Program för åk 7 - 9

Programutbud höstterminen 2017 för årskurs 7 - 9 i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonst programmen sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: från filmen Sonita


Webbokningen för scenkonstprogram hösten 2017 är nu stängd. Bokningen var öppen från den 30 maj till den 28 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson eller Linus Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 7 - 9

Sonita

Sonita vill bli en berömd artist och rappare. Men i Iran där hon bor som illegal flykting med delar av sin familj, får kvinnor inte sjunga.

Hemma i Afghanistan planerar familjen att gifta bort henne för pengar för att ha råd att betala för broderns giftermål. Sonita väljer att rappa i protest,

Dokumentärfilmaren Rokhsareh Ghaem Maghami ställs inför dilemmat att som filmare gå in och påverka händelserna genom att hjälpa Sonita, eller vara konsekvent och bara göra jobbet som dokumentärfilmare.

Om Sonita får chansen att uttrycka sina arga texter om att inte bli bortgift som en handelsvara kan hon beröra många och förhoppningsvis hjälpa andra.

Se Sonitas kända rap med blåtira och brudklänning från youtube här.

Filmen är textad på svenska.

Diskussionsmaterial: Sonita
Se trailer: Sonita

Målgrupp: Åk 8 - 9
Publik: 300
Speltid: 90 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Måndag 16 oktober, kl.12.30

Millas Mirakel

En föreställning om att våga tro på sin dröm.

En isande kall vinternatt möter Milla en högst osannolik figur. En enhörning. Och precis som myten säger går Millas drömmar, till och med de hon glömt att hon hade, i uppfyllelse…

Milla går på högstadiet. Hon tycker om att dansa, men utöver det ter sig livet fullständigt värdelöst. Milla saknar helt sammanhang. Den enda ljusningen är dansen men när chansen väl kommer att söka till dansgymnasiet drar hon sig undan. 

Milla ger upp. Ingen vill ha henne – och Milla beslutar att nu ska de få som de vill. 

Just den isande kalla vinternatten möter hon en fullständigt osannolik figur, en enhörning, som säger att han kan hjälpa henne att försvinna. Han erbjuder henne en resa på sin rygg med destination världsrymdens ände. 

En snabb och enkel sorti i universums svarta hål. Men under resan dit återfår Milla den livsgnista hon trots allt har kvar och nu vill hon inget hellre än att leva.

Millas mirakel är andra delen av Hjälteprojektet som genom hjälte-berättelser vill stärka barn och ungas självkänsla och uppmuntra dem att finna sina egna inre hjältar.

Lärarhandledning: Millas Mirakel

Elevmaterial: Millas Mirakel

Produktion: Molière Ensemblen
Målgrupp: Årskurs 6 - 9
Publik: 60 barn + vuxna
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje
Datum & tid:
Måndag 6 november, kl.09.30
Måndag 6 november, kl.12.30
Tisdag 7 november, kl.09.30
Tisdag 7 november, kl.12.30
Onsdag 8 november, kl.09.30
Onsdag 8 november, kl.12.30

Kaddish för en vän

Ett tragikomiskt drama om en ovanlig vänskap som uppstår mellan en ung libanesisk pojke och en ärrad judisk krigsveteran. 15-åriga Ali och hans familj är asylsökande i Tyskland. När familjen flyttar in ett nytt hus upptäcker de till sin avsky att en judisk man bor i lägenheten ovanför.

Efter att Ali tvingats av sina vänner till att göra inbrott i mannens lägenhet riskerar hela hans familj att utvisas. Precis som israeler och palestinier har svårt att närma sig varandra, är det lika svårt för Ali och den gamle mannen att övervinna sina fördomar. Den största utmaningen i denna spirande vänskap visar sig komma från deras omgivning.

En fascinerande film om konflikten i Mellanöstern ur ett fräscht perspektiv.

Filmen är textad på svenska.

Lärarhandledning: Kaddish för en vän
Se trailer: Kaddish för en vän

Målgrupp: Åk 6-7
Publik: 300
Speltid: 95 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:
Tisdag 3 oktober kl.09.15

Deras rum

I föreställningen Deras rum söker Livet Bitch efter en plats, ett utrymme, ett rum fritt från begränsningar och allt annat skit som brudar måste bära här i Södertälje.  

Det handlar om längtan efter frihet, om makt och om att äga sitt liv. Det handlar om sex, prinsessor, ilska, fördomar och om viljan att någon gång få spela huvudrollen i filmen om sig själv. 

Som vanligt har religioner, kulturer och mammor en självklar plats. Men här finns också motsättningar. Det är Sverige 2016! Gemensamt är behovet av ett eget rum, som bara är deras. Här är det! Huvudrollerna är tjejernas nu. Alla tjejers. Välkomna till Deras rum!

Produktion: Livet Bitch
Målgrupp: Åk 8 - 9
Speltid: 45 minuter + 15 minuter efterföljande samtal.
Publik: Ca 60 elever + vuxna per föreställning (två klasser/föreställning).
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.30
Spelplats: Klassrum på skolor. Två föreställningar på varje skola i samma klassrum på varje föreställning. 

Inför första föreställningen: Föreställningen kan spelas i ett vanligt klassrum (eller samlingsrum) med plats för ca 60 elever + vuxna.

Livet Bitch kommer till skolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och en personal från skolan tar emot och hjälper till kring föreställningen.

Efter andra föreställningen: Livet Bitch behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker. 

Bra att veta när ni ansöker: Ni får gärna göra en gemensam ansökan för er skola för fyra klasser, två klasser på varje föreställning, det underlättar för oss när vi ska fördela platserna.

Datum:
Måndag 24 september (skola)
Tisdag 25 september (skola)

Cinderella med JAM Dansstudio 

Det var en gång en flicka vid namn Ella hon levde ett lyckligt liv tills något hemskt inträffade. Hennes liv kommer att förändras för alltid. Det onda möter goda, kommer kärleken att segra…
Medverkande: Elever fårn JAM Dansstudios danslinje.

Produktion: JAM Danststudio 
Målgrupp: Åk 6 - 9
Publik: 400
Speltid: ca 50 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje Stadshus
Datum & tid:
Torsdag 16 november kl.12.30

Jag ringer mina bröder 

En bil har exploderat i Stockholm. Amor irrar runt i en polisfylld, paranoid stad på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han en telefon, i bakfickan en kniv. Han borde svara när Shavi ringer, han borde glömma ungdomskärleken Valeria.

Framför allt ska han försöka smälta in, och uppträda normalt i sitt eget land. Men vad är normalt? Och vad händer när de misstänksamma blickarna riktas mot den egna personen? Under 24 intensiva timmar befinner vi oss i Amors huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare. 

Jag ringer mina bröder är en historia om mellanförskapet. Om att plötsligt inte känna sig hemma nånstans. Om att i en handvändning, efter ett helt liv i Sverige, plötsligt känna sig som en främling, eller till och med, ett hot.

Jag ringer mina bröder utgår ifrån en krönika som Khemiri publicerade i december 2010 – en vecka efter självmordsbombattentatet i Stockholm. En pjäsversion hade premiär 2013.
Medverkande: Hanna Dawit, Simon Mezher och Dennis Önder.

Produktion: Oktoberteatern 
Målgrupp: Åk 9
Publik: 70
Speltid: 90 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje.

Bokas inte via detta bokningssystem! Skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se 

Författarbesök

Författaren kommer till er skola. Att få möta sina favoritförfattare är inspirerande och ger eleverna nya idéer och perspektiv på tillvaron. Ett spännande möte som stimulerar lusten att läsa hos de unga. Författaren brukar berätta om sitt skrivande och sina böcker och besvara frågor från eleverna.

Tänk på det här innan du gör intresseanmälan:  Författaren behöver hålla minst tre lektioner på samma skola och dag. Max är fyra lektioner/dag för de flesta författare. Du behöver alltså först prata ihop dig med de kollegor på skolan som också önskar författarbesök så att ni kan göra en gemensam bokning. Ange bara en lärare som kontaktperson.

Lämna gärna förslag på författare som klassen önskar få besök av. Författaren behöver tillhöra Författarcentrum Öst och vara bosatt i Stockholms län: Författarcentrum 

Gör det här när bokningen är bekräftad: När bokningen är definitivt bekräftad behöver du göra ett schema för författarbesöket.  En lektion med författaren tar cirka 60 minuter. Planera gärna in en kortare paus på cirka 10 - 15 minuter för författaren mellan varje  lektion.

Lektionerna behöver planeras in i en följd. Förutom eventuell lunchpaus ska det inte förekomma långa uppehåll mellan lektionerna.

Skicka schemat till Stadsbiblioteket. Vi vidarebefordrar det till författaren. Ta gärna kontakt med författaren före besöket, många författare uppskattar detta. Författarens kontaktuppgifter får du av biblioteket.

Produktion: Södertälje Stadsbibliotek
Målgrupp: Åk 1 - 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 35 elever vid varje lektionstillfälle.
Plats: På skolan.

Bokas inte via detta bokningssystem. Du anmäler din klass till Stadsbibliotekets författarbesök via länken Författarbesök 

Anmälan till Stadsbibliotekets författarbesök Under höstterminen kontaktar Stadsbiblioteket de skolor som har önskat författarbesök

Boktips åk 7

Barn- och ungdomsbibliotekarierna vid Södertälje stadsbibliotek är experter på utbudet av barn- och ungdomslitteratur. Självaste syftet med boktipset är att stimulera elever till att vilja läsa. 

I ett längre perspektiv handlar det om att ge eleverna förutsättningar till att bli starka läsare och att få tilltro till sin språkliga förmåga. Under boktipset presenteras främst nyutkomna böcker. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Åk 7 i Södertälje kommun
Längd: 60 minuter (tiden inkluderar även lån på biblioteket) 
Spelperiod: 11 september - 15 december
Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket  

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum.

Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barnbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se 
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Biblioteksvisning för nyanlända elever

Eleverna får en genomgång av vad man kan använda biblioteket till, hur man skaffar ett bibliotekskort, hur man hittar böcker och andra medier och en guidad visning. 

Visningen är en bra möjlighet att väcka elevernas läslust och intresse för böcker och andra medier. Visningen sker på svenska och det finns ingen möjlighet till tolk. Visningen anpassas i största mån efter elevernas ålder och deras nuvarande kunskapsnivå i det svenska språket. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 15 barn per tillfälle
Längd: 45 minuter 
Spelperiod: 11 september - 15 december
Plats: Stadsbiblioteket  

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många elever anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ur höstens utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med  konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål. För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs mer om: Praktisk information om visningar och workshop

Läs mer om: Utställningar hösten 2017


Produktion: Södertälje Konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål.  Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje Konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 30 barn/elev per tillfälle.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att vet: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Kulturutvecklarmöte

Vi pratar om höstens scenkonstprogram och om verksamheten inför våren 2018.

Plats: Harmoni, plan 1 i Södertälje stadshus.
Datum: tisdag 14 november.
Tid: Kl.15.30 – 17.30

Sista anmälningsdag: onsdag 8 november.

Ni kan anmäla er till mötet via webbokningen under bokningsperioden och därefter via e-post till pia.a.johansson@sodertalje.se 


Till er kulturutvecklare som kommer på höstens kulturutvecklarmöte 
erbjuder vi att kostnadsfritt gå på bio på Estrad i november - december. Vilken film det blir meddelas på Kulturutvecklarmötet.

 

"Dansföreställningen på Estrad var häftig. Musiken hade jag aldrig hört förut, dansen uttryckte många olika känslor"

Josefine, 15 år

Aktuellt

Föreställningar vecka 42

Frö med Teater Tre (teater)
På förskolor, 16 - 19 oktober.
Qulturum i Nykvarn, 18 oktober.

Pirret (film)
Estrad, 16 - 17 oktober.

Sonita (film)
Estrad, 16 oktober.

Röris med Friskis & Svettis (dans & musik) 
Friskis & Svettis i Södertälje, 19 oktober.