Program för förskoleklass

Programutbud höstterminen 2018 för förskoleklasser i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonst program och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: José Figueroa, från föreställningen Panik på playan med Teater Barbara


Webbokningen av höstens scenkonstprogram och skolbio är nu stängd. Bokningen var öppen 7 juni - 27 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11 

 

Programutbud för förskoleklasser

Panik på playan

Maja och hennes pappa är på solsemester. Pappa älskar att bada och hoppa från trampolinen men Maja vill hellre sitta och läsa vid bassängkanten och samla snäckor på stranden. En dag när de är på zoo kommer Maja bort – eller är det pappa som har försvunnit?

Maja är alldeles ensam bland vilda djur, stökiga barn och främmande vuxna. Pappa letar alltmer desperat efter Maja och springer i panik mellan krokodiler, strutsar och gorillor.

Till slut hittar de varandra. Eller ja, Maja som hållit huvudet kallt hittar sin pappa förkrympt till en miniversion av sig själv. Panik på Playan är en hyllning till alla kompetenta och kloka barn och baseras på den norska författaren Mari Kanstad-Johnsens bok ”Livredd i Syden”.

Förutom skådespelarna Veronica Kurba och Anders Jansson får vi också möta Maja som docka, en apa, en papegoja, en sköldpadda och en väldigt stor glass! 

Jenny Bjärkstedt som tillverkar dockor, skuggspelsfigurer och kostym är känd från Lumor Teater, Marionetteatern och arbetar just nu med Eva Funcks nya serie för SVT. 

Lärarhandledning: Panik på playan

Trailer: Panik på playan

Produktion: Teater Barbara
Målgrupp: förskoleklass - åk 1
Publik: 60 + vuxna
Speltid: 30 minuter
Datum & tid:
Torsdag 25 oktober kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 25 oktober kl.10.45, Qulturum i Nykvarn
Måndag 5 november kl.09.30, Oktoberteatern
Måndag 5 novemberkl.10.45 Oktoberteatern
Tisdag 6 november kl.09.30, Oktoberteatern
Tisdag 6 november kl.10.45, Oktoberteatern
Onsdag 7 november kl.09.30, Oktoberteatern
Onsdag 7 november kl.10.45, Oktoberteatern 

Sagolika stigen

Sagan tar aldrig slut. Följ med på en Trollföreställning i ett äventyr bland tomtar, troll och andra sagoväsen. Håll en kompis i handen om du vill för resan kan bli spännande. Välkomna till den Sagolika stigen i Kusens backe. Barn och ungdomar från Södertälje Teateramatörer gör skogen levande för en stund.Lördag 15 september är det offentliga föreställningar.Produktion: Södertälje Teateramatörer
Målgrupp: 5 år – åk 2

Publik: 100
 + vuxna
Speltid: 40 minuter

Spelplats: Kusens Backe i Södertälje

Datum & tid:
Torsdag 13 september, kl.09.00  

Torsdag 13 september, kl.10.00 

Fredag 14 september, kl.09.00 

Fredag 14 september, kl.10.00 

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen direkt till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Gordon & Paddy

En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Sorgligt nog är han den ende polisen i hela distriktet och tvingas stå ensam i snön och vakta hålet där nötterna stulits.

Han som egentligen är bäst på att lyssna, tänka och stämpla. Om han bara hade en assistent, en liten, snabb och duktig polisassistent! Då skulle de tillsammans kunna lösa fallet.

En film av Linda Hambäck.

Svenska röster: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Felix Herngren mfl. 

Lärarhandledning: Gordon & Paddy

Trailer: Gordon & Paddy

Målgrupp: Förskoleklass - åk 2
Publik: 300
Speltid: 65 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 
Datum & tid:
Måndag 8 oktober, kl.09.15
Tisdag 9 oktober, kl.09.15

Jag slog en kille idag 

Mija och David sjunger sina sånger från Bolibompasuccéerna Värsta bråket och Mäta med skägg. Det handlar om konflikter och om att tävla och jämföra sig. 

Här finns också sånger som på ett lekfullt sätt behandlar ämnet fysik: Hur vet egentligen polisen vem som har kört för fort? Och tänk om hönor blev kor vid minusgrader precis som vatten kan förvandlas till is!

Fyrtio minuter svängig musik med texter som inbjuder till frågor och samtal. Barnen deltar i form av rörelse, bus och framförallt mycket sång!

Ladda ner: Allsångerna från föreställningen

Produktion: Orkester Pop
Målgrupp: förskoleklass - åk 2
Publik: 100 + vuxna
Speltid: 40 minuter
Datum & tid:
Onsdag 24 oktober, kl.10.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 25 oktober, kl.10.30, Trombon i Södertälje stadshus

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur höstens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 
Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål. För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se


Läs om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs om: Utställningar hösten 2018

Produktion: Södertälje Konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.
Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna 

Produktion: Södertälje Konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att vet: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se