Program för åk 1 - 3

Programutbud vårterminen 2018 för årskurs 1- 3 i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonst programmen sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: från filmen Den lille Prinsen

Webbokningen för scenkonstprogram våren 2018 är nu stängd. Bokningen var öppen från den 4 december 2017 till den 17 januari 2018.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson eller Linus Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 1 - 3

Den lille Prinsen 

Älskad barnbok i fantasifull filmisk skrud där filosofiska spörsmål ställs på sin spets.

Baserad på Antoine de Saint-Exupérys bok från 1943, en av de märkligaste och samtidigt mest spridda barnböckerna i modern tid. 

Här får vi följa den lille prinsens äventyr genom en liten flickas insikter om vad som verkligen är viktigt i livet och ges anledning att diskutera detsamma i klassrummet.

Lärarhandledning: Den lille Prinsen
Trailer: Den lille Prinsen
 
Målgrupp: Åk 1 - 2
Publik: 300
Speltid: 107 minuter
Spelplats: Estrad, Stadshuset 
Datum & tid:
Måndag 12 februari kl.09.15
Tisdag 6 mars kl.09.15

Tappa tand!

Tappa tand! er en äventyrssaga med musik, dockor och roliga överaskningar om att vara liten och längta efter att bli stor. Men framförallt om att få den där underbara gluggen bland tänderna.

Det finns inget som Ingrid hellre vill än att tappa en tand. Hon vill att alla ska komma och dra i den lösa tanden - och beundra. Hon vill, precis som storebror, få pengar i glaset från tandfen och få en glugg att visa upp på förskolan.

Ingrid blir mer och mer besatt av att tappa tand och hon låtsas att hon har lösa tänder, hon lurar tandfen med äppelkärnor och hon målar svart i munnen.

Men är allt detta så smart, egentligen? Hur ska hon ta sig ur denna soppa? Här behövs tandfens hjälp! Ingrid kommer till sist till insikt om det fina med att saker har sin tid och att det faktiskt finns fördelar med att ha sina tänder kvar.

Molière Ensamblen har sin premiär av Tappa tand på Oktoberteatern den 23 april kl.09.30.

Inspirationsmaterial: Tappa tand

Produktion: Molière Ensemblen
Målgrupp: Förskoleklass - åk 2
Publik: 60 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter.

Datum:
Måndag 23 april, kl.09.30, Oktoberteatern
Måndag 23 april, kl.10.45, Oktoberteatern
Tisdag 24 april, kl.09.30, Oktoberteatern
Tisdag 24 april, kl.10.45, Oktoberteatern
Onsdag 25 april, kl.09.30, Oktoberteatern
Onsdag 25 april kl.10.45, Oktoberteatern
Torsdag 26 april, kl.09.30, Qulturum i Nykvarn
Torsdag 26 april, kl.10.45, Qulturum i Nykvarn

Stora Sagohjulet 

Berättaren Mats Rehnman är här med historier från världens alla hörn: spännande, vilda, romantiska, roliga.

Nu är Sagohjulet uppställt och ett barn ur publiken får snurra på det. Ska det stanna på Kronan eller på Döskallen, på Trädet eller Svärdet eller någon annan av figurerna? Vilken saga blir det?

Det kan bli den kinesiska berättelsen om Kejsarens Trädgård och den lappländska om Jätten i berget. Och i nästa föreställning kanske den indianska om Haren och vildkatten, och sen den europeiska om Sjörået i dammen... Vem vet?

Medverkande: berättaren Mats Rehnman.

Produktion: Fabula Storytelling
Målgrupp: Förskoleklass - åk 5
Publik: 50 (två klasser) + vuxna
Speltid: 50 minuter
Spelplats: I klassrum på skolan, två föreställningar på samma skola.

Bra att veta när ni ansöker: Ni får gärna göra en gemensam ansökan för er skola för fyra klasser, två klasser på varje föreställning, det underlättar för oss när vi ska fördela platserna.

Datum & tid: 
Onsdag 7 mars (skola)
Torsdag 8 mars (skola
Måndag 19 mars (skola)
Tisdag 20 mars (skola)
Onsdag 21 mars (skola)

 

Undra sa Flundra

Fantasifulla låtar om djur i vatten. En gång i somras när Micaela dök, mötte hon långt ner på havets botten en talande flundra som berättade om sina kompisar i havet.

I nyskrivna låtar sjunger Micaela Gustafsson, tillsammans med Mikael Lönnbjers enmansorkester, om ett sjöodjur med obeskrivlig otur, om världens största val och om en liten krabba vars största längtan är att dansa balett.  

Sångerna innehåller många roliga rim och varvas med olika upptåg och rytmlekar som barnen deltar i.

Medverkande: Micaela Gustafsson (sång) och Mikael Lönnbjer (marimba, gitarr och slagverk). 

Produktion: Länsmusiken i Stockholm
Målgrupp: Förskoleklass - åk 2
Publik: 60 barn + vuxna
Speltid: 30 minuter.
Spelplats: Trombon i Södertälje stadshus.

Datum & tider:
Torsdag 26 april kl.09.00
Torsdag 26 april kl.10.30

Den lille Prinsen 

Älskad barnbok i fantasifull filmisk skrud där filosofiska spörsmål ställs på sin spets.

Baserad på Antoine de Saint-Exupérys bok från 1943, en av de märkligaste och samtidigt mest spridda barnböckerna i modern tid. 

Här får vi följa den lille prinsens äventyr genom en liten flickas insikter om vad som verkligen är viktigt i livet och ges anledning att diskutera detsamma i klassrummet.

Lärarhandledning: Den lille Prinsen
Trailer: Den lille Prinsen
 
Målgrupp: åk 3 - 4
Publik: 300
Speltid: 107 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 


Datum & tid:
Tisdag 13 mars kl.09.15
Tisdag 13 mars kl.12.30

En häxas dagbok

Hur var det nu egentligen med den där sagan om Hans och Greta? Vi har alla hört om de två barnen som blir utsatta i skogen och kommer till den förfärliga häxans hus. Och eftersom häxan är en häxa, så är hon ju det ondskefullaste man kan tänka sig.

Hennes enda tanke när hon möter två små barn är att de ska hamna på matbordet, kokta eller stekta! Så har vi hört... Men hur är det egentligen med den här häxan? Vem är hon? Vem har pekat ut henne som häxa? Finns häxor?

En sen kväll på det lilla biblioteket berättar bibliotekarien en helt annan saga om Hans och Greta. Nu är det "häxans" version vi får höra. Det blir en hisnande saga om rädsla och vidskepelse, men också om kärlek, vänskap och mod.

En pjäs där små dockor ställer stora frågor!

Produktion: Pygméteatern
Målgrupp: Åk 2 - 4
Publik: 100 + vuxna
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Estrad i Södertälje stadshus

Datum & tid:
Tisdag 10 april kl.09.30
Tisdag 10 april kl.10.45

Crocodiamond - världens största diamant

En actionspäckad musiksaga med Kungliga Filharmonikerna, och med Ayla Kabaca som berättare. Sagan är inspirerad av Peter och vargen, men här är Rita sagans hjälte.

Hon jagar superskurken Vargen som stulit den stora diamanten Crocodiamond. Vem vargen är får publiken lista ut genom att lyssna riktigt noga på de musikaliska ledtrådarna – och på det viset hjälpa Rita att hitta diamanten. Musik av Jonathan Dove, originaltext av Anthony Horowitz. 

Produktion: Konserthuset  
Målgrupp: åk 1 - 3
Längd: 60 minuter
Spelplats: Konserthuset i Stockholm.

Datum & tid
13 - 16 februari, kl.09.30, kl.11.00 och kl.12.30 (tiderna gäller alla dagarna)

Det är kostnadsfritt för er men det är begränsat med platser. Anmälan är bindande. Först till kvarn gäller.

Viktigt: I rutan "Fakturaadress" i Konserthusets anmälningsformulär skriver ni "Södertälje", gäller även skolor i Nykvarn.

Skriv i mejlet vilken skola, klass, antal barn och vuxna och ditt namn och telefonnummer samt att ni är från Södertälje (om inte alla dessa uppgifter finns med kan ingen plats bokas). 

Pudlar och Pommes

Ullis, Ludde och Vovve. Tre hundar som bor på ett bra ställe. Dom har sol, pool och potatis så det räcker. 

Men en dag ligger en bumling i poolen, vattnet är borta och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut över ett öppet hav för att hitta en ny plats att leva på. När dom till slut siktar land möts dom av ett par pudlar på stranden.

Är de vänligt sinnade? Kan det här bli deras nya ställe? Får hundarna smaka lite pommes frites?

Pija Lindenbaum är en av vår tids främsta bilderboksskapare. Hennes förmåga att förena humor, allvar och originalitet för barn har belönats och uppmärksammats både i Sverige och internationellt.

I Pudlar & Pommes berör hon vår tids viktigaste fråga, flykt och emigration, på ett alldeles unikt vis, som gjorde det självklart för oss att vilja gestalta detta på scen.

Föreställningen hade premiär hösten 2017.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje

Bokas inte via detta bokningssystem! Förskolor och skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

Författarbesök

Författaren kommer till er skola. Att få möta sina favoritförfattare är inspirerande och ger eleverna nya idéer och perspektiv på tillvaron. Ett spännande möte som stimulerar lusten att läsa hos de unga. Författaren brukar berätta om sitt skrivande och sina böcker och besvara frågor från eleverna.

Tänk på det här innan du gör intresseanmälan: 
Författaren behöver hålla minst tre lektioner på samma skola och dag. Max är fyra lektioner/dag för de flesta författare. Du behöver alltså först prata ihop dig med de kollegor på skolan som också önskar författarbesök så att ni kan göra en gemensam bokning. Ange bara en lärare som kontaktperson.

Lämna gärna förslag på författare som klassen önskar få besök av. Författaren behöver tillhöra Författarcentrum Öst och vara bosatt i Stockholms län: Författarcentrum 


Gör det här när bokningen är bekräftad:

När bokningen är definitivt bekräftad behöver du göra ett schema för författarbesöket. 

En lektion med författaren tar cirka 60 minuter. Planera gärna in en kortare paus på cirka 10 - 15 minuter för författaren mellan varje  lektion.

Lektionerna behöver planeras in i en följd. Förutom eventuell lunchpaus ska det inte förekomma långa uppehåll mellan lektionerna.

Skicka schemat till Stadsbiblioteket. Vi vidarebefordrar det till författaren. Ta gärna kontakt med författaren före besöket, många författare uppskattar detta. Författarens kontaktuppgifter får du av biblioteket.

Produktion: Södertälje Stadsbibliotek
Målgrupp: Åk 1 - 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 35 elever vid varje lektionstillfälle.
Plats: På skolan.

Bokas inte via detta bokningssystem
. Du anmäler din klass till Stadsbibliotekets författarbesök via länken Författarbesök 

Anmälan till Stadsbibliotekets författarbesök

Under vårterminen kontaktar Stadsbiblioteket de skolor som har önskat författarbesök.

Biblioteksvisning åk 2

Eleverna får en genomgång av vad man kan använda biblioteket till, hur man hittar böcker och andra medier samt en guidad visning. Tillsammans gör vi ett roligt quiz. Visningen är en bra möjlighet att väcka elevernas läslust och intresse för böcker och andra medier. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Åk 2 i Södertälje kommun
Längd: 45 minuter 
Spelperiod: 5 februari – 18 maj
Plats: Sagohörnan, Stadsbiblioteket 
 
Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barnbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Biblioteksvisning för nyanlända elever

Eleverna får en genomgång av vad man kan använda biblioteket till, hur man skaffar ett bibliotekskort, hur man hittar böcker och andra medier och en guidad visning. 

Visningen är en bra möjlighet att väcka elevernas läslust och intresse för böcker och andra medier. Visningen sker på svenska och det finns ingen möjlighet till tolk. Visningen anpassas i största mån efter elevernas ålder och deras nuvarande kunskapsnivå i det svenska språket. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 15 barn per tillfälle
Längd: 45 minuter 
Spelperiod: 5 februari - 18 maj
Plats: Stadsbiblioteket  

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många elever anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Vårt mål är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Vi tror på att konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Våren 2018 erbjuder Södertälje konsthall visningar och workshops för skolklasser och förskolegrupper där eleverna får bekanta sig med Owe Gustafsons (25 nov – 4 mars) och Karin Frostensons (17 mars – 26 maj) bildvärld.

I bildverkstaden ges de yngre möjlighet att skapa berättande bilder inspirerade av Owe Gustafsons och Karin Frostensons formspråk, medan de lite äldre undersöker förhållandet mellan text och bild. Arbete i bildverkstaden genomförs endast i samband med visning.

Alla skolprogram knyter an till mål i läroplanen. Eleverna ges även genom visning och workshop möjlighet att utveckla sin förmåga att analysera bilder och att skaffa sig kunskaper i bilduppbyggnad.

Tillsammans med pedagogansvarig Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende exempelvis på elevernas ålder, intressen med mera. Vi tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

Det går även bra att boka inspirationsvisningar för pedagoger och lärarlag. Visningarna förbereder pedagoger inför ett utställningsbesök med klassen och ger tips på hur man i klassrummet kan arbeta vidare med förhållandet mellan text, ljud och bild.

 

Utställningar våren 2018

Tänk om jag hade en snabel - Owe Gustafson, 25 nov – 4 mars
En utställning som tar avstamp i konstnären och illustratören Owe Gustafsons arbete. Owe Gustafson är framförallt känd för sina animationer till barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, men utställningen ger oss chansen att upptäcka många fler sidor av hans arbete. Till utställningen hör en pedagogisk lek- och lärdel mycket lämplig för förskola och lågstadium.

 

Damen med de röda skorna - Karin Frostensson, 17 mars – 26 maj
Karin Frostenson är verksam som konstnär. Hon är representerad på Moderna Museet i Stockholm och var i slutet av 1960-talet med i gänget som startade tidskriften PUSS – en ovärderlig institution för efterkommande svenska serietecknare och konstnärer.

För frågor kontakta Konsthallen via mail: sarah.floren@sodertalje.se

Läs mer om: Praktisk information om visningar och workshop

 

Produktion: Södertälje konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.  Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att veta: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se 

Vandringsutställningar 

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 30 barn/elev per tillfälle.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.


Bra att veta:
 Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Bokslukarna

Bokslukarna är en upptäcktsresa i böckernas värld där årskurs 2 – 5 får välja en bok som de arbetar med i klassrummet och fylla i en bokrecensionsaffisch som hängs upp på det lokala biblioteket.

Programmet Bokslukarna syftar till att stärka elevens lust att lära och tilliten till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.

Eleverna deltar först i övningen Redaktör Schwartz bokutgivning där de får utveckla sin förmåga att skapa en berättande text, enskilt och tillsammans med andra. Därefter följer ett besök på biblioteket där en bibliotekarie presenterar målgruppsanpassade böcker för eleverna.

Eleverna får gemensamt välja ut en bok som de vill läsa och recensera tillsammans i klassrummet och de ges även tillfälle att låna hem egna böcker.

Alla Berättarministeriets program är kopplade till läroplanen i  svenska och innehåller en lärarhandledning med lektionstillfällen som kan genomföras i klassrummet.

Produktion: Berättarministeriet 
Målgrupp: Åk 2 - 5
Tid: kl.09.30 – 11.00 i skrivarverkstaden och kl.11.30 – 12.30 i biblioteket.
Plats: Berättarministeriet, Nygatan 22 och Södertälje stadsbibliotek (i Luna Kulturhus).
Mat: Eleverna får ta med sig egen matsäck.

Vid frågor kan ni ringa till programsamordnare Sanna Horn på telefon 073-682 3110 eller e-posta till sanna@berattarministeriet.se

Redaktör Schwartz bokutgivning

Redaktör Schwartz bokutgivning är en lustfylld berättarövning där eleverna kliver rakt in i fantasins värld. Medarbetarna på Berättarministeriets bokförlag har förlorat sin fantasi och behöver elevernas hjälp.

Men det finns ett hinder. Den buttre redaktör Schwartz vet inte att elever kan skriva och tror inte att de har någon fantasi. Kanske kan just den här klassen överbevisa redaktören?
 
Under Redaktör Schwartz bokutgivning följer eleverna hela bokprocessen – från idé till färdig bok. Eleverna skriver inledningen till en berättelse tillsammans och väljer gemensamt karaktärer och handling. Sedan övergår övningen till individuellt skrivande där eleverna skriver egna slut på den gemensamma berättelsen.

Övningen slutar med att eleverna blir författare och får med sig ett eget exemplar av boken de skrivit, med riktiga illustrationer och författarfoto. I klassrummet kan du som lärare sedan arbeta vidare med hjälp av lärarhandledningen som du får vid besöket. 
 
Förutom att eleverna har väldigt roligt under besöket utvecklar de också sin samarbetsförmåga och lär sig mer om grundstenarna i en berättelse. Programmet är leds av Berättarministeriets utbildade volontärer och medarbetare. Välkommen att anmäla dig och din klass.

Alla Berättarministeriets program är kopplade till läroplanen i svenska och innehåller en lärarhandledning med lektionstillfällen som kan genomföras i klassrummet.

Produktion: Berättarministeriet
Målgrupp: Åk 2 - 5
Deltagare: Klassvis
Period: hela våren
Plats: Berättarministeriet i Luna Kulturhus (Nygatan 22)

Dag & tid
Tisdag - fredag, kl.09.30 - 11.15

Vid frågor kan ni ringa till programsamordnare Sanna Horn på telefon 073-682 3110 eller e-posta till sanna@berattarministeriet.se

Gulduppdraget

Nyfikenhet och lust för barnlitteratur väcks när eleverna får i uppdrag att reflektera över juryns motivering till 2014 års Astrid Lindgren Memorial Award-pristagare, samt att skriva egna motiveringar till favoritböcker och författare. Programmet syftar även till att skapa samtal om texter, ord och vikten av ordförråd för att utveckla elevernas språk.

Programmet Gulduppdraget inleds med ett besök på Berättarministeriet, där eleverna genomför övningen Redaktör Schwartz bokutgivning och fortsätter sedan med två lektionstillfällen i klassrummet.  Klassen får i uppdrag av Redaktör Schwartz att reflektera över juryns motivering till 2014 års pristagare av Astrid Lindgren Memorial Awards, Barbro Lindgren.

Redaktören blir sedan så imponerad av barnens kunskaper att hen ber dem skapa egna motiveringar om en författare, bok eller karaktär som de tycker om. Därefter bjuds eleverna tillbaka till Berättarministeriet för att läsa upp sina motiveringar för bokförlagets medarbetare.

Alla Berättarministeriets program är kopplade till läroplanen i svenska och innehåller en lärarhandledning med lektionstillfällen som kan genomföras i klassrummet.

Produktion: Berättarministeriet
Målgrupp: Åk 3 - 5
Deltagare: Klassvis, två tillfällen per klass
Tid: kl.09.30 – 11.15 (första tillfället) och kl.13.15-14.15 (andra tillfället).
Plats: Berättarministeriet, Nygatan 22 i Luna Kulturhus
Samarbetspartner: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

Kontakt: Programsamordnare Sanna Horn på telefon 073-682 3110 eller e-posta till sanna@berattarministeriet.se

"Filmen om Wilma som blev mobbad för hon inte kunde läsa så bra gjorde mig ledsen. Men sen fick hon kompisar och då blev jag gladare"

Fiona, 8 år

Aktuellt

Alla vårens föreställningar är genomförda.

Scenkonstprogram hösten 2018
Programutbudet för hösten 2018 publiceras på webben den 30 maj. Webbokningen är öppen 30 maj - 27 augusti.