Program för förskola

Programutbud vårterminen 2018 för förskolan i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogrammen sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: Martin Skoog, från föreställning Vill visst! med Mittiprickteatern.

Webbokningen för scenkonstprogram våren 2018 är nu stängd. Bokningen var öppen från den 4 december 2017 till den 17 januari 2018.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson eller Linus Johansson via e-post.

Vår verksamhet är ett stöd till pedagoger för att fylla målen i förskolans läroplan

Förskolan ska sträva efter att varje barn

  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

Läroplan för förskolan Lpfö 98

Programutbud för förskolan

Vill visst!

En lekfull och musikalisk föreställning om vänskap och hur svårt det kan vara om en ska bestämma hela tiden.

Nere på golvet, i hörnet eller kanske under din säng där lever de. Du kanske tror att det bara är lite damm och skräp som samlats ihop till en liten hög. Och det är precis så de vill att du ska tro. Då blir det inte så farligt för dem.
Men nu vill våra okända vänner dammråttorna bjuda in oss alla på besök. Men varför vill de att vi ska komma? Och varför är det så svårt för dem att hålla sams?

Det är svårt att inte kunna få som man vill.
Och det är ju så många gånger som man inte får göra det man vill.
Det gör nästan ont om någon annan bestämmer något som man själv inte vill.
Kanske vet man inte vad man vill, bara att man själv vill bestämma.
Och det är svårt att ändra sig om det där andra ändå faktiskt verkar roligt, eftersom det är någon annan som har bestämt det...

Se trailern: Vill visst!

Produktion: Mittiprickteatern
Målgrupp: 3 år - förskoleklass
Publik: 60 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter.

Datum:
Måndag 19 februari, kl.09.30, Oktoberteatern
Måndag 19 februari, kl.10.45, Oktoberteatern
Tisdag 20 februari, kl.09.30, Oktoberteatern
Tisdag 20 februari, kl.10.45, Oktoberteatern
Onsdag 21 februari, kl.09.30, Oktoberteatern
Onsdag 21 februari, kl.10.45, Oktoberteatern
Torsdag 22 februari, kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 22 februari, kl.10.45, Qulturum i Nykvarn

Mamma Mu och Kråkan

Ni dansar och sjunger tillsammans med rytmikpedagogen Anette Lundberg och danspedagogen Tina Wezelius Grebacken som leder workshop för barn och personal i förskolan.

Produktion: Kulturskolan i Södertälje
Målgrupp: 2 - 5 år
Publik: max 30 barn uppdelade i två grupper á max 15 barn med vuxna
Speltid: 30 - 40 minuter.

Workshopen består av två tillfällen för varje förskola, ett på förskolan (tillfälle 1) och ett på Södertälje stadsbibliotek (tillfälle 2).

Upplägg och tider: 
Tillfälle 1 på förskolan kl.09.30 (grupp 1) och kl.10.20 (grupp 2).
Tillfälle 2 genomförs med samma barn på Biblioteket och Hörsalen i två grupper á max 15 + vuxna. En grupp träffar bibliotekarie på bibliotekets barnavdelning medan den andra har Workshop i hörsalen och sedan byter grupperna plats.

Viktigt att veta om spelplatsen: Undervisningen på förskolan kräver ett rum med rörelseutrymme för 15 barn + vuxna.

Inför besöket på förskolan: Kulturskolans pedagoger kommer ut till er på ett kort besök för att träffa en representant på förskolan och titta på lokalen.

På speldagen ska rummet vara iordningställt och golvet väl rengjort.

Datum:
Måndagarna 12 februari och 19 februari (förskola 1)
Måndagarna 5 mars och 12 mars (förskola 2)
Måndagarna 19 mars och 26 mars (förskola 3)
Måndagarna 9 april och 23 april (förskola 4)
Måndagarna 14 maj och 21 maj (förskola 5)

 

Tuva och de coola känslorna

En interaktiv, humoristisk och tankeväckande känsloföreställning som riktar sig till förskolans 4 till 6 åringar och deras pedagoger. 

I föreställningen får barnen möta Tuva som fyller 5 år. Hon längtar så till sitt födelsedagskalas, det spritter och bubblar i hela kroppen! På morgonen, när Tuva ska öppna sitt paket, händer det något som gör henne riktigt besviken!

Men då, helt plötslig, dyker en känslo-superhjälte upp och berättar något som Tuva inte visste! Nu behöver superhjälten publikens hjälp! 

Utöver en trevlig teaterstund, får barnen öva sig i att lyssna, reflektera, argumentera och tänka kring känslor. Målet är att stärka deras inlevelseförmåga och medkänsla men även göra dem medvetna om att alla känslor är okej och fyller en funktion.

I föreställningen får barnen även se hur viktigt det är att förstå skillnaden mellan vad man känner och vad man gör. Denna förståelse gör det lättare att hantera livets olika utmaningar på ett konstruktivt sett. 

Lärarhandledning: Förskolans pedagoger får efter föreställningen en skriftlig sammanfattning av föreställningens innehåll per mail, som ni tillsammans med barnen kan arbeta vidare med.

Produktion: Teater U
Målgrupp: 4 - 6 år på förskolan
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 60 minuter
Föreställningstider: kl.08.30 och kl.10.00

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med plats för 50 barn + vuxna. Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Teater U kommer till förskolan kl.07.30 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet rengjort. En personal från förskolan tar emot och hjälper till att bära in scenografin (minst en bärhjälp, gärna flera).

Efter andra föreställningen: Teater U behöver 30 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin (minst en bärhjälp men gärna flera).

Om barnens ålder: För att alla barn i publiken ska få en så bra teaterupplevelse som möjligt, har Teater U med respekt för barnen valt att sätta den nedre åldersgränsen från minst 4 år!Datum:
Torsdag 15 februari (förskola)
Torsdag 8 mars (förskola)
Torsdag 15 mars (förskola)
Torsdag 12 april (förskola)
Tisdag 17 april (förskola)


Vem är rädd för Kontodonten

En humoristisk musikföreställning om det Okända.

Vem är Kontodonten?
Är det någon man ska vara rädd för?
Ingen har träffat Kontodonten - men många pratar om den. 

En upptäckarföreställning om rädslan för det man inte känner till - som man tror att man ska vara rädd för.

Produktion: Musikteater 89
Målgrupp: 3 - 6 år på förskolan
Publik: 90
Speltid: 30 minuter
Datum & tid:
Onsdag 7 mars, kl.09.00, Qulturum i Nykvarn
Onsdag 7 mars, kl.10.15, Qulturum i Nykvarn
Måndag 26 mars, kl.09.00, Estrad i Södertälje
Måndag 26 mars, kl.10.15, Estrad i Södertälje
Tisdag 27 mars, kl.09.00, Estrad i Södertälje
Tisdag 27 mars, kl.10.15, Estrad i Södertälje
Onsdag 28 mars, kl.09.00, Futurum i Järna
Onsdag 28 mars, kl.10.15, Futurum i Järna

Undra sa Flundra

Fantasifulla låtar om djur i vatten. En gång i somras när Micaela dök, mötte hon långt ner på havets botten en talande flundra som berättade om sina kompisar i havet.

I nyskrivna låtar sjunger Micaela Gustafsson, tillsammans med Mikael Lönnbjers enmansorkester, om ett sjöodjur med obeskrivlig otur, om världens största val och om en liten krabba vars största längtan är att dansa balett.  

Sångerna innehåller många roliga rim och varvas med olika upptåg och rytmlekar som barnen deltar i.

Medverkande: Micaela Gustafsson (sång) och Mikael Lönnbjer (marimba, gitarr och slagverk). 

Produktion: Länsmusiken i Stockholm
Målgrupp: 3 - 6 år på förskola
Publik: 60 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter.
Spelplats: Trombon i Södertälje stadshus.

Datum & tider:
Torsdag 19 april kl.09.00
Torsdag 19 april kl.10.30

Minibio 

Minibio syftar till att erbjuda kvalitetsfilm för barn i åldrarna 2 - 6 år, att öka intresse för film som medium för små barn och att utveckla former och metoder för filmvisningar som är anpassade till de minsta barnens utveckling och förutsättningar. 

Minibio syftar också till att särskilt ta upp språkutvecklingsperspektivet och att pröva om film kan vara ett redskap i arbetet med barns språkutveckling.

Minibiolådan innehåller utvalda filmer för filmvisning på er förskola och skola. Ni som får låna Minibio får en lista på vilka filmer som ingår.

Projektet har sammanfattats i en rapport som följer med i Minibiolådan. I rapporten, som sammanställts av Nils-Thomas Andersson, redovisas hur satsningen har nått ut, framgångsrika metoder och konkreta tips för till exempel planering, kontaktskapande, inredning och utrustning.

Ladda ned rapporten HÄR

Minibiolådorna innehåller:
15-16 DVD filmer
Idébok - berätta hur ni gjorde
Tips och råd om filmvinsingar

Målgrupp: Förskolan och förskoleklass.
Lånetid: Tre veckor.
Plats: På förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Minibio. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

OBS! Ni ska själva hämta filmlådan hos förskolan/skolan som lånat före er. I bekräftelsen vi skickar ut får ni information om var och när ni ska hämta filmlådan. 

Musiklådan

Värm upp stämbanden, spetsa öronen och förbered er på att sjunga, lyssna och läsa tillsammans med Musiklådans skivor och tillhörande böcker.

Syftet med musiklådan är att erbjuda förskolor i Södertälje och Nykvarn ett urval skivor för användning på förskolan. Till ett par utav dessa skivor medföljer tillhörande böcker i form av till exempel en saga eller texter för att sjunga med.

Musiklådan innehåller musik för förskolans alla olika åldrar med någon skiva som riktar sig specifikt till de allra yngsta samt skivor som är anpassade till de lite äldre förskolebarnen.

Innehåll Musiklådan: Läs här

Målgrupp: Förskolan
Lånetid: Tre veckor
Plats: På förskolan i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Musiklådan. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

OBS! Ni ska själva hämta Musiklådan hos förskolan som lånat före er. I bekräftelsen vi skickar ut får ni information om var och när ni ska hämta Musiklådan. 

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.

Föreställningen hade premiär hösten 2017.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Interaktiv sagostund

Följ med på ett berättaräventyr. Tillsammans med berättaren får barnen hjälpa sagans huvudperson på en spännande resa. Barnen lyssnar, upplever och agerar själva. Genom att kombinera flera sinnen utökas barnens förmåga till inlärning.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: 3 - 6 år i förskolan Södertälje kommun
Deltagare: max 15 barn per tillfälle
Längd: 30 minuter
Period: 6 februari - 15 maj
Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket   
Dag & tid: 
Tisdagar kl.09.30

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många barn anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.
Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Biblioteksvisning för nyanlända elever

Eleverna får en genomgång av vad man kan använda biblioteket till, hur man skaffar ett bibliotekskort, hur man hittar böcker och andra medier och en guidad visning. 

Visningen är en bra möjlighet att väcka elevernas läslust och intresse för böcker och andra medier. Visningen sker på svenska och det finns ingen möjlighet till tolk. Visningen anpassas i största mån efter elevernas ålder och deras nuvarande kunskapsnivå i det svenska språket. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 15 barn per tillfälle
Längd: 45 minuter 
Spelperiod: 5 februari - 18 maj
Plats: Stadsbiblioteket  

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många elever anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Sagostund med pyssel

Välkomna på en inspirerande sagostund. Efter sagostunden bjuder biblioteket på frukt. Därefter gör ni ett roligt pyssel tillsammans utifrån sagan ni har läst.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: 3 - 6 år i förskolan i Södertälje kommun.
Deltagare: max 15 barn per tillfälle
Längd: 60 minuter
Period: 8 februari - 17 maj
Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket   
Dag & tid:
Torsdagar kl.09.30

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många barn anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Vårt mål är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Vi tror på att konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Våren 2018 erbjuder Södertälje konsthall visningar och workshops för skolklasser och förskolegrupper där eleverna får bekanta sig med Owe Gustafsons (25 nov – 4 mars) och Karin Frostensons (17 mars – 26 maj) bildvärld.

I bildverkstaden ges de yngre möjlighet att skapa berättande bilder inspirerade av Owe Gustafsons och Karin Frostensons formspråk, medan de lite äldre undersöker förhållandet mellan text och bild. Arbete i bildverkstaden genomförs endast i samband med visning.

Alla skolprogram knyter an till mål i läroplanen. Eleverna ges även genom visning och workshop möjlighet att utveckla sin förmåga att analysera bilder och att skaffa sig kunskaper i bilduppbyggnad.

Tillsammans med pedagogansvarig Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende exempelvis på elevernas ålder, intressen med mera. Vi tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

Det går även bra att boka inspirationsvisningar för pedagoger och lärarlag. Visningarna förbereder pedagoger inför ett utställningsbesök med klassen och ger tips på hur man i klassrummet kan arbeta vidare med förhållandet mellan text, ljud och bild.

Utställningar våren 2018

Tänk om jag hade en snabel - Owe Gustafson, 25 nov – 4 mars
En utställning som tar avstamp i konstnären och illustratören Owe Gustafsons arbete. Owe Gustafson är framförallt känd för sina animationer till barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, men utställningen ger oss chansen att upptäcka många fler sidor av hans arbete. Till utställningen hör en pedagogisk lek- och lärdel mycket lämplig för förskola och lågstadium.

 

Damen med de röda skorna - Karin Frostensson, 17 mars – 26 maj
Karin Frostenson är verksam som konstnär. Hon är representerad på Moderna Museet i Stockholm och var i slutet av 1960-talet med i gänget som startade tidskriften PUSS – en ovärderlig institution för efterkommande svenska serietecknare och konstnärer.

För frågor kontakta Konsthallen via mail: sarah.floren@sodertalje.se


Läs mer om: Praktisk information om visningar och workshop

 

Produktion: Södertälje konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.  Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att veta: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se 

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 30 barn/elev per tillfälle.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att veta: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Kulturutvecklarmöte i Nykvarn

Vi pratar om vårens scenkonstprogram och om verksamheten inför hösten 2018.

Plats: Tallbackens förskola i Nykvarn.
Datum: Onsdag den 11 april.
Tid: Kl.09.30 – 10.30 

Sista anmälningsdag: måndag 9 april.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se

Till er kulturutvecklare som kommer på vårens kulturutvecklarmöte erbjuder vi att kostnadsfritt se en film på Estrad i maj. Vilken film det blir meddelas på Kulturutvecklarmötet.

Kulturutvecklarmöte i Södertälje

Vi pratar om vårens scenkonstprogram och om verksamheten inför hösten 2018.

Plats: Harmoni, plan 1 i Stadshuset.
Datum: onsdag den 18 april.
Tid: Kl.08.30 - 10.00.

Sista anmälningsdag: måndag den 9 april.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se

Till er kulturutvecklare som kommer på vårens kulturutvecklarmöte erbjuder vi att kostnadsfritt se en film på Estrad i maj. Vilken film det blir meddelas på Kulturutvecklarmötet.