Program för förskola

Programutbud höstterminen 2017 för förskolan i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogrammen sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: Martin Skoog, från föreställning Frö med Teater Tre


Webbokningen för scenkonstprogram hösten 2017 är nu stängd. Bokningen var öppen från den 30 maj till den 28 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson eller Linus Johansson via e-post.

Vår verksamhet är ett stöd till pedagoger för att fylla målen i förskolans läroplan

Förskolan ska sträva efter att varje barn

  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

Läroplan för förskolan Lpfö 98

Programutbud för förskolan

Frö

Att så ett frö, odla, bygga ett träd, vara ett moln, dö eller vila en smula.

Frö är en berättelse om naturens kretslopp, livets gång och människans fascination för sådant som växer.

Teater Tre kommer ut till er i förskolan och spelar föreställningen förutom i Nykvarn där föreställningen spelas på Qulturum.

Lärarhandledning: Frö 

Produktion: Teater Tre
Målgrupp: 2 - 5 år
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter
Föreställningstider: kl.09.30 och kl.10.45 

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med spelyta (BxDxH) 5x5x2,7 meter exkl. publikplatser. Rummet ska ha plats för 50 barn + vuxna. Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Teater Tre kommer till förskolan kl.07.30 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet ska vara rengjort. En personal från förskolan tar emot och hjälper till att bära in scenografin (minst en bärhjälp, gärna flera). 

Efter andra föreställningen: Teater Tre behöver 60 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin (minst en bärhjälp men gärna flera).

I Nykvarn: Eftersom vi förlägger två föreställningar på Qulturum i Nykvarn kan vi inte erbjuda föreställningen ute på en förskola i Nykvarn. När föreställningen spelas på Qulturum i Nykvarn är det personal från Kultur i förskolan skolan/scenkonst på plats och hjälper Teater Tre.

Datum:
Måndag 16 oktober (förskola)
Tisdag 17 oktober (förskola)
Onsdag 18 oktober, kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Onsdag 18 oktober, kl.10.45, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 19 oktober (förskola)

Sagolika stigen 

Sagan tar aldrig slut. Följ med på en Trollföreställning i ett äventyr bland tomtar, troll och andra sagoväsen. Håll en kompis i handen om du vill för resan kan bli spännande. Välkomna till den Sagolika stigen i Kusens backe. Barn och ungdomar från Södertälje Teateramatörer gör skogen levande för en stund.Lördag 16 september är det offentliga föreställningar.Produktion: Södertälje Teateramatörer
Målgrupp: 5 år – åk 2

Publik: 130

Speltid: 40 minuter

Spelplats: Kusens Backe i Södertälje

Datum & tid:
Torsdag 14 september, kl.09.00  

Torsdag 14 september, kl.10.00 

Fredag 15 september, kl.09.00 

Fredag 15 september, kl.10.00 

Bockarna Bruse

Det var en gång tre bockar och alla hette de Bruse. En dag skulle de gå till sätern för att äta sig tjocka och feta av det saftiga gräset som växte där. 

På vägen till sätern fanns en å och en bro som bockarna Bruse måste gå över, men under bron bodde ett fult och elakt troll.

Skådespelaren Agneta Malmén Danielsson från Teater Tummeliten kommer ut till er på förskolan och spelar föreställningen förutom i Nykvarn där föreställningen spelas på Qulturum.

Produktion: Teater Tummeliten
Målgrupp: 2 - 5 år
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 40 minuter
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.15

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med plats för 50 barn + vuxna. Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Teater Tummeliten kommer till förskolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet rentgjort. En personal från förskolan tar emot och hjälper till att bära in scenografin (minst en bärhjälp, gärna flera).

Efter andra föreställningen: Teater Tummeliten behöver 30 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin (minst en bärhjälp men gärna flera).

När föreställningen spelas på Qulturum i Nykvarn är det personal från Kultur i förskolan skolan/scenkonst på plats och hjälper Teater Tummeliten.

Datum:
Måndag 18 september (förskola)
Tisdag 19 september (förskola)
Onsdag 20 september (förskola)
Torsdag 21 september kl.09.00, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 21 september kl.10.15, Qulturum i Nykvarn
Fredag 22 september (förskola)
Måndag 2 oktober (förskola)
Tisdag 3 oktober (förskola)
Onsdag 4 oktober(förskola)
Måndag 9 oktober (förskola)
Tisdag 10 oktober förskola)

Mitt och ditt och mitt

Haralsson vill inte gå till jobbet alls. Alla kläder är fula, och särskilt slipsen är totalt hopplös. Varför ska hon jobba på ett jobb där en måste ha slips?

Men så! Haralssons tjej, Blexten, har en present. Fyra supersnygga slipsar. Färgglada med coola tryck.

Plötsligt kan hon inte vänta på att komma iväg. Vilken slips ska hon ta? Hon väljer en, men beslutar ta med de andra tre också. Men när dagen är slut vandrar Haralsson hemåt, slipslös, med en konstig känsla i magen…  

Med lekfullhet, lätthet och massor av humor undersöks skillnaden mellan att ge bort någonting i glädje och att ge bort något utan att egentligen ha valt det själv.  

Trailer: Mitt och ditt och mitt

Produktion: Teater De Vill
Målgrupp: 3 år - åk 1
Publik: 60 + vuxna
Speltid: 40 minuter
Datum & tid:
Måndag 25 september kl.09.15, Oktoberteatern
Måndag 25 september kl.10.30 Oktoberteatern
Tisdag 26 september kl.09.15, Oktoberteatern
Tisdag 26 september kl.10.30, Oktoberteatern 
Onsdag 27 september kl.09.15, Oktoberteatern
Onsdag 27 september kl.10.30, Oktoberteatern
Torsdag 28 september kl.09.15, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 28 september kl.10.30, Qulturum i Nykvarn

Mårten tittar ut

Mårten och hans vän Kaninen har kommit i ordning i sitt nya hem.
- Tänk att vi har en egen trädgård!
- Med en sandlåda och olika spännande växter.

Kom! Vi går ut, bland blommor gräs och bär. Och undersöker allt som vi kan hitta där.

Medverkande: Skådespelaren Mårten Hedman.

Produktion: Hedmans Teater
Målgrupp: 2-5 år
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter
Föreställningstider: kl.09.30 och kl.10.30

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med plats för 50 barn + vuxna. Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Hedmans Teater kommer till förskolan kl.07.30 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet rentgjort. En personal från förskolan tar emot och hjälper till att bära in scenografin (minst en bärhjälp, gärna flera).

Efter andra föreställningen: Hedmans Teater behöver 60 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin (minst en bärhjälp men gärna flera).

När föreställningen spelas på Qulturum i Nykvarn är det personal från Kultur i förskolan skolan/scenkonst på plats och hjälper Hedmans Teater.

Datum:
Måndag 6 november (förskola)
Tisdag 7 november (förskola)
Onsdag 8 november (förskola)
Torsdag 9 november kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 9 november kl.10.30, Qulturum i Nykvarn

Mini - Röris

Med musik i kroppen får vi lust att springa, hoppa och dansa. Att tillsammans med andra röra på oss till musik är roligt och gör oss glada och pigga.

Friskis & Svettis bjuder in till Mini - Röris där ni tillsammans med en inspirerande ledare får röra på er till musik och ha kul tillsammans.

Bra att veta:
Ni behöver inte byta om till träningskläder, kom som ni är.

Det finns möjlighet att äta medhavd lunch för er som har lång väg att åka, meddela oss om det behovet finns.

Hitta dit:
Friskis & Svettis lokal ligger ute i Södra på Svalängsvägen 1 (infart från Tallvägen) i Södertälje. Länk:  Hitta ditt

Produktion: Friskis & Svettis
Målgrupp: 3 - 6 år
Deltagare/pass: 75 barn + vuxna
Längd: 30 minuter

Datum & tid
Torsdag 12 oktober kl.09.00
Torsdag 12 oktober kl.10.15

Minibio 

Minibio syftar till att erbjuda kvalitetsfilm för barn i åldrarna 2-6 år, att öka intresse för film som medium för små barn och att utveckla former och metoder för filmvisningar som är anpassade till de minsta barnens utveckling och förutsättningar. 

Minibio syftar också till att särskilt ta upp språkutvecklingsperspektivet och att pröva om film kan vara ett redskap i arbetet med barns språkutveckling.

Minibiolådan innehåller utvalda filmer för filmvisning på er förskola och skola. Ni som får låna Minibio får en lista på vilka filmer som ingår.

Projektet har sammanfattats i en rapport som följer med i Minibiolådan. I rapporten, som sammanställts av Nils-Thomas Andersson, redovisas hur satsningen har nått ut, framgångsrika metoder och konkreta tips för till exempel planering, kontaktskapande, inredning och utrustning.

Ladda ned rapporten HÄR

Minibiolådorna innehåller:
15-16 DVD filmer
Idébok - berätta hur ni gjorde
Tips och råd om filmvinsingar

Målgrupp: Förskolan
Lånetid: Tre veckor
Plats: På förskolor i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Minibio. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

OBS! Ni ska själva hämta filmlådan hos förskolan som lånat före er. I bekräftelsen vi skickar ut får ni information om var och när ni ska hämta filmlådan. 

Musiklådan

Värm upp stämbanden, spetsa öronen och förbered er på att sjunga, lyssna och läsa tillsammans med Musiklådans skivor och tillhörande böcker.

Syftet med musiklådan är att erbjuda förskolor i Södertälje och Nykvarn ett urval skivor för användning på förskolan. Till ett par utav dessa skivor medföljer tillhörande böcker i form av till exempel en saga eller texter för att sjunga med.

Musiklådan innehåller musik för förskolans alla olika åldrar med någon skiva som riktar sig specifikt till de allra yngsta samt skivor som är anpassade till de lite äldre förskolebarnen.

Innehåll Musiklådan: Läs här

Målgrupp: Förskolan
Lånetid: Tre veckor
Plats: På förskolan i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Musiklådan. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

OBS! Ni ska själva hämta Musiklådan hos förskolan som lånat före er. I bekräftelsen vi skickar ut får ni information om var och när ni ska hämta Musiklådan. 

God natt, herr Luffare

Godnatt, herr Luffare är en berättelse ur Astrid Lindgrens novellsamling Kajsa Kavat. Den handlar om två småsyskon som lämnas ensamma hemma strax före julafton medan föräldrarna åker iväg på begravning. 

Barnen har fullt av julgranspyssel och nykokt knäck att fördriva tiden med och med mammans allvarliga förmaning: Släpp inte in nån luffare! ser dem fram mot en rolig stund. Och den ska bli både rolig, skrämmande och alldeles oförglömlig.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 1
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

 

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.

Föreställningen har premiär hösten 2017.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Biblioteksvisning för nyanlända elever

Eleverna får en genomgång av vad man kan använda biblioteket till, hur man skaffar ett bibliotekskort, hur man hittar böcker och andra medier och en guidad visning. 

Visningen är en bra möjlighet att väcka elevernas läslust och intresse för böcker och andra medier. Visningen sker på svenska och det finns ingen möjlighet till tolk. Visningen anpassas i största mån efter elevernas ålder och deras nuvarande kunskapsnivå i det svenska språket. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 15 barn per tillfälle
Längd: 45 minuter 
Spelperiod: 11 september - 15 december
Plats: Stadsbiblioteket  

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många elever anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Sagostund med pyssel

Välkomna på en inspirerande sagostund med direkt koppling till vår nya barnavdelning. Barnen får först höra en rolig och lite spännande berättelse inne i sagohuset. Efteråt pratar vi tillsammans om boken som vi nyss läst.

Barnen får då reflektera och fundera över vad de har hört. Efter sagostunden så gör vi ett roligt pyssel tillsammans.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: 3 år - förskoleklass i Södertälje kommun.
Längd: 60 minuter
Period: 11 september - 15 december
Plats: sagohuset, Stadsbiblioteket   
Dag & tid:
Torsdagar kl.09.30

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många barn anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur höstens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med  konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål. För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs mer om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs mer om: Utställningar hösten 2017

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.  Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje Konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 30 barn/elev per tillfälle.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att vet: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Kulturutvecklarmöte i Nykvarn

Vi pratar om höstens scenkonstprogram och om verksamheten inför våren 2018.

Plats: Tallbackens förskola i Nykvarn.
Datum: Måndag 13 november
Tid: Kl.09.30 – 10.30 

Sista anmälningsdag: onsdag 8 november.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se

Till er kulturutvecklare som kommer på höstens kulturutvecklarmöte erbjuder vi att kostnadsfritt se en film på Estrad i november - december. Vilken film det blir meddelas på Kulturutvecklarmötet.

Kulturutvecklarmöte i Södertälje

Vi pratar om höstens scenkonstprogram och om verksamheten inför våren 2018.

Plats: Harmoni, plan 1 i Stadshuset.
Datum: tisdag 14 november.
Tid: Kl.08.30 - 10.00

Sista anmälningsdag: onsdag 8 november.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se

Till er kulturutvecklare som kommer på höstens kulturutvecklarmöte erbjuder vi att kostnadsfritt se en film på Estrad i november - december. Vilken film det blir meddelas på Kulturutvecklarmötet.

"Jag har aldrig sett en kanin som kan prata, det var konstigt men roligt"

Alva, 4 år

Aktuellt

Föreställningar vecka 43

Sabelles röda klänning med Teater Fredag (teater)
Estrad, 23 – 24 oktober.

Django Reinhardt med Gustaf Lundgren Trio (musik)
Trombon, 26 oktober.