Skolbio för förskola och skola

Skolbiovisningar vårterminen 2019 för förskola - åk 9 i Södertälje och Nykvarn kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Skolbioutbudet finns även under respektive programutbud för olika åldersgrupper. Bokning av scenkonstprogram och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: Folkets Bio, från filmen Cloudboy.

Webbokningen av scenkonstprogram och skolbio våren 2019 är stängd. Bokningen var öppen 3 december 2018 - 16 januari 2019. 

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:


Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud. 

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Skolbio förskola - åk 9 

Minibio 

Minibio syftar till att erbjuda kvalitetsfilm för barn i åldrarna 2-6 år, att öka intresse för film som medium för små barn och att utveckla former och metoder för filmvisningar som är anpassade till de minsta barnens utveckling och förutsättningar. 

Minibio syftar också till att särskilt ta upp språkutvecklingsperspektivet och att pröva om film kan vara ett redskap i arbetet med barns språkutveckling.

Minibiolådan innehåller utvalda filmer för filmvisning på er förskola. Ni som får låna Minibio får en lista på vilka filmer som ingår.

Projektet har sammanfattats i en rapport som följer med i Minibiolådan. I rapporten, som sammanställts av Nils-Thomas Andersson, redovisas hur satsningen har nått ut, framgångsrika metoder och konkreta tips för till exempel planering, kontaktskapande, inredning och utrustning.

Ladda ned rapporten HÄR

Minibiolådorna innehåller:
15-16 DVD filmer
Idébok - berätta hur ni gjorde
Tips och råd om filmvisningar

Målgrupp: Förskola
Lånetid: Tre veckor
Plats: På förskolor i Södertälje och Nykvarn.

Skriv i meddelanderutan på anmälan ert önskemål om lånevecka av Minibio. Lämna gärna flera förslag på veckor. 

Vi lämnar och hämtar Minibiolådan hos er
Tidigare har ni själva hämtat Minibiolådan hos den förskolan eller skola som haft den före er. Det har inte fungerat så bra det sista året så därför kommer vi och lämnar och hämtar Minibiolådan hos er. 

Krakel Spektakel 

Välkommen på ett smågalet musikaliskt äventyr som tar ett skutt rakt ut i fantasins landskap!

I denna fina filmatisering av Lennart Hellsings humoristiska och påhittiga poesi vävs ordlekar samman med vardagliga omständigheter i en småbarnsfamilj.

Tillsammans med Annabell Olsson följer vi med på en resa genom drömmar, äventyr och verklighet där vi får möta många mer eller mindre bekanta figurer såsom Bröderna Gurka, Trollkarlen som drack upp sig själv, Munken i pepparkakskojan samt, förstås, Krakel Spektakel och Kusin Vitamin.

Lärarhandledning: Krakel Spektakel
Trailer: Krakel Spektakel
 
Målgrupp: 5 år - åk 2
Publik: 300
Speltid: 75 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 
Datum & tid:
Tisdag 19 februari kl.09.15
Onsdag 20 februari kl.09.15

Cloudboy

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Sápmi. Mamman lämnade Belgien när Niilas var mycket liten och han känner henne egentligen inte alls. Trots Niilas protester blir det som mamma och pappa vill.

I Sápmi är tillvaron helt annorlunda och Niilas håller sig för sig själv och längtar hem. Men renkalvarna ska märkas och alla måste hjälpa till. När en av kalvarna springer bort dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

Filmen är delvis textad på svenska.  

Se trailer: Cloudboy

Målgrupp: åk 3 - 5
Publik: 300
Speltid: 80 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 
Datum & tid:
Måndag 18 mars kl.09.15
Måndag 18 mars kl.12.30

I am eleven

Träffa elvaåringar från hela världen och hör dem dela med sig av sina liv, tankar och drömmar.

Någon gång funderat över hur elvaåringar i andra länder lever sina liv? Vad de tänker om sig själva, sin omgivning, kärlek, krig, familj, kultur, religion?

Det funderade den australienska dokumentärfilmaren Genevieve Bailey i alla fall över, och bestämde sig för att ge sig av på en global resa för att fråga dem. Resultatet blev ”I am eleven”, där vi får följa elvaåringar i femton länder och höra deras funderingar kring livet och världen.

Bland andra får vi lära känna Goh från Thailand som ska bli en munk och växer upp bland elefanter, Jamira från Australien som berättar hur det är att leva inom flera kulturer, Remi från Frankrike som tycker att alla människor har lika värde oavsett var de kommer ifrån, Ginisha som bor med sina systrar på ett barnhem i Indien samt Dagan från USA som vill bli kemist och upptäcka nya energikällor.

Vid filmens slut känns det som om man har fått ett stort privilegium, som om vi för en stund har tillåtits att kliva in i och dela dessa elvaåringars liv. Hur olika de än verkar vara så finns det i alla fall minst en sak de alla har gemensam. 

Filmen är textad på svenska.

Trailer: I am eleven

Lärarhandledning: I am eleven

Målgrupp: Åk 4 - 5
Publik: 300
Speltid: 95 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:
Tisdag 19 mars, kl.09.15
Tisdag 19 mars, kl.12.30

Den osynliga pojken

Trettonårige Miki har det tufft. Dagligen trakasserad av skolans värstingar, ingen lycka med tjejen han är kär i och till råga på allt måste han nöja sig med en billig pyjamaskostym till halloween-festen.

När det känns som allra värst önskar sig Miki att han bara kunde försvinna. Dagen efter festen går det omöjliga i uppfyllelse - han har blivit helt osynlig! Efter att chocken lagt sig inser Miki att osynligheten har många fördelar: man kan både smyga in i tjejernas omklädningsrum och få hämnd på de elaka killarna.

Men det finns också en hemlighet bakom Mikis speciella förmåga, en orsak till varför en del barn mystiskt försvinner, ett hot som alltmer verkar rikta in sig mot just Miki.

Filmen är textad på svenska.  

Trailer: Den osynliga pojken

Lärarhandledning: Den osynliga pojken

Målgrupp: åk 6-7
Publik: 300
Speltid: 100 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid:
Tisdag 19 februari, kl.12.30

From Nowhere

Tre tonåringar –  Moussa (J. Mallory McCree) från Guinea, Alyssa (Raquel Castro) från Peru och Sophie (Octavia Chavez-Richmond) från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras. 

När en lärare, i ett försök att hjälpa eleverna att få ordning på sina papper, sätter eleverna i kontakt med en advokat måste de börja gräva i sina familjehistorier. De måste hitta det mörker som kan vara nyckeln till en ljus framtid.

En gripande och skrämmande aktuell berättelse om papperslösa människor i USA. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad. 

Filmen är textad på svenska.    

Se trailer: From nowhere

Lärarhandledning: From nowhere

Målgrupp: Åk 8-9
Publik: 300
Speltid: 90 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Onsdag 20 februari kl.12.30