Program för åk 4 - 6

Programutbud höstterminen 2019 för åk 4 - 6 i Södertälje och Nykvarn kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogram och skolbio sker via ett formulär på denna hemsida, se menyn Boka program här.

Foto: SF Studios, från filmen Jag är William.

Webbokningen av scenkonstprogram och skolbio hösten 2019 var öppen 16 maj - 28 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.

Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:


Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud. 

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 4 - 6 

Jag är William

Jag är William är berättelsen om William, som inte alltid har haft det så lätt. Hans mamma är en riktig knasboll så William bor hos sin morbror Nils, som gör lite av varje för att försörja sig.

Men morbror Nils har hamnat i trubbel. Han har en stigande spelskuld och det lokala gangstergänget är ute efter honom. William måste samla mod och fantasti för att rädda både sig själv och sin morbror.

Samtidigt har han de tre mobbarna i klassen och sin växande förälskelse i Viola att ta hand om.

Filmen är textad på svenska.  

Se trailer: Jag är William

Lärarhandledning: Jag är William

Målgrupp: åk 4-5 
Publik: 300 
Speltid: 90 minuter  
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid: 
Måndag 11 november kl.09.15
Måndag 11 november kl.12.30

Fatimas resa

Fatimas resa är en interaktiv föreställning och handlar om skräcken att hamna utanför och om hur fel det kan gå när man gör allt för att passa in.

Vi möter Fatima på hennes rum efter första dagen i skolan efter sommarlovet. I skolan har allt förändrats. Fatimas bästa vän som hon inte träffat sen skolavslutningen har blivit cool och Fatima hamnar utanför. Hon går ner sig i en ond spiral av lögner för att försöka att passa in och tillslut måste publiken hjälpa henne att ta sig ur situationen.

Fatimas resa handlar om livet och svårigheterna man kan möta i mellanstadiet. Om vänskap, vad som gör en glad och vad som egentligen är meningen med allt. Föreställningen kan fungera som en referens och ett verktyg för publiken att samtala om saker som är jobbiga – men även lycka och glädje. Fatimas resa är en hoppfull berättelse om att känna sig onormal och missanpassad.

Lärarhandledning: Fatimas resa

Produktion: Tage Granit
Målgrupp: Åk 4-6
Publik: 90 + vuxna
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern

Datum & tid:

Måndag 4 november kl.09.30
Måndag 4 november kl.10.45
Tisdag 5 november kl.09.30
Tisdag 5 novmeber kl.10.45
Onsdag 6 november kl.09.30
Onsdag 6 november kl.10.45

Kick it!

Fotboll, vänskap och kärlek – allt som gör livet värt att leva.

Anja är tretton år och älskar fotboll men stöter på motstånd när hon vill spela med killarna. I alla fall från Jonas som inte verkar tycka att tjejer ska ägna sig åt fotboll överhuvudtaget. Eller är det bara som han säger för att få hennes uppmärksamhet?

Men Anja ger inte upp utan fortsätter att träna med humöret på topp. Hela livet förändras när hon drabbas av leukemi, men fast besluten att bli frisk tränar hon på sjukhuset för att vara i form till årets stora fotbollsturnering.

När det är dags för turnering är hon alldeles för sjuk för att vara med. Men Jonas har en överraskning.

Filmen är textad på svenska.

Trailer: Kick it!

Lärarhandledning: Kick it!

Målgrupp: Åk 6-7
Publik: 300
Speltid: 105 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Måndag 14 oktober kl.12.30

MEMORIES

Minnet av en människa, ett möte. Vad är det som stannar?

-Vi saktar ner.​
-Vi kommer våra minnen nära.
-Vi gör dem synliga.

Följ dansen och penseln när de tillsammans formar minnesbilder.

Dansaren och konstnären möts på scenen i en dansföreställning som låter minnen komma nära. Dansaren utforskar minnen med sin dans och konstnären tecknar dansaren i realtid. Detta gör varje föreställning unik.

Dans och koreografi: Elsa Sjögren
Tecknare: Juha Nyberg

Lärarhandledning: MEMORIES  

Produktion: Dans & Drawing
Målgrupp: åk 4-6
Publik: 300
Speltid: 40 minuter  
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus.

Datum & tid:  
Tisdag 22 oktober kl.09.30

 

Veta bäst

I Veta bäst möter vi de två klasskamraterna Nene och Jojo som tjafsar om det mesta. Nene är självsäker, utåtriktad och ifrågasätter allt. Jojo är mer försiktig och noga med fakta.

Minerva, som förestår skolans bibliotek, kommer till klassrummet med sina favoritböcker för att prata om kunskapens historia. När hon ska öppna ”Den stora boken om kunskap” för att ta fram Platons urgamla kunskapsformel, öppnar sig plötsligt en reva i tid och rum och in ramlar två märkliga gubbar; Ari från antikens Grekland och Leo, en sprätt i pipkrage från 1500-talets Italien.

Exalterade över att ha landat mitt i ett lärosäte för unga medborgare upptäcker de båda snart att världen har förändrats och att deras kunskaper inte längre verkar vara självklara sanningar. Dråpliga situationer uppstår när de fem karaktärerna försöker förstå sig på varandra och världen.

Vad är egentligen kunskap? Vem äger sanningen?
Karaktärerna gestaltas av två skådespelare och tre dockor i skala 1:1.

Se trailer: Veta bäst

Lärarhandledning: Veta bäst

Produktion: Teater Barbara
Målgrupp: åk 4-6
Publik: 60 barn + vuxna 
Speltid: 45 minuter 
Spelplats: på skolan (klassrum eller likande)
Föreställningstider: Kl.10.00 och kl.13.00

Viktigt att veta: 
Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma skola och i samma rum. Föreställningen kräver ett vanligt rum (klassrum eller liknande) med plats för 60 barn + vuxna. Stolar och bänkar ska stå i U-form. De behöver tillgång till elström 10 Amp.

Sök för flera klasser på er skola: Totalt spelas föreställningen för 120 elever + vuxna fördelat på två föreställningar/skola. Ni får gärna söka för flera klasser så är det lättare för oss att fördela platser.

Inför första föreställningen: Teater Barbara kommer till skolan 60 minuter innan första föreställningen för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och golvet ska vara rengjort. En personal från skolan tar emot när de kommer.

Efter andra föreställningen: Teater Barbara behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker. En personal från skolan hjälper till ifall det behövs.

Datum: 
Måndag 7 oktober (skola) 
Tisdag 8 oktober (skola) 
Måndag 14 oktober (skola)
Tisdag 12 november (skola) 

Vårvisan

En föreställning baserad och dramatiserad på en berättelse ur novellsamlingen Det osynliga barnet av Tove Jansson.

Snusmumriken är på väg tillbaka till mumintrollet efter sin långa vandring. Han njuter av den sista stunden för sig själv och vet att ikväll, ikväll kommer han att fånga visan han anat inom sig de senaste dagarna.

Han har plockat undan middagsdisken och ser fram emot sin stund med pipan och precis när Snusmumriken ska ta fram munharmonikan blir han avbruten av...

Medverkande: Mariam Namow och Dennis Önder.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: åk 1-4
Publik: 70
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje
Datum & tid: 
21 - 22 augusti kl 9.30 och 10.30
27 - 29 augusti kl 9.30 och 10.30
3 - 5 september kl 9.30 och 10.30
10- 12 september kl 9.30 och 10.30

Bokas inte via detta bokningssystem! Skolor i Södertälje och Nykvarn kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

För att Oktoberteatern ska kunna reservera platser till er ska ni i mailet skriva namn och telefonnummer till den som bokar och från vilken skola, vilken klass/årkurs och antal barn respektive vuxna som ni önskar platser till. 

 

 

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthallens Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ufrån aktuella utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs om utställningar 2019: Södertälje konsthall

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål. Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar 

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt er inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur ni kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att veta: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Aktuellt

Program vecka 38

Varför? Därför. Annars... med Teater Tre
16- - 18 september på Oktoberteatern

Varför? Därför. Annars... med Teater Tre
19 september på Qulturum i Nykvarn

Musiklådan
5 september - 3 oktober på Valla förskola

Minibio
5 september - 3 oktober på Lina grundskola

Minibio
5 september - 3 oktober på Tom Tits förskola


Restplatser till höstens program finns till ett fåtal föreställningar.