Program för åk 1 - 3

Programutbud vårterminen 2019 för åk 1 -3 i Södertälje och Nykvarn kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogram och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: från föreställningen Global Karneval med Fri Luft från Länsmusiken.


Webbokningen av scenkonstprogram och skolbio våren 2019 är stängd. Bokningen var öppen 3 december 2018 - 16 januari 2019. 

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 1 - 3

Global Karneval

Jazztrion Fri Luft har skapat en ny föreställning som baserar sig på improvisation ur ett globalt perspektiv där barnen är medskapare. De belyser vikten av musik som ett universellt språk och hur den kan förena människor trots olikheter som etnicitet, bakgrund och åsikter.

Barnen får improvisera, sjunga, dansa och prova instrument med musikerna. De vill tänja på gränser och testa hur låter tex Pippi Långstrump som indisk raga? Beethoven i reggaeskrud? Markus & Martinus som fuga eller varför inte Abba i balkanskrud?

Det kanske finns fler beröringspunkter i musik jorden runt än man ser vid första anblicken? Gruppen ger inga svar utan ger publiken verktyg för att skapa sin egen fantasi där ingenting är rätt eller fel.

Medverkande: Jonas Lindeborg (trumpet ), Staffan Findin (trombon) och Andreas Andersson (barytonsaxofon).

Produktion: Länsmusiken i Stockholm
Målgrupp: Förskoleklass - åk 3
Publik: 100 
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Trombon i Södertälje stadshus

Datum & tider:
Torsdag 14 mars kl.09.00
Torsdag 14 mars kl.10.30

Flickan som seglade med Vasa

Ida Junker tar oss med till den ödesdigra dagen år 1628. Så lycklig Sara var när hon skulle få följa med kungens skepp! Hon skulle aldrig glömma den dagen, för den blev den värsta i hela hennes liv.

Men att somna med sin lillebror i famnen är i alla fall en helt annan sak sedan man räddat livet på honom.

Upplev en bit av det gamla Stockholm in på bara skinnet. Föreställningen skapar andlöst lyssnande från första stund och rakt igenom, bräddfylld med fakta och färg från den sommardag 1628 då Vasa sjönk till botten inför stockholmarnas ögon.

Ida Junker är verksam som muntlig berättare sedan 1998 och har också arbetat som pedagog på Vasamuseet.

 

Produktion: Fabula Storytelling 
Målgrupp: Förskoleklass - åk 4
Publik: 60 barn + vuxna 
Speltid: 40 minuter 
Föreställningstider: Kl.09.00 och kl.10.30

Viktigt att veta: 
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma skola. Föreställningen kräver ett vanligt rum med plats för 60 barn + vuxna. 

Sök för flera klasser på er skola: Totalt spelas föreställningen för 120 elever + vuxna (ca fyra klasser) på två föreställningar/skola. Ni får gärna söka för fyra olika klasser så är det lättare för oss att fördela platser (två klasser/föreställning).

Inför första föreställningen: Ida Junker kommer till skolan 30 minuter innan första föreställningen för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet ska vara rengjort. En personal från skolan tar emot Ida när hon kommer.

Efter andra föreställningen: Ida Junker behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker. En personal från skolan hjälper till ifall det behövs.

Datum: 
Tisdag 19 mars (skola) 
Onsdag 20 mars (skola) 
Onsdag 3 april (skola) 
Torsdag 4 april (skola) 

Robotdiktatorn

En lekfull, galen och djupt allvarlig föreställning om beslutsfattande, medmänsklighet och svårigheter med att komma överens.

I en kartong, på översta hyllan, lever tre övergivna och bortglömda leksaker. Tre före detta  favoriter i ett fängelse av papp. Här får bara den starkaste bestämma och starkast är den som förtränger sina känslor. Den som anpassar sig, blir ett redskap. Och den som minns och längtar blir ett hot.

Men när ännu en bortglömd kamrat landar i lådan, ändras allt. Vilka kan de bli om inte bara en bestämmer?

Vad är demokrati? Hur fungerar det? Vad krävs för att det ska fungera? Och vad är alternativet? I alla möjliga sammanhang talas det om demokrati och hur viktigt det är att försvara den. Fast det är inte helt lätt för ett barn att förstå vad demokrati är.

För i barnens värld är det ändå alltid en vuxen som kommer att bestämma i slutändan. Ett barn som nyfiket försöker förstå hur demokrati fungerar genom att följa nyhetsrapporter på radio och TV får inte mycket hjälp och vägledning.

Det är väldigt många arga och missnöjda vuxna som klagar över beslut som tagits, över att det tar för lång tid att besluta eller rent av att demokratin inte fungerar.

Lärarhandledning: Robotdiktatorn

Produktion: Mittiprickteatern
Målgrupp: åk 1- 3
Publik: 90
Speltid: 50 minuter

Datum:
Måndag 29 april, kl.10.00, Oktoberteatern
Tisdag 30 april, kl.10.00, Oktoberteatern
Torsdag 2 maj, kl.10.00, Oktoberteatern

Krakel Spektakel 

Välkommen på ett smågalet musikaliskt äventyr som tar ett skutt rakt ut i fantasins landskap!

I denna fina filmatisering av Lennart Hellsings humoristiska och påhittiga poesi vävs ordlekar samman med vardagliga omständigheter i en småbarnsfamilj.

Tillsammans med Annabell Olsson följer vi med på en resa genom drömmar, äventyr och verklighet där vi får möta många mer eller mindre bekanta figurer såsom Bröderna Gurka, Trollkarlen som drack upp sig själv, Munken i pepparkakskojan samt, förstås, Krakel Spektakel och Kusin Vitamin.

Lärarhandledning: Krakel Spektakel
Trailer: Krakel Spektakel
 
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 300
Speltid: 75 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid:
Tisdag 19 februari kl.09.15
Onsdag 20 februari kl.09.15

Cloudboy

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Sápmi. Mamman lämnade Belgien när Niilas var mycket liten och han känner henne egentligen inte alls. Trots Niilas protester blir det som mamma och pappa vill.

I Sápmi är tillvaron helt annorlunda och Niilas håller sig för sig själv och längtar hem. Men renkalvarna ska märkas och alla måste hjälpa till. När en av kalvarna springer bort dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

Filmen är delvis textad på svenska.  

Se trailer: Cloudboy

Målgrupp: åk 3 - 5
Publik: 300 
Speltid: 80 minuter  
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid: 
Måndag 18 mars kl.09.15
Måndag 18 mars kl.12.30

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje
Datum & tid: 
Föreställningen kommer att spelas i mars och april. Vilka datum och tider som gäller får ni besked om när ni bokar.

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthallens Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur vårens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se


Läs om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs om utställningar 2018-2019: Södertälje konsthall

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål. Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar 

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 30 barn/elev per tillfälle.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.


Bra att veta:
 Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Aktuellt

Program vecka 17

Kulturutvecklarmöte för förskolan i Nykvarn
24 april, Eriks rum i Nykvarns bibliotek

Kulturutvecklarmöte för förskolan i Södertälje
25 april, Harmoni i Södertälje stadshus

Musiklådan
4 april - 6 maj på Kvarnbergets förskola

Information
Webbokningen för höstens scenkonstprogram och skolbio öppnas den 21 maj.