Program för förskola

Programutbud vårterminen 2019 för förskolan i Södertälje och Nykvarn kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogram och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: Musikteater 89, från föreställningen Vem är rädd för Kontodonten med Musikteater 89.


Webbokningen av scenkonstprogram och skolbio våren 2019 är stängd. Bokningen var öppen 3 december 2018 - 16 januari 2019. 

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.

Vår verksamhet är ett stöd till pedagoger för att fylla målen i förskolans läroplan

Förskolan ska sträva efter att varje barn

  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

Läroplan för förskolan Lpfö 98

Programutbud för förskolan

Vem är rädd för Kontodonten

En humoristisk musikföreställning om det Okända.

Vem är Kontodonten?
Är det någon man ska vara rädd för?
Ingen har träffat Kontodonten - men många pratar om den. 

En upptäckarföreställning om rädslan för det man inte känner till - som man tror att man ska vara rädd för.

Produktion: Musikteater 89
Målgrupp: 3 - 6 år på förskolan
Publik: 70 + vuxna
Speltid: 30 minuter

Datum & tid:
Måndag 11 februari kl.09.00, Oktoberteatern
Måndag 11 februari kl.10.15, Oktoberteatern
Tisdag 12 februari kl.09.00, Oktoberteatern
Tisdag 12 februari kl.10.15, Oktoberteatern
Onsdag 13 februari kl.09.00, Oktoberteatern
Onsdag 13 februari kl.10.15, Oktoberteatern
Torsdag 21 februari, kl.09.00, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 21 februari, kl.10.15, Qulturum i Nykvarn

Tant U drar till skogs

En interaktiv, känslofylld och humoristisk miljöföreställning!

I föreställningen får barnen möta Tant U och hennes vänner i skogen: älgen Uffe, haren Unni, masken Urban, och tallen Ulla. En morgon när Tant U sitter och tar det lite lugnt på 
sin favoritstubbe, viskar en liten fågel i hennes öra att det ligger massor med skräp lite djupare in i skogen.

Tant U blir upprörd när hon tänker på älgen Uffe som brukar ta sin morgonpromenad, tänk om han kliver rakt i skräpet...Nu behöver hon verkligen publikens hjälp!
 

Produktion: Teater U
Målgrupp: 4 - 6 år på förskolan
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 60 minuter
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.30

Viktigt att veta: 
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med en spelyta på minst 5 x 5 meter och med plats för 50 barn + vuxna. Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Teater U kommer till förskolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet rengjort. En personal från förskolan tar emot och hjälper till att bära in scenografin (minst en bärhjälp, gärna flera).

Efter andra föreställningen: Teater U behöver 45 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. En personal från förskolan hjälper till att bära ut scenografin (minst en bärhjälp men gärna flera).

Om barnens ålder: För att alla barn i publiken ska få en så bra teaterupplevelse som möjligt, har Teater U med respekt för barnen valt att sätta den nedre åldersgränsen från minst 4 år!

Datum:
Tisdag 5 mars (förskola)
Torsdag 7 mars (förskola)
Tisdag 12 mars (förskola)
Torsdag 14 mars (förskola)
Tisdag 19 mars (förskola)

I vår sånglåda

Visuell och skönt knasig musikföreställning för de allra minsta. 

Plötsligt en dag står den bara där. En helt förtjusande och magisk låda - fylld med fantastiska sånger och en massa roliga saker att upptäcka.

Vi får träffa en liten fågel som söker skydd, två lurviga bästa vänner och ett stort paket fyllt med rytm. Nyfikenhet, fantasi och musikglädje står i centrum.

De nyskrivna låtarna kan förskolorna ta del av på Spotify och Youtube redan innan föreställningen.

Medverkande: Maria Friman och Lina Forsberg (sång och dans).


Produktion: Länsmusiken
Målgrupp: 1-5 år på förskola
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.00

Viktigt att veta:
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma förskola. Föreställningen kräver ett rum med scenyta 2 x 2 meter och som har plats för 50 barn + vuxna . Har ni inte plats ordnar vi så att ni kan komma till en annan förskola i närheten. Samma sak gäller ifall ni är färre barn än 50 och inte kan fylla en eller två föreställningar. Då får ni antingen gå iväg till en närliggande förskola eller så kommer en annan förskolegrupp till er förskola.

Inför första föreställningen: Länsmusiken kommer till förskolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet rentgjort. En personal från förskolan tar emot musikerna när de kommer.

Efter andra föreställningen: Länsmusiken behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker. En personal från förskolan hjälper till ifall det behövs.

Datum:
Måndag 4 mars (förskola)
Tisdag 5 mars (förskola)
Onsdag 6 mars (förskola)
Torsdag 7 mars (förskola)

 

Min vän Lage

Ugglan Lage har sålt sitt föräldrahem, en tall utanför Tingsryd, och flyttat till storstan. Livet i stan är inte helt enkelt. Men han blir kompis med Flickan som stöttar honom när han har hemlängtan. Och så dyker den både lockande och oberäkneliga ugglan Janne upp.

En berättelse om att lämna allt som är tryggt och välbekant för att börja om på nytt.

Dockteatern Tittut är mycket glada att för första gången arbeta med en bok av författaren och illustratören Eva Lindström, som har ett alldeles unikt uttryck med en säregen humor.

Regissör är Sven Wagelin-Challis och dockor och scenografi skapas av den Eva Grytt. Den jazziga bluesinspirerade musiken komponeras av Tittuts musikmaestro Leif Hultquist.


Se trailer: Min vän Lage

Produktion: Dockteatern Tittut
Målgrupp: 2 år - förskoleklass 
Publik: 60 barn + vuxna
Speltid: 40 minuter

Datum:
Måndag 8 april kl.09.30, Estrad
Måndag 8 april, kl.10.45, Estrad
Tisdag 9 april, kl.09.30, Estrad
Tisdag 9 april, kl.10.45, Estrad
Onsdag 10 april, kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Onsdag 10 april, kl.10.45, Qulturum i Nykvarn

Krakel Spektakel 

Välkommen på ett smågalet musikaliskt äventyr som tar ett skutt rakt ut i fantasins landskap!

I denna fina filmatisering av Lennart Hellsings humoristiska och påhittiga poesi vävs ordlekar samman med vardagliga omständigheter i en småbarnsfamilj.

Tillsammans med Annabell Olsson följer vi med på en resa genom drömmar, äventyr och verklighet där vi får möta många mer eller mindre bekanta figurer såsom Bröderna Gurka, Trollkarlen som drack upp sig själv, Munken i pepparkakskojan samt, förstås, Krakel Spektakel och Kusin Vitamin.

Lärarhandledning: Krakel Spektakel
Trailer: Krakel Spektakel
 
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 300
Speltid: 75 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 
Datum & tid:
Tisdag 19 februari kl.09.15
Onsdag 20 februari kl.09.15

Minibio 

Minibio syftar till att erbjuda kvalitetsfilm för barn i åldrarna 2 - 6 år, att öka intresse för film som medium för små barn och att utveckla former och metoder för filmvisningar som är anpassade till de minsta barnens utveckling och förutsättningar. 

Minibio syftar också till att särskilt ta upp språkutvecklingsperspektivet och att pröva om film kan vara ett redskap i arbetet med barns språkutveckling.

Minibiolådan innehåller utvalda filmer för filmvisning på er förskola. Ni som får låna Minibio får en lista på vilka filmer som ingår.

Projektet har sammanfattats i en rapport som följer med i Minibiolådan. I rapporten, som sammanställts av Nils-Thomas Andersson, redovisas hur satsningen har nått ut, framgångsrika metoder och konkreta tips för till exempel planering, kontaktskapande, inredning och utrustning.

Ladda ned rapporten HÄR

Minibiolådorna innehåller:
15-16 DVD filmer
Idébok - berätta hur ni gjorde
Tips och råd om filmvisningar

Målgrupp: Förskolan 
Lånetid: Tre veckor.
Plats: På förskolor i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Minibio. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

Vi lämnar och hämtar Minibiolådan hos er
Tidigare har ni själva hämtat Minibiolådan hos den förskolan som haft den före er. Det har inte fungerat så bra det sista året så därför kommer vi och lämnar och hämtar Minibiolådan hos er. 

Musiklådan

Värm upp stämbanden, spetsa öronen och förbered er på att sjunga, lyssna och läsa tillsammans med Musiklådans skivor och tillhörande böcker.

Syftet med musiklådan är att erbjuda förskolor ett urval skivor för användning på förskolan. Till ett par utav dessa skivor medföljer tillhörande böcker i form av till exempel en saga eller texter för att sjunga med.

Musiklådan innehåller musik för förskolans alla olika åldrar med någon skiva som riktar sig specifikt till de allra yngsta samt skivor som är anpassade till de lite äldre förskolebarnen.

Innehåll Musiklådan: Läs här

Målgrupp: Förskolan
Lånetid: Tre veckor
Plats: På förskolan i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Musiklådan. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

Vi lämnar och hämtar Musiklådan hos er
Tidigare har ni själva hämtat Musiklådan hos den förskolan som haft den före er. Det har inte fungerat så bra det sista året så därför kommer vi och lämnar och hämtar Musiklådan hos er. 

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.
 

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje
Datum & tid: 
Föreställningen kommer att spelas i mars och april. Vilka datum och tider som gäller får ni besked om när ni bokar.

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarn kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthallens Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur vårens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se


Läs om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs om utställningar 2018-2019: Södertälje konsthall

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål. Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 30 barn/elev per tillfälle.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att veta: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Kulturutvecklarmöte i Nykvarn

Vi pratar om vårens scenkonstprogram och om verksamheten inför hösten 2019.

Plats: Eriks rum i biblioteket i Nykvarn.
Datum: Onsdag den 24 april.
Tid: Kl.09.30 – 10.30 

Sista anmälningsdag: onsdag 10 april.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se

Kulturutvecklarmöte i Södertälje

Vi pratar om vårens scenkonstprogram och om verksamheten inför hösten 2019.

Plats: Harmoni, plan 1 i Stadshuset.
Datum: torsdag den 25 april.
Tid: Kl.08.30 - 10.00.

Sista anmälningsdag: onsdag 10 april.
Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se