Program för åk 1 - 3

Programutbud höstterminen 2018 för årskurs 1- 3 i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonst program och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: från filmen Gordon & Paddy


Webbokningen av höstens scenkonstprogram och skolbio är nu stängd. Bokningen var öppen 7 juni - 27 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 1 - 3

Gordon & Paddy

En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Sorgligt nog är han den ende polisen i hela distriktet och tvingas stå ensam i snön och vakta hålet där nötterna stulits.

Han som egentligen är bäst på att lyssna, tänka och stämpla. Om han bara hade en assistent, en liten, snabb och duktig polisassistent! Då skulle de tillsammans kunna lösa fallet.

En film av Linda Hambäck.

Svenska röster: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Felix Herngren mfl

Lärarhandledning: Gordon & Paddy

Trailer: Gordon & Paddy

Målgrupp: Förskoleklass - åk 1
Publik: 300
Speltid: 65 minuter
Spelplats: Estrad, Stadshuset 
Datum & tid:
Måndag 8 oktober, kl.09.15
Tisdag 9 oktober, kl.09.15

Vid skogens slut

I vår berättelse möter vi den stressade dirigenten, Dirren, som flyr stadens hets och larm till en tyst glänta i skogen. Allt är frid och fröjd tills det plötsligt knackar på dörren…..

En är jagad, andra är bara hungriga. Någon luktar illa, en låter på ett sätt som är alldeles omöjligt att förstå. En varm, musikalisk, spännande och rolig mimföreställning med skuggspel och masker där vi fokuserar på att öppna sin dörr.

En föreställning för små barn om stora frågor! Pantomimteatern fortsätter alltså på temat Flykt och nu med siktet inställt på de yngre barnen där vi sätter fokus på ankomsten.

Vi fokuserar på välkomnande, att öppna sin dörr och värme. Vi leker också med begreppen att vara annorlunda, att kanske vara misstänksam och rädd för det/dem man inte känner till. Vem är rädd för vem? 

Lärarhandledning: Vid skogens slut

Trailer: Vid skogens slut

Produktion: Pantomimteatern
Målgrupp: Förskoleklass - åk 4
Speltid: 40 minuter 
Publik: 80 

Datum & tid:
Måndag 17 september kl.09.00, Oktoberteatern
Måndag 17 september kl.10.45, Oktoberteatern
Tisdag 18 september kl.09.00, Oktoberteatern
Tisdag 18 september kl.10.45, Oktoberteatern
Onsdag 3 oktober kl.09.00, Qulturum i Nykvarn
Onsdag 3 oktober kl.10.45, Qulturum i Nykvarn

Panik på playan

Maja och hennes pappa är på solsemester. Pappa älskar att bada och hoppa från trampolinen men Maja vill hellre sitta och läsa vid bassängkanten och samla snäckor på stranden. En dag när de är på zoo kommer Maja bort – eller är det pappa som har försvunnit?

Maja är alldeles ensam bland vilda djur, stökiga barn och främmande vuxna. Pappa letar alltmer desperat efter Maja och springer i panik mellan krokodiler, strutsar och gorillor.

Till slut hittar de varandra. Eller ja, Maja som hållit huvudet kallt hittar sin pappa förkrympt till en miniversion av sig själv. Panik på Playan är en hyllning till alla kompetenta och kloka barn och baseras på den norska författaren Mari Kanstad-Johnsens bok ”Livredd i Syden”.

Förutom skådespelarna Veronica Kurba och Anders Jansson får vi också möta Maja som docka, en apa, en papegoja, en sköldpadda och en väldigt stor glass! 

Jenny Bjärkstedt som tillverkar dockor, skuggspelsfigurer och kostym är känd från Lumor Teater, Marionetteatern och arbetar just nu med Eva Funcks nya serie för SVT. 

Trailer: Panik på playan

Produktion: Teater Barbara
Målgrupp: förskoleklass - åk 1
Publik: 60 + vuxna
Speltid: 30 minuter
Datum & tid:
Torsdag 25 oktober kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 25 oktober kl.10.45, Qulturum i Nykvarn
Måndag 5 november kl.09.30, Oktoberteatern
Måndag 5 novemberkl.10.45 Oktoberteatern
Tisdag 6 november kl.09.30, Oktoberteatern
Tisdag 6 november kl.10.45, Oktoberteatern 
Onsdag 7 november kl.09.30, Oktoberteatern
Onsdag 7 november kl.10.45, Oktoberteatern 

Jag slog en kille idag 

Mija och David sjunger sina sånger från Bolibompasuccéerna Värsta bråket och Mäta med skägg. Det handlar om konflikter och om att tävla och jämföra sig. 

Här finns också sånger som på ett lekfullt sätt behandlar ämnet fysik: Hur vet egentligen polisen vem som har kört för fort? Och tänk om hönor blev kor vid minusgrader precis som vatten kan förvandlas till is!

Fyrtio minuter svängig musik med texter som inbjuder till frågor och samtal. Barnen deltar i form av rörelse, bus och framförallt mycket sång!

Ladda ner: Allsångerna från föreställningen

Produktion: Orkester Pop
Målgrupp: förskoleklass - åk 2
Publik: 100 + vuxna
Speltid: 40 minuter
Datum & tid:
Onsdag 24 oktober, kl.10.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 25 oktober, kl.10.30, Trombon i Södertälje stadshus

Sagolika stigen

Sagan tar aldrig slut. Följ med på en Trollföreställning i ett äventyr bland tomtar, troll och andra sagoväsen. Håll en kompis i handen om du vill för resan kan bli spännande. Välkomna till den Sagolika stigen i Kusens backe. Barn och ungdomar från Södertälje Teateramatörer gör skogen levande för en stund.Lördag 15 september är det offentliga föreställningar.Produktion: Södertälje Teateramatörer

Målgrupp: 5 år – åk 2

Publik: 100

Speltid: 40 minuter

Spelplats: Kusens Backe i Södertälje

Datum & tid:
Torsdag 13 september, kl.09.00  

Torsdag 13 september, kl.10.00 

Fredag 14 september, kl.09.00 

Fredag 14 september, kl.10.00 

Bram med myror i brallorna

Bram är en livlig sexåring som inte kan sitta still. Han tycker att det mesta är intressant men han kan inte koncentrera sig på bara en sak. När han blir stor tänker han bli uppfinnare och han har en särskild bok där han samlar på ord.

Bram är mycket förväntansfull över att få börja skolan, men han blir snabbt besviken. Det mesta går ut på att sitta still och följa regler, två saker som Bram inte alls gillar.

Brams föräldrar frågar sig hur mycket deras son kan anpassa sig utan att bli väldigt olycklig. 

Filmen är med svenskt tal. 

Lärarhandledning: Bram med myror i brallorna

Målgrupp: åk 2 - 3
Publik: 300
Speltid: 85 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 
Datum & tid:
Tisdag 25 september, kl.09.15

Pampiga systrars symfoni

Två systrar har en mamma som är dirigent. Precis som sin mamma älskar de musik – men ibland undrar de om mamman kanske älskar musiken mer än dem? För jämt ska hon iväg och ha konsert, och systrarna får inte följa med.

Så en dag ska det bli konsert för barn – andra barn! Den här gången tänker systrarna inte stanna hemma… Och med musikens hjälp och smarta idéer tar de sig precis dit de vill!

Den här underhållande och tänkvärda musikföreställningen handlar om hur barn med hjälp av initiativförmåga och egen kreativitet kan göra sina röster hörda.

Pampiga systrars symfoni har premiär hösten 2018 och regisseras av Suzanne Osten. Libretto av Ann-Sofie Bárány och musik av Anders Niska.

En samproduktion med Göteborgs Symfoniker.

Produktion: Konserthuset  
Målgrupp: åk 1-3
Antal platser: max 300 
Längd: 60 minuter
Spelplats: Konserthuset i Stockholm.

Datum & tid
2 - 5 oktober, kl.09.30, kl.11.00 och kl.12.30 (tiderna gäller alla dagarna)

Bokas inte via detta bokningssystem! Ni bokar själva platser via denna länk: Konserthuset - boka skolföreställning

Det är kostnadsfritt för er men det är begränsat med platser. Anmälan är bindande. Först till kvarn gäller.

Viktigt: I rutan "Fakturaadress" i Konserthusets anmälningsformulär skriver ni "Södertälje", gäller även skolor i Nykvarn.

Skriv i mejlet vilken skola, klass, antal barn och vuxna och ditt namn och telefonnummer samt att ni är från Södertälje (om inte alla dessa uppgifter finns med kan ingen plats bokas). 

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen direkt till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur höstens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper.  Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål. För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs om: Utställningar hösten 2018

Produktion: Södertälje Konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.
Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar 

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje Konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.


Bra att vet:
 Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se