrig slut. Följ med på en Trollföreställning i ett äventyr bland tomtar, troll och andra sagoväsen. Håll en kompis i handen om du vill för resan kan bli spännande. Välkomna till den Sagolika stigen i Kusens backe. Barn och ungdomar från Södertälje Teateramatörer gör skogen levande för en stund.Lördag 15 september är det offentliga föreställningar.Produktion: Södertälje Teateramatörer
Målgrupp: 5 år – åk 2

Publik: 100 + vuxna
Speltid: 40 minuter

Spelplats: Kusens Backe i Södertälje

Datum & tid:
Torsdag 13 september, kl.09.00  

Torsdag 13 september, kl.10.00 

Fredag 14 september, kl.09.00 

Fredag 14 september, kl.10.00 

Konrads Kalas

Tänk att fylla år!

Konrad älskar kalas.
Rosetter, krusiduller och marsipanrosen förstås!

Hoppas bara att någon kommer…..
- Tamdidam, tamdidam…
Det är ju smarta Siv. Som kan räkna till fyra, och äter banan med skal så man slipper skala! Smart va?

Följ med på kalas och träffa Konrad och hans vänner: Kusin Blomma, Rutig & Randig, Lilla Mu och Smarta Siv. 

Barnboksförfattaren Anna Ribbing har skrivit en föreställning direkt för Hedmans Teater. För bearbetning och regi svarar Mårten Hedman, som du även ser på scenen med Lisa Kjellgrens häftiga dockor och läckra scenografi. Allt ackompanjerat av Arne Löthmans stämningsfulla nyskrivna musik.

Produktion: Hedmans Teater
Målgrupp: 2-5 år
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter
Föreställningstider: kl.09.30 och kl.10.30

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett rum ca 5 x 10 meter (spelyta 5 x 4,5) men kan anpassas en del och ha plats för 50 barn + vuxna . Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Hedmans Teater kommer till förskolan kl.07.30 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet rentgjort. En personal från förskolan tar emot och hjälper till att bära in scenografin (minst en bärhjälp, gärna flera).

Efter andra föreställningen: Hedmans Teater behöver 60 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin (minst en bärhjälp men gärna flera).

När föreställningen spelas på Qulturum i Nykvarn är det personal från Kultur i förskolan skolan/scenkonst på plats och hjälper Hedmans Teater.

Datum:
Tisdag 25 september (förskola)
Onsdag 26 september (förskola)
Torsdag 27 september kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 27 september kl.10.30, Qulturum i Nykvarn

Minibio 

Minibio syftar till att erbjuda kvalitetsfilm för barn i åldrarna 2-6 år, att öka intresse för film som medium för små barn och att utveckla former och metoder för filmvisningar som är anpassade till de minsta barnens utveckling och förutsättningar. 

Minibio syftar också till att särskilt ta upp språkutvecklingsperspektivet och att pröva om film kan vara ett redskap i arbetet med barns språkutveckling.

Minibiolådan innehåller utvalda filmer för filmvisning på er förskola. Ni som får låna Minibio får en lista på vilka filmer som ingår.

Projektet har sammanfattats i en rapport som följer med i Minibiolådan. I rapporten, som sammanställts av Nils-Thomas Andersson, redovisas hur satsningen har nått ut, framgångsrika metoder och konkreta tips för till exempel planering, kontaktskapande, inredning och utrustning.

Ladda ned rapporten HÄR

Minibiolådorna innehåller:
15-16 DVD filmer
Idébok - berätta hur ni gjorde
Tips och råd om filmvisningar

Målgrupp: Förskola
Lånetid: Tre veckor
Plats: På förskolor i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Minibio. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

OBS! Ni ska själva hämta filmlådan hos förskolan som lånat före er. I bekräftelsen vi skickar ut får ni information om var och när ni ska hämta filmlådan. 

Musiklådan

Värm upp stämbanden, spetsa öronen och förbered er på att sjunga, lyssna och läsa tillsammans med Musiklådans skivor och tillhörande böcker.

Syftet med musiklådan är att erbjuda förskolor i Södertälje och Nykvarn ett urval skivor för användning på förskolan. Till ett par utav dessa skivor medföljer tillhörande böcker i form av till exempel en saga eller texter för att sjunga med.

Musiklådan innehåller musik för förskolans alla olika åldrar med någon skiva som riktar sig specifikt till de allra yngsta samt skivor som är anpassade till de lite äldre förskolebarnen.

Innehåll Musiklådan: Läs här

Målgrupp: Förskolan
Lånetid: Tre veckor
Plats: På förskolan i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Musiklådan. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

OBS! Ni ska själva hämta Musiklådan hos förskolan som lånat före er. I bekräftelsen vi skickar ut får ni information om var och när ni ska hämta Musiklådan. 

Lilla Sagohjulet

Det snurrar och snurrar... Vad ska det bli? Hunden eller sköldpaddan, räven eller leoparden? Vad blir det för historia? Kanske den om hur Spindeln lurade elefanterna? Eller den om hur Korpen stal ljuset?

När Mats Rehnman kommer ut till förskolan får barnen sätta snurr på hjulet som väljer historia. Vi brukar hinna med sådär tre spännande och smågalna djursagor från världens alla hörn.

Produktion: Fabula Storytelling
Målgrupp: 4 - 5 år
Publik: 30 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter
Föreställningstider: Ni som får detta program kommer överens med Fabula Storytelling om föreställningstider.

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med plats för 30 barn + vuxna. Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Mats Rehnman kommer till förskolan 30 minuter innan första föreställningen för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet ska vara rengjort. En personal från förskolan tar emot Mats när han kommer.

Efter andra föreställningen: Mats Rehnman behöver 30 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin.

Datum:
Måndag 15 oktober (förskola)
Tisdag 16 oktober (förskola)
Måndag 22 oktober (förskola)
Tisdag 23 oktober (förskola)
Onsdag 24 oktober (förskola)

Rädslan

En interaktiv och lekfull musikföreställning om rädsla och mod. Följ med till Älvlandet. Där möter ni Solälvan som gör så att solen går upp och Nattälvan som skapar natt och skickar ut drömmar till alla som sover. 

Men vad händer när Nattälvan blir rädd för mörkret? I denna fartfyllda och musikaliska föreställning blandas humor och allvar, om vart annat.

Föreställningen tar upp frågor kring - Vad är rädsla? Vad är mod? och - Kan man vara modig fast att man är rädd? 

Produktion: Torgteatern
Målgrupp: 4 - 5 år
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 40 minuter
Spelplats: Estrad i Södertälje stadshus

Datum & tid:
Måndag 1 oktober, kl.09.15
Måndag 1 oktober, kl.10.45
Tisdag 2 oktober, kl.09.15
Tisdag 2 oktober, kl.10.45

Bubblande känslor

När Friendy slår sig och behöver tröst brukar barnen vilja blåsa på det onda, pussa, krama och vilja visa sina egna plåster, skrapsår och stickor. Den starka känslan arg ackompanjeras av musik och berör liten som stor.

Föreställningen är anpassad efter 2-3 åringarnas intressen och förmåga till koncentration. Genom kulturupplevelsen ges möjlighet att få tillgång till alla sina känslor.

Under 30 minuter får barnen ta del av glada skratt, flygande fjärilar, igenkännande besvikelser eller hur läskigt högt ett träd kan vara att klättra i.

Fredrica Isenborg, pedagog med dryga tjugo års erfarenhet av arbete med främst de yngsta barnen samt EQ-certifierad handledare och föreläsare för FRIENDY & CO arbetar med de olika känslodockorna glad, rädd, sur, ledsen, arg och lugn.

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med plats för 50 barn + vuxna.

Plats för scen och dekor 3 x 4 meter. Eluttag i närhet för skarvsladd. Dekoren består av en skärmvägg, tyggolv (gräs), ett träd, blommor, bord, stubbe, dockvagn, picknickkorg, fågel, fjäril. Teatern spelas i befintligt dagsljus, ingen mörkläggning krävs. De yngsta barnen kan uppleva att ett mörkt rum med ljussatt scen är skrämmande.

Har ni inte plats på er förskola ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.


Inför första föreställningen: Fröken Fredrica kommer till förskolan kl.08.00-08.30 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet rengjort. En personal från förskolan tar emot och hjälper till att bära in scenografin (minst en bärhjälp, gärna flera).

Efter andra föreställningen: Fröken Fredrica behöver 30 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin (minst en bärhjälp men gärna flera).

När föreställningen är på Qulturum i Nykvarn är det en personal från Kultur i förskolan och skolan/scenkonst som är föreställningsvärd och som ansvarar för in- och utsläpp av publiken.

Produktion: Fröken Fredrica
Målgrupp: 2 - 3 år 
Publik: 50 + vuxna
Speltid: 30 minuter
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.00 på varje förskola
Datum & tid:
Tisdag 18 september (förskola)
Onsdag 19 september kl.09.00, Qulturum i Nykvarn
Onsdag 19 september kl.10.00, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 20 september (förskola)
Tisdag 25 september (förskola)
Onsdag 26 september (förskola)

Jag slog en kille idag

Mija och David sjunger sina sånger från Bolibompasuccéerna Värsta bråket och Mäta med skägg. Det handlar om konflikter och om att tävla och jämföra sig. 

Här finns också sånger som på ett lekfullt sätt behandlar ämnet fysik: Hur vet egentligen polisen vem som har kört för fort? Och tänk om hönor blev kor vid minusgrader precis som vatten kan förvandlas till is!

Fyrtio minuter svängig musik med texter som inbjuder till frågor och samtal. Barnen deltar i form av rörelse, bus och framförallt mycket sång!

Ladda ner: Allsångerna från föreställningen

Produktion: Orkester Pop
Målgrupp: 3 - 5 år på förskolan
Publik: 100 + vuxna
Speltid: 40 minuter
Datum & tid:
Onsdag 24 oktober, kl.09.00, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 25 oktober, kl.09.00, Trombon i Södertälje stadshus

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur höstens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

Exempel på teman att arbeta kring:

Färg! Vi har färgjakt i utställningen, vilka färger hittar vi? Och vilken färg hittar vi mest av? Vad tycker vi att färgerna vi hittar betyder för oss? Utifrån dessa frågor och funderingar går vi sedan vidare till verkstan för att praktiskt arbeta vidare och skapa konstverk utifrån temat ”färg”.

Form! Precis som med färger kan vi ha formjakt i utställningen, vilka former hittar vi? Vilka former är vanligast, och varför? Vad använder vi olika former till? Utifrån dessa frågor och funderingar går vi sedan vidare till verkstan för att praktiskt arbeta vidare och skapa konstverk utifrån temat ”form”.

För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs om: Utställningar hösten 2018

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål. Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje Konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att vet: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Kulturutvecklarmöte i Nykvarn

Vi pratar om höstens scenkonstprogram och om verksamheten inför våren 2019.

Plats: Eriks rum på biblioteket i Nykvarn.
Datum: Tisdag 13 november
Tid: Kl.09.30 – 10.30 

Sista anmälningsdag: måndag 5 november.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se

Till er kulturutvecklare som kommer på höstens kulturutvecklarmöte erbjuder vi att kostnadsfritt se en film på Estrad i november - december. Vilken film det blir meddelas på Kulturutvecklarmötet.

Kulturutvecklarmöte i Södertälje

Vi pratar om höstens scenkonstprogram och om verksamheten inför våren 2019.

Plats: Harmoni, plan 1 i Stadshuset.
Datum: onsdag 14 november.
Tid: Kl.08.30 - 10.00

Sista anmälningsdag: måndag 5 november.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se

Till er kulturutvecklare som kommer på höstens kulturutvecklarmöte erbjuder vi att kostnadsfritt se en film på Estrad i november - december. Vilken film det blir meddelas på Kulturutvecklarmötet.