Program för åk 7 - 9

Programutbud höstterminen 2019 för åk 7 - 9 i Södertälje och Nykvarn kommun. Med reservationer för ändringar i programmet. Bokning av scenkonstprogram och skolbio sker via ett formulär på denna hemsida, se menyn Boka program här.

Foto: Mats Adsten, från dansföreställningen MEMORIES

Webbokningen av scenkonstprogram och skolbio hösten 2019 var öppen 16 maj - 28 augusti.

Har ni förfrågningar om platser finns kvar efter bokningsperioden kan ni kontakta Pia Johansson via e-post.


Vår verksamhet är ett stöd för pedagoger för att fylla målen i grundskolans läroplan:

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda och ta del av olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11

Programutbud åk 7 - 9

MEMORIES

Minnet av en människa, ett möte. Vad är det som stannar?

-Vi saktar ner.​
-Vi kommer våra minnen nära.
-Vi gör dem synliga.

Följ dansen och penseln när de tillsammans formar minnesbilder.

Dansaren och konstnären möts på scenen i en dansföreställning som låter minnen komma nära. Dansaren utforskar minnen med sin dans och konstnären tecknar dansaren i realtid. Detta gör varje föreställning unik.

Dans och koreografi: Elsa Sjögren
Tecknare: Juha Nyberg

Lärarhandledning: MEMORIES  

Produktion: Dans & Drawing
Målgrupp: åk 7-9
Publik: 300
Speltid: 40 minuter  
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus.

Datum & tid:  
Tisdag 22 oktober kl.12.30

Amatörer

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat.

Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

Manuset är ett samarbete mellan regissören Gabriela Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri, som belönades med Augustpriset för sin roman Allt jag inte minns.

Om bara ett enda videoklipp skulle definiera platsen du bor på, vilket skulle du välja? Jag ville låta den här historien ta sin början likt en storm i ett vattenglas. En nysning i mikrokosmos. En liten kommun vill göra en kommunfilm. Men även lilla Lafors är en del av den stora världen. Vare sig man vill eller ej. Med humor och spets vill jag berätta ett stycke satir med bultande hjärta – och en knuten näve. Amatörer är en hyllning till alla som av proffsen fått höra att det inte är ”så man gör”. Till alla småstadsrebeller. Till de exkluderade och otämjbara.” – Gabriela Pichler

Se trailer: Amatörer

Lärarhandledning: Amatörer

Målgrupp: Åk 7-9 
Publik: 300 
Speltid: 105 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid: 
Tisdag 15 oktober kl.12.30

Kick it!

Fotboll, vänskap och kärlek – allt som gör livet värt att leva.

Anja är tretton år och älskar fotboll men stöter på motstånd när hon vill spela med killarna. I alla fall från Jonas som inte verkar tycka att tjejer ska ägna sig åt fotboll överhuvudtaget. Eller är det bara som han säger för att få hennes uppmärksamhet?

Men Anja ger inte upp utan fortsätter att träna med humöret på topp. Hela livet förändras när hon drabbas av leukemi, men fast besluten att bli frisk tränar hon på sjukhuset för att vara i form till årets stora fotbollsturnering.

När det är dags för turnering är hon alldeles för sjuk för att vara med. Men Jonas har en överraskning.

Filmen är textad på svenska.

Trailer: Kick it!

Lärarhandledning: Kick it!

Målgrupp: Åk 6-7
Publik: 300
Speltid: 105 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Måndag 14 oktober kl.12.30

På ön

På ön är en teateruppsättning inspirerad av Shakepeares Stormen, men ockås av forskning om social - ekologiska systemkollaps. Föreställningen öppnar upp en diskussion om gemensamt ansvar: Hur kan människan och mänskligheten fungera i samklang med naturen som ett hållbart system.

I Långsjö Teaterns version av Stormen är det kollektiva ansvaret som har fokus; de navigerar tillsammans i en värld och bygger upp ett samhälle där Prospero den allvetande trollkarlen, gestaltas av flera aktörer.

Under föreställningen produceras all el som behövs för ljus, ljud och projektioner, av ensamblen och publiken på specialbyggda cyklar.

Med både humor och allvar, skådespel, levande musik, sång, dans och projektioner tar Långsjö Teater publiken på en resa till Ön där både vuxna och ungdomar kan reflektera kring existensiella och praktiska frågor om vår framtid.

 

Produktion: Långsjö Teater
Målgrupp: Åk 7-9
Publik: 300
Speltid: 70 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid
Tisdag 24 september kl.10.00

Visningar och workshop

Välkomna till Södertälje konsthallens Bildverkstad! Målet är att konsthallen skall verka som en kulturell och pedagogisk resurs för ett utökat lärande utanför klassrummet. Med hjälp av konst kan vi knyta an till lokala, globala och kulturella frågeställningar som påverkar barn och ungdomarnas liv i vardagen. Konsten kan aktivera elevernas kritiska tänkande, visuella läsförmåga och uttrycksförmåga.

Med utgångspunkt ufrån aktuella utställningar erbjuder konsthallens Bildverkstad visningar och workshops anpassade efter besökande barn och - ungdomsgrupper. 

Tillsammans med konstpedagogen Sarah Guarino Florén kommer ni överens om lämplig visning och/eller workshop beroende på barnens ålder, intressen med mera. Konsthallen tar även emot mer specifika förslag och sätter ihop skräddarsydda workshops efter era önskemål.

För frågor kontakta: sarah.floren@sodertalje.se

Läs om utställningar 2019: Södertälje konsthall

Produktion: Södertälje Konsthall
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Deltagare visning: max 30 barn/elever per tillfälle.
Deltagare visning & workshop: max 16 barn/elever per tillfälle.
Plats: Södertälje Konsthall
Tid: Förmiddag eller eftermiddag beroende på önskemål. Längd på visning anpassas efter önskemål. En visning är ca 25-45 minuter och en visning & workshop är ca 120 minuter (inkl.paus).

Bra att vet: Medhavd lunch går bra att äta i verkstan.

Anmälan: Visningar och workshops bokas via bokningssystemet under bokningsperioden eller via intresseanmälan till: sarah.floren@sodertalje.se

Vandringsutställningar

Vandringsutställningarna har genom åren producerats av Konsthallen i samråd med representanter från förskola och skola. Förhoppningarna är att utställningarna är en källa till konstupplevelser, kunskap och inspiration till barnens eget bildarbete.

Under skolterminerna vandrar utställningarna i fyraveckorsperioder på förskolor och skolor i Södertälje utan kostnad. Innehållet består av tavlor, skulpturer, lekskulpturer och reproduktioner av konstverk ur konsthistorien.

Låt er inspireras av konstverken och läs i handledningspärmen om hur ni kan arbeta kreativt och lekfullt tillsammans med barnen utifrån konstmaterialet!

Läs mer om: Information om aktuella Vandringsutställningarna

Produktion: Södertälje konsthall 
Målgrupp: Förskola - åk 9 i Södertälje kommun.
Lånetid: Fyra veckor.
Plats: Förskola och skola.

Bra att veta: Utställningarna körs ut till er och hämtas av vaktmästarna i Luna kulturhus. Observera att ni packar själva upp, hänger utställningen och packar ner den igen efter lånetidens slut.

Anmälan:  Vandringsutställningarna bokas i fyraveckorsperioder via bokningssystemet under bokningsperioden eller genom en intresseanmälan till: marie.grundsten@sodertalje.se

Aktuellt

Program vecka 38

Varför? Därför. Annars... med Teater Tre
16- - 18 september på Oktoberteatern

Varför? Därför. Annars... med Teater Tre
19 september på Qulturum i Nykvarn

Musiklådan
5 september - 3 oktober på Valla förskola

Minibio
5 september - 3 oktober på Lina grundskola

Minibio
5 september - 3 oktober på Tom Tits förskola


Restplatser till höstens program finns till ett fåtal föreställningar.