Program för åk 7 - 9

Programutbud vårterminen 2018 för årskurs 7 - 9 i Södertälje och Nykvarns kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonst programmen sker via ett formulär på denna webbsida, se menyn Boka program här.

Foto: från filmen Sameblod

Webbokningen för scenkonstprogram våren 2018 är nu stängd. Bokningen var öppen från den 4 december 2017 till den 17 januari 2018.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson eller Linus Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 7 - 9

Sameblod

Sameblod är en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk.

Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld.

En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning.

Den 22 januari var det Guldbaggegala och filmen Sameblod fick fyra Guldbaggar.
Bästa manus: regissören Amanda Kernell
Bästa kvinnliga huvudroll: Lene Cecilia Sparrok
Bästa klipp: Anders Skov
Guldbaggens publikpris

Lärarhandledning: Sameblod
Se trailer: Sameblod

Målgrupp: Åk 8 - 9
Publik: 300
Speltid: 110 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Måndag 12 februari kl.12.30

Hoppet - för jag dog inte

”Allt hände plötsligt
– Det är inte tryggt här, sa mamma
Jag var liten och skickades bort
Jag bara hängde med, vågade inte fråga
Jag visste inte Europa fanns
Jag var i min egen värld och det var mörkt

– Ser ni den lampan? Paddla mot den!
Jag hade inte gjort det för hundra miljoner
Men jag fick inte välja
Och jag dog inte”

”Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling”
(FN:s barnkonvention) 

Vi möts på nyheterna, på bussen, i skolan. Barnen som har flytt ensamma har en historia att berätta: om en barndom som inte fick fortsätta, om krig och flykt. Nu är deras historier en del av vår gemensamma historia. 

Pantomimteatern har lyssnat till några av berättelserna. De handlar om lyckan över ett par nya sneakers, om längtan efter familjen och kompisarna, om bottenlös rädsla och ensamhet. Men förunderligt nog också om ett hopp som vägrar dö. Pantomimteatern vill ge röst åt några av de här barnens erfarenheter i en ordlös och visuell, fartfylldföreställning.

Tre skådespelare och en sinnrik scenbild med mycket musik, tar oss med på en resa.

Lärarhandledning: Hoppet - för jag dog inte
Trailer: Hoppet - för jag dog inte

Produktion: Pantomimteatern
Målgrupp: Åk 6 - 7
Publik: 60 + vuxna
Speltid: 50 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:

Tisdag 17 april kl.10.00
Tisdag 17 april kl.12.30

Little Wing

Varpus pappa är en känd skådespelare. Det är vad hon säger till tjejerna i stallet. Hon är tolv år och bor tillsammans med sin mamma, som är oförmögen att ta hand om både sig själv och sin dotter.

Varpu tröttnar på allt och drar iväg i en stulen bil för att hitta sin pappa. Selma Vilhunens kortfilm The Girl and the Dogs tävlade på BUFF 2015. Little Wing är hennes långfilmsdebut.

Filmen är textad på svenska.

Se trailer: Little Wing

Målgrupp: Åk 6 - 7
Publik: 300
Speltid: 100 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus
Datum & tid:
Måndag 12 mars kl.09.15
Måndag 12 mars kl.12.30

Wendela Fine 

Musikeleverna i årskurs tre gör en föreställning med blandade musikstilar i personliga tolkningar och arrangemang. 
Från intima ballader till fullt ös. Allt är möjligt när dessa talangfulla ungdomar ställer sig på scenen i sin avslutande del av gymnasieutbildningen.

Produktion: Wendela Hebbegymnasiet
Målgrupp: Åk 6 - 9
Publik: 400
Speltid: 45 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus.

Datum & tid:
Torsdag 12 april kl.10.00

Torsdag 12 april kl.13.00

Dom där tjejerna 

Det har varit val och ett helt nytt parti bestående av unga tjejer och kvinnor har röstats in på demokratisk väg och fått egen majoritet i kommunfullmäktige. 

Genom en nagelsalong vid maren har valkampanjen nått större delen av Södertäljes befolkning. Partiet väcker hopp om förändring hos många men hotar också den vanliga ordningen. Är Södertälje redo för ett gäng kvinnliga unga makthavare?

Följ med på en magisk resa där Södertäljes brudar sätter agendan. En resa fylld av musik, dans, skratt, ilska och sorg och täljebrudars tankar om makt och maktlöshet i Södertälje.

Om arbetet med föreställningen: Dom där tjejerna har arbetats fram genom intervjuer med Södertäljetjejer från olika delar av staden och världen. Den gemensamma historien berättas av täljebrudar i samarbete med professionella musiker, skådespelare, scenograf och regissör. 

Musikföreningen Mezzopotelge står för livemusiken och genom en videokonstworkshop kommer Roxy Farhat skapa scenografin tillsammans med unga konstintresserade tjejer i Södertälje.

Livet Bitch! är ett fristående kulturprojekt inom Södertälje Teateramatörer i samverkan med Grafikens hus, Mezzopotelge, Tjejhuset, Juventas ungdomsjour och Kultur- och fritidskontoret på Södertälje kommun. Projektet är finansierat av Kulturrådet inom ram för den nationella satsningen Kreativa platser samt Stockholms läns landsting och Destination Södertälje.

Trailer: Dom där tjejerna

Produktion: Livet Bitch!
Målgrupp: Åk 7 - 9
Publik: 400
Speltid: 75 minuter. 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Måndag 9 april kl.10.00

 

Varför så x-trem? 

Ett grymt musikaliskt drama om hur det kan gå så fruktansvärt fel.
När någon går över en gräns, bryter mot överenskommelser eller begår övergrepp blir det dålig stämning. Eller?

Ibland är bekräftelse och uppmärksamhet mer värt i stunden. Men om gränser ständigt överträds suddas de till sist ut. En föreställning om drivkrafterna i extremism-kulturer.

Produktion: Ung utan pung
Målgrupp: Åk 7 - 9
Publik: 400
Speltid: 60 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje Stadshus.

Datum & tid:
Torsdag 15 mars kl.10.00

Torsdag 15 mars kl.13.00

Jag ringer mina bröder 

En bil har exploderat i Stockholm. Amor irrar runt i en polisfylld, paranoid stad på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han en telefon, i bakfickan en kniv. Han borde svara när Shavi ringer, han borde glömma ungdomskärleken Valeria.

Framför allt ska han försöka smälta in, och uppträda normalt i sitt eget land. Men vad är normalt? Och vad händer när de misstänksamma blickarna riktas mot den egna personen? Under 24 intensiva timmar befinner vi oss i Amors huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare. 

Jag ringer mina bröder är en historia om mellanförskapet. Om att plötsligt inte känna sig hemma nånstans. Om att i en handvändning, efter ett helt liv i Sverige, plötsligt känna sig som en främling, eller till och med, ett hot.

Jag ringer mina bröder utgår ifrån en krönika som Khemiri publicerade i december 2010 – en vecka efter självmordsbombattentatet i Stockholm. En pjäsversion hade premiär 2013.
Medverkande: Hanna Dawit, Simon Mezher och Dennis Önder.

Produktion: Oktoberteatern 
Målgrupp: Åk 9
Publik: 70
Speltid: 90 minuter
Spelplats: Oktoberteatern i Södertälje.

Bokas inte via detta bokningssystem! Skolor i Södertälje och Nykvarns kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se 

F.E.A.R. - en dansföreställning om rädslor

Wendela Hebbegymnasiets dansinriktning visar årets slutproduktion. En föreställning med olika dansstilar, som hip hop, jazz, vogueing och nutida dans.

Eleverna har själva koreograferat och producerat föreställningen, under handledning av Lena Yngvesson och Maria Sundin.

Produktion: Wendela Hebbegymnasiet
Målgrupp: Åk 4 - 9
Publik: 400
Speltid: 40 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus.
Datum & tid: 
Tisdag 15 maj kl.10.00
 

Författarbesök

Författaren kommer till er skola. Att få möta sina favoritförfattare är inspirerande och ger eleverna nya idéer och perspektiv på tillvaron. Ett spännande möte som stimulerar lusten att läsa hos de unga. Författaren brukar berätta om sitt skrivande och sina böcker och besvara frågor från eleverna.

Tänk på det här innan du gör intresseanmälan:  Författaren behöver hålla minst tre lektioner på samma skola och dag. Max är fyra lektioner/dag för de flesta författare. Du behöver alltså först prata ihop dig med de kollegor på skolan som också önskar författarbesök så att ni kan göra en gemensam bokning. Ange bara en lärare som kontaktperson.

Lämna gärna förslag på författare som klassen önskar få besök av. Författaren behöver tillhöra Författarcentrum Öst och vara bosatt i Stockholms län: Författarcentrum 

Gör det här när bokningen är bekräftad: När bokningen är definitivt bekräftad behöver du göra ett schema för författarbesöket.  En lektion med författaren tar cirka 60 minuter. Planera gärna in en kortare paus på cirka 10 - 15 minuter för författaren mellan varje  lektion.

Lektionerna behöver planeras in i en följd. Förutom eventuell lunchpaus ska det inte förekomma långa uppehåll mellan lektionerna.

Skicka schemat till Stadsbiblioteket. Vi vidarebefordrar det till författaren. Ta gärna kontakt med författaren före besöket, många författare uppskattar detta. Författarens kontaktuppgifter får du av biblioteket.

Produktion: Södertälje Stadsbibliotek
Målgrupp: Åk 1 - 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 35 elever vid varje lektionstillfälle.
Plats: På skolan.

Bokas inte via detta bokningssystem. Du anmäler din klass till Stadsbibliotekets författarbesök via länken Författarbesök 

Anmälan till Stadsbibliotekets författarbesök Under vårterminen kontaktar Stadsbiblioteket de skolor som har önskat författarbesök

Boktips åk 7

Barn- och ungdomsbibliotekarierna vid Södertälje stadsbibliotek är experter på utbudet av barn- och ungdomslitteratur. Självaste syftet med boktipset är att stimulera elever till att vilja läsa. 

I ett längre perspektiv handlar det om att ge eleverna förutsättningar till att bli starka läsare och att få tilltro till sin språkliga förmåga. Under boktipset presenteras främst nyutkomna böcker. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Åk 7 i Södertälje kommun
Längd: 60 minuter (tiden inkluderar även lån på biblioteket) 
Spelperiod: 5 februari - 18 maj
Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket  

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum.

Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barnbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se 
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Biblioteksvisning för nyanlända elever

Eleverna får en genomgång av vad man kan använda biblioteket till, hur man skaffar ett bibliotekskort, hur man hittar böcker och andra medier och en guidad visning. 

Visningen är en bra möjlighet att väcka elevernas läslust och intresse för böcker och andra medier. Visningen sker på svenska och det finns ingen möjlighet till tolk. Visningen anpassas i största mån efter elevernas ålder och deras nuvarande kunskapsnivå i det svenska språket. 

Obs! För att eleverna ska kunna låna böcker eller andra medier behövs ett bibliotekskort. Kontrollera om dina elever har ett bibliotekskort inför ert besök. För att skaffa ett bibliotekskort behöver barnet komma till Södertälje stadsbibliotek tillsammans med en vårdnadshavare.

Produktion: Södertälje stadsbibliotek
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 15 barn per tillfälle
Längd: 45 minuter 
Spelperiod: 5 februari - 18 maj
Plats: Stadsbiblioteket  

Anmälan: Ange i meddelanderutan på anmälan om önskemål av datum och hur många elever anmälan gäller. Ni som blir tilldelade denna aktivitet kommer att bli kontaktade av barn- och ungdomsbibliotekarierna på Stadsbiblioteket.

Vid eventuella frågor mejla till: stadsbiblioteket@sodertalje.se
Tänk på att uppge vad ditt mejl handlar om i ämnesfältet.

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthalls Bildverkstad! Vårt mål är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Vi tror på att konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Våren 2018 erbjuder Södertälje konsthall visningar och workshops för skolklasser och förskolegrupper där eleverna får bekanta sig med Owe Gustafsons (25 nov – 4 mars) och Karin Frostensons (17 mars – 26 maj) bildvärld.

I bildverkstaden ges de yngre möjlighet att skapa berättande bilder inspirerade av Owe Gustafsons och Karin Frostensons formspråk, medan de lite äldre undersöker förhållandet mellan text och bild. Arbete i bildverkstaden genomförs endast i samband med visning.

Alla skolprogram knyter an till mål i läroplanen. Eleverna ges även genom visning och workshop möjlighet att utveckla sin förmåga att analysera bilder och att skaffa sig kunskaper i bilduppbyggnad.

Tillsammans med pedagogansvarig Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende exempelvis på elevernas ålder, intressen med mera. Vi tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

Det går även bra att boka inspirationsvisningar för pedagoger och lärarlag. Visningarna förbereder pedagoger inför ett utställningsbesök med klassen och ger tips på hur man i klassrummet kan arbeta vidare med förhållandet mellan text, ljud och bild.

 

Utställningar våren 2018

Tänk om jag hade en snabel - Owe Gustafson, 25 nov – 4 mars
En utställning som tar avstamp i konstnären och illustratören Owe Gustafsons arbete. Owe Gustafson är framförallt känd för sina animationer till barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, men utställningen ger oss chansen att upptäcka många fler sidor av hans arbete. Till utställningen hör en pedagogisk lek- och lärdel mycket lämplig för förskola och lågstadium.

 

Damen med de röda skorna - Karin Frostensson, 17 mars – 26 maj
Karin Frostenson är verksam som konstnär. Hon är representerad på Moderna Museet i Stockholm och var i slutet av 1960-talet med i gänget som startade tidskriften PUSS – en ovärderlig institution för efterkommande svenska serietecknare och konstnärer.

För frågor kontakta Konsthallen via mail: sarah.floren@sodertalje.se

Läs mer om: Praktisk information om visningar och workshop

 

Produktion: Södertälje konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål. 
Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att veta: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se 

 

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt dig inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur du kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare: Max 30 barn/elev per tillfälle.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att veta: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se