Program för förskoleklass

Programutbud höstterminen 2019 för förskoleklasser i Södertälje och Nykvarn kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogram och skolbio sker via ett formulär på denna hemsida, se menyn Boka program här.

Foto: Pappa Kapsyl, från föreställningen Melodinosauriefestivalen med Pappa Kapsyl.

Webbokningen av scenkonstprogram och skolbio hösten 2019 var öppen 16 maj - 28 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11 

Programutbud för förskoleklasser

Melodinosariefestivalen

Nya dinosaurielåtar ställs mot gamla hits i Pappa Kapsyls fartfyllda melodifestival.

Här blandas musik, humor och interaktivitet i en härlig show där publiken röstar fram vinnarlåten. Dessutom blir det stor dramatik i kulisserna. Räkna med köttchock, vegankupp och röstfusk!

Alla grupper som får plats till denna föreställning kommer att få en CD skiva skickad till er så ni kan lyssna på sångerna tillsammans med barnen innan föreställningen. 

Läs mer: Inför ert deltagande på Melodinosariefestivalen


Produktion: Pappa Kapsyl
Målgrupp: 4 år - förskoleklass
Publik: 100
Speltid: 50 minuter
Spelplats: Trombon i Södertälje stadshus

Datum:
Torsdag 17 oktober kl.09.00
Torsdag 17 oktober kl.10.30

Sagolika stigen 

Sagan tar aldrig slut. Följ med på en Trollföreställning i ett äventyr bland tomtar, troll och andra sagoväsen. Håll en kompis i handen om du vill för resan kan bli spännande. Välkomna till den Sagolika stigen i Kusens backe. Barn och ungdomar från Södertälje Teateramatörer gör skogen levande för en stund.Lördag 14 september är det offentliga föreställningar.Produktion: Södertälje Teateramatörer

Målgrupp: 5 år – åk 2

Publik: 100 
Speltid: 40 minuter

Spelplats: Kusens Backe i Södertälje


Datum & tid:
Torsdag 12 september, kl.09.00  

Torsdag 12 september, kl.10.00 

Fredag 13 september, kl.09.00 

Fredag 13 september, kl.10.00 ​

Varför?Därför.Annars!

Frukostmacka, overallpåklädning, hämtning och lämning. Denna ständiga vardagsdans mellan liten och stor är ibland munter, ibland utmanande och ibland en aning absurd.

För när ett nu ska samsas med ett senare är det lätt att de börjar kivas. Och vem bestämmer egentligen, och varför?

Varför Därför Annars är en tänkvärd komedi fylld med slapstick och massor av rörelse. Välkomna till brottningsmatchen mellan vill och måste!

Se trailer: Varför?Därför.Annars!

Lärarhandeldning: Varför?Därför.Annars!

Produktion: Teater Tre
Målgrupp: 3 år - förskoleklass
Publik: 60 + vuxna
Speltid: 35 minuter

Datum & tid:
Måndag 16 september kl.09.30, Oktoberteatern
Måndag 16 september kl.10.45, Oktoberteatern
Tisdag 17 september kl.09.30, Oktoberteatern
Tisdag 17 september kl.10.45, Oktoberteatern
Onsdag 18 september kl.09.30, Oktoberteatern
Onsdag 18 september kl.10.45, Oktoberteatern
Torsdag 19 september kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 19 september kl.10.45, Qulturum i Nykvarn

Tråkmånsafton

En cirkusföreställning om årets tråkigaste dag. Baserat på en barnbok av Adam Dahlin i dramatisering av Stina Oscarson.

När Antti har tråkigt går han till Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin, världens bästa grannar. De påstår att precis som julafton och midsommarafton så finns det också en tråkmånsafton. Det är helt enkelt årets tråkigaste dag och den infaller just i dag.

et finns många fina tråkmånstraditioner som prylstädning, garderobsfiske och badkarsdykning. Men hur de än anstränger sig för att ha riktigt tråkigt så misslyckas de – det blir helt enkelt en alldeles för rolig dag.

Cirkusartisterna Julietta Birkeland, Jenny Soddu och Jean-Hicham Rahmoun gör rollerna som Antti, Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin. De berättar en historia där allt faller upp, dyker ut och cyklar fram.

Med akrobatik, objektmanipulation och jonglering invigs publiken i Tråkmånsaftons oväntade traditioner.

Se trailer: Tråkmånsafton

Produktion: Kompani Giraff
Målgrupp: Förskoleklass - åk 3
Publik: 60 barn + vuxna
Speltid: 40 minuter
Spelplats: Kulturhuset Gula Villan i Järna, Turingevägen 9 i Järna, Hitta dit>>

Läs mer om: Kulturhuset Gula Villan

Datum:  
Torsdag 3 oktober, kl.09.45
Torsdag 3 oktober, kl.12.30


 

Lilla Sagohjulet

Det snurrar och snurrar och lyssnarna väntar. Skall det stanna på Kronan eller på Döskallen, Hjärtat eller Svär­det? Det är Mats Rehnman som har kommit med berättel­ser från världens alla hörn.

Nu har han ställt upp Sagohju­let och bett ett barn ur publiken snurra på det. Det kan bli den kinesiska berättelsen om Kejsarens Trädgård och den lappländska om Jätten i berget. Och i nästa föreställning kanske den indianska om Haren och vildkatten, och sen den europeiska om Sjörået i dammen... Vem vet?

Berättaren Mats Rehnman är verksam som scenberättare sedan tjugofem år och räknas som en av de ledande i sin kon­start. Han framträder i Sverige och inter­nationellt med en rik repertoar av berät­telser som samlats från olika kulturer.

Produktion: Fabula Storytelling 
Målgrupp: förskoleklass
Publik: 50 barn + vuxna 
Speltid: 50 minuter 
Föreställningstider: Kl.09.00 och kl.10.15

Viktigt att veta: 
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma skola och i samma rum. Föreställningen kräver ett vanligt rum (klassrum eller liknande) med plats för 50 barn + vuxna. 

Sök för flera klasser på er skola: Totalt spelas föreställningen för 100 elever + vuxna på två föreställningar/skola. Ni får gärna söka för flera klasser så är det lättare för oss att fördela platser.

Inför första föreställningen: Mats Rehnman kommer till skolan 30 minuter innan första föreställningen för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet ska vara rengjort. En personal från skolan tar emot Mats när han kommer.

Efter andra föreställningen: Mats Rehnman behöver 15 minuter på sig att plocka ihop sina saker. En personal från skolan hjälper till ifall det behövs.

Datum: 
Måndag 30 september (skola) 
Torsdag 3 oktober (skola) 
Tisdag 8 oktober (skola) 
Onsdag 9 oktober (skola) 

Minibio 

Minibio syftar till att erbjuda kvalitetsfilm för barn i åldrarna 2 - 6 år, att öka intresse för film som medium för små barn och att utveckla former och metoder för filmvisningar som är anpassade till de minsta barnens utveckling och förutsättningar. 

Minibio syftar också till att särskilt ta upp språkutvecklingsperspektivet och att pröva om film kan vara ett redskap i arbetet med barns språkutveckling.

Minibiolådan innehåller utvalda filmer för filmvisning på er förskola och skola. Ni som får låna Minibio får en lista på vilka filmer som ingår.

Projektet har sammanfattats i en rapport som följer med i Minibiolådan. I rapporten, som sammanställts av Nils-Thomas Andersson, redovisas hur satsningen har nått ut, framgångsrika metoder och konkreta tips för till exempel planering, kontaktskapande, inredning och utrustning.

Ladda ned rapporten HÄR

Minibiolådorna innehåller:
15-16 DVD filmer
Idébok - berätta hur ni gjorde
Tips och råd om filmvisningar

Målgrupp: Förskolan och förskoleklasser.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: På förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarn.
Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om låneveckor av Minibio. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

Vi lämnar och hämtar Minibiolådan hos er
Pia Johansson lämnar och hämtar Minibiolådan hos er. Pia kontaktar er innan hon kommer.

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthallens Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt från aktuella utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs om utställningar 2019: Södertälje konsthall

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål. Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt er inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur ni kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att veta: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

 

Aktuellt

Program vecka 38

Varför? Därför. Annars... med Teater Tre
16- - 18 september på Oktoberteatern

Varför? Därför. Annars... med Teater Tre
19 september på Qulturum i Nykvarn

Musiklådan
5 september - 3 oktober på Valla förskola

Minibio
5 september - 3 oktober på Lina grundskola

Minibio
5 september - 3 oktober på Tom Tits förskola


Restplatser till höstens program finns till ett fåtal föreställningar.