Program för åk 7 - 9

Programutbud höstterminen 2018 för årskurs 7 - 9 i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonst program och skolbio sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: från filmen Just Charlie


Webbokningen av höstens scenkonstprogram och skolbio är nu stängd. Bokningen var öppen 7 juni - 27 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 7 - 9

Just Charlie

Charlie är en till synes helt vanlig tonårskille med en lysande fotbollskarriär framför sig. Men Charlie bär på en hemlighet: hon är egentligen en tjej, instängd i en killes kropp – en hemlighet som gör livet näst intill outhärdligt.

Charlie slits mellan att leva upp till sin pappas förväntningar och att få leva som sig själv fullt ut.

En stark film om den oförståelse och intolerans som finns kring transidentitet och vikten av att bli accepterad för den man är. 

Filmen är textad på svenska.

Trailer: Just Charlie

Målgrupp: åk 6-7
Publik: 300
Speltid: 100 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid:
Tisdag 25 september, kl.12.30

Seek & Hide

Hanna är riktigt arg. Mest på pappa som tror att hon vill ha uppmärksamhet, men också på Amanda som inte tål skämt, kompisen som påstår att hon flashar med brösten och på killar i största allmänhet.

När Hanna av en tillfällighet träffar den jämnårige Pontus briserar allt och hon inser att hon nu också måste lära känna sina egna gränser. Något som även Pontus smärtsamt ska få erfara…

Seek & Hide har #metoo som tema och handlar om att sätta gränser och om vad man får och inte får göra mot någon annan. En kurragömmalek, en fysisk labyrint om att hitta sig själv bakom alla lager av masker, uttryck och förväntningar. En lek som är baserad på ungdomars egna tankar och frågor kring inre och yttre krav. Vem är jag? Och vem bestämmer det?

Teater blandas med parcour, akrobatik, musik, dans och mim. Det är lekfullt och humoristiskt men också på blodigaste allvar där smärtpunkterna rymmer hög igenkänningsfaktor och autensitet.

Trailer: Seek & Hide

Produktion: Teatar De Vill
Målgrupp: Årskurs 7- 9
Publik: max 100
Speltid: 60 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:
Måndag 22 oktober, kl.09.30
Måndag 22 oktober kl.12.30

Hördur

Aylin har det tufft i skolan och hemma. Efter att hon gett igen mot sina värsta mobbare döms hon till samhälls- tjänst i ett stall på landet.

Där finns en svart häst med det isländska namnet Hördur som betyder hård. Aylin ställs inför ännu en utmaning när pappan vill flytta tillbaka till Turkiet.

Bekymrad över både problem hemma och i skolan kommer Aylin till insikt på gården. Kan livet på gården hjälpa henne att hitta sin plats i livet?

Filmen är textad på svenska.

Lärarhandledning: Hördur

Trailer: Hördur

Målgrupp: Åk 8-9
Publik: 300
Speltid: 80 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Tisdag 9 oktober kl.12.30

90°F (Nittio grader far and height)

Jag kan inte stötta dig om du inte lutar dig mot mig.

90°F är en dansföreställning om närhet och att våga släppa någon inpå livet. Vad sker med en relation när man visar sig svag? Hur kommer det sig att vi sällan vågar visa oss sköra?

Vi omprövar vad det betyder att vara stark och gestaltar hur nära relationer kan få oss att både bygga och rasera våra inre murar. 90°F är en urladdning och ett explosivt kraftprov som utstrålar både skörhet och styrka.

Skapandet av föreställningen har tagit avstamp i ett experiment som utvecklades och utfördes av dansarna. Syftet var att undersöka vad skörhet är genom att dansarna pressade både sig själv och varandra till sin yttersta gräns.

Dansare: Jasmine Attié, Karla Búcaro, Tuva Nordelius, Anne Rönkkö och Lovisa Wallerström

Produktion: JELNEK Dance Company
Målgrupp: Åk 7-9
Publik: 90 elever + vuxna
Speltid: 45 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:

Tisdag 16 oktober kl.12.30

Vad vet man

En sprudlande odyssé genom hjärnans vindlingar. Den mänskliga hjärnan är fantastisk och ständigt beredd på att tänka om och tänka nytt. 
I denna pjäs pepprar vi vår publik med information om den senaste hjärnforskningen i sann TED Talks-anda! Vi väcker publikens nyfikenhet genom att kasta fram ett smörgåsbord av fakta i ett rasande tempo. 
I en mix av humor och allvar låter vi publiken förstå att hjärnan är fascinerande och det finns massor att upptäcka. En föreställning där vi vill utmana och betrakta, beakta både det konkreta och det abstrakta, och kanske upptäcka alternativa fakta.

Lärarhandledning: Vad vet man

Produktion: Teater Pero
Målgrupp: Åk 7 - 9
Publik: 60 (två klasser/föreställning)
Speltid: 60 minuter 
Spelplats: Klassrum på skolan
Föreställningstider: kl.09.15 och kl.10.45


Spelplats: Klassrum på skolor. Två föreställningar på varje skola i samma klassrum med två klasser på varje föreställning. Föreställningen kräver ett vanligt klassrum/samlingsrum för 60 elever inklusive vuxna. 

Före första föreställningen: Teater Pero kommer till skolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. 

Efter andra föreställningen: Teater Pero behöver 30 minuter på sig att plocka undan i klassrummet efter andra föreställningen. 

Bra att veta: Ni får gärna göra en gemensam ansökan för er skola för fyra klasser, två klasser på varje föreställning, det underlättar för oss när vi ska fördela platserna.
Datum:
Måndag 24 september (skola)
Tisdag 25 september (skola
Onsdag 26 september(skola)

 

Peter Pan

En dansföreställning som tar dig med på ett riktigt äventyr. Berättelsen handlar om en pojke som flyger in genom fönstret till de tre barnen Darlings sovrum för att leta efter sin borttappade skugga.

Med älvan Tingelings hjälp tar Peter Pan barnen med till det magiska landet som befolkats av sjöjungfrur och vilda pirater. Där möts dem av äventyr som avlöser varandra. Ska Kapten Krok och hans anhängare besegra Peter Pan…

Peter Pan är JAM dansstudios slutproduktion 2018. Manuset är skrivet av danslinjen 3, under ledning av JAM dansstudios danslärare. Gästdansare är elever från danslinjen 1 och 2.

Produktion: JAM Dansstudio
Målgrupp: Åk 6-9
Publik: 400
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:

Torsdag 15 november kl.12.30

 

Invasion 

Invasion är Augustprisvinnaren Jonas Hassen Khemiris första pjäs. Det är en halsbrytande, rasande rolig och sorglig uppgörelse om papperslösa flyktingar, alternativa sanningar och konspirationsteorier.

Föreställningen har premiär i oktober 2018.

Produktion: Oktoberteatern 
Målgrupp: Åk 9
Publik: 70
Speltid: 90 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje.

Bokas inte via detta bokningssystem! Skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se 

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur höstens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper.  Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.
För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs om: Utställningar hösten 2018

Produktion: Södertälje Konsthall

Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.
Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje Konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att vet: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Aktuellt

Föreställningar vecka 42

Lilla Sagohjulet med Fabula Storytelling
15 oktober på Lärkans förskola

Nittio grader far and height med Jelnek Dance Company
16 oktober på Estrad

Lilla Sagohjulet med Fabula Storytelling
16 oktober på Rösberga förskolecenter

Minibio på förskolan
1-19 oktober på Sommarängs förskola

Musiklådan på förskolan
1-19 oktober på Växthusets förskola