Program för åk 4 - 6

Programutbud höstterminen 2018 för årskurs 4 - 6 i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonst program och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: från filmen Face to face


Webbokningen av höstens scenkonstprogram och skolbio är nu stängd. Bokningen var öppen 7 juni - 27 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.

Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:


Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud. 

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 4 - 6 

Face to Face

Reykjavik. Julen närmar sig och 13-åriga Brynhildhur har mycket i vardagen att glädja sig åt. Hon har fina och engagerade föräldrar, en snäll bästis och ligger bra till för att få solorollen på klasskörens julkonsert.

Men Brynhildhur blir mobbad av klasskamraten Silja och det förstör allt det fina. Brynhildur kan inte förstå varför Silja är så elak mot henne och hon försöker ta reda på hur de kan bli vänner istället.

En fin efterfrågad isländsk spelfilm från BUFF 2017 om mobbning och hur en grupp kan motverka det. Vinnare av en Edda Award år 2016: Best Children’s Programme.

Filmen är textad på svenska.

Målgrupp: Åk 4 - 5
Publik: 300
Speltid: 65 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:
Måndag 24 september, kl.09.15
Måndag 24 september, kl.12.30

90°F (Nittio grader far and height)

Jag kan inte stötta dig om du inte lutar dig mot mig.

90°F är en dansföreställning om närhet och att våga släppa någon inpå livet. Vad sker med en relation när man visar sig svag? Hur kommer det sig att vi sällan vågar visa oss sköra?

Vi omprövar vad det betyder att vara stark och gestaltar hur nära relationer kan få oss att både bygga och rasera våra inre murar. 90°F är en urladdning och ett explosivt kraftprov som utstrålar både skörhet och styrka.

Skapandet av föreställningen har tagit avstamp i ett experiment som utvecklades och utfördes av dansarna. Syftet var att undersöka vad skörhet är genom att dansarna pressade både sig själv och varandra till sin yttersta gräns.

Dansare: Jasmine Attié, Karla Búcaro, Tuva Nordelius, Anne Rönkkö och Lovisa Wallerström

Produktion: JELNEK Dance Company
Målgrupp: Åk 4 - 6
Publik: 90 elever + vuxna
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:

Tisdag 16 oktober kl.09.30

Nils Holgerssons underbar resa

Björn Söderbäck, skådespelare och pedagog, kommer till er skola. Selma Lagerlöfs "värstingresa" berättas och gestaltas med Selma Lagerlöfs och Björn Söderbäcks ord.

Målgrupp: åk 4 -6
Publik: 50 (två klasser) + vuxna
Speltid: 60 minuter
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.30.
Spelplats: I klassrum på skolan, två föreställningar i samma klassrum på samma skola.

Bra att veta när ni ansöker: Ni får gärna göra en gemensam ansökan för er skola för fyra klasser, två klasser på varje föreställning, det underlättar för oss när vi ska fördela platserna.

Innan den första föreställningen på er skola: Björn Söderbäck kommer kl.08.00 till er skola för att förbereda spelplatsen.

Datum:
Tisdag 9 oktober (skola)
Onsdag 10 oktober (skola)
Torsdag 11 oktober (skola)

Just Charlie

Charlie är en till synes helt vanlig tonårskille med en lysande fotbollskarriär framför sig. Men Charlie bär på en hemlighet: hon är egentligen en tjej, instängd i en killes kropp – en hemlighet som gör livet näst intill outhärdligt.

Charlie slits mellan att leva upp till sin pappas förväntningar och att få leva som sig själv fullt ut.

En stark film om den oförståelse och intolerans som finns kring transidentitet och vikten av att bli accepterad för den man är. 

Filmen är textad på svenska.

Trailer: Just Charlie

Målgrupp: åk 6-7
Publik: 300
Speltid: 100 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid:
Tisdag 25 september, kl.12.30

Peter Pan

En dansföreställning som tar dig med på ett riktigt äventyr. Berättelsen handlar om en pojke som flyger in genom fönstret till de tre barnen Darlings sovrum för att leta efter sin borttappade skugga.

Med älvan Tingelings hjälp tar Peter Pan barnen med till det magiska landet som befolkats av sjöjungfrur och vilda pirater. Där möts dem av äventyr som avlöser varandra. Ska Kapten Krok och hans anhängare besegra Peter Pan…

Peter Pan är JAM dansstudios slutproduktion 2018. Manuset är skrivet av danslinjen 3, under ledning av JAM dansstudios danslärare. Gästdansare är elever från danslinjen 1 och 2.

 

Produktion: JAM Dansstudio
Målgrupp: Åk 6-9
Publik: 400
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:

Torsdag 15 november kl.12.30

 

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur höstens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper.  Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.
För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs om: Utställningar hösten 2018

Produktion: Södertälje Konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.
Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar 

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att vet: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Aktuellt

Föreställningar vecka 42

Lilla Sagohjulet med Fabula Storytelling
15 oktober på Lärkans förskola

Nittio grader far and height med Jelnek Dance Company
16 oktober på Estrad

Lilla Sagohjulet med Fabula Storytelling
16 oktober på Rösberga förskolecenter

Minibio på förskolan
1-19 oktober på Sommarängs förskola

Musiklådan på förskolan
1-19 oktober på Växthusets förskola