Skräpshow och annat

Information om nya kampanjer kommer. Så länge kan du läsa om vad vi gjort tidigare år.

Vattenmannen och Speed

F-3 skolor har i år chans att träffa Vattenmannen och Speed och se deras stora skräpshow.

Skräp både till land och till havs är ett av de största miljöproblemen idag. "Den stora Skräpshowen" tar på ett lekfullt och musikaliskt sätt upp de frågorna; barnen får vara med och sjunga, dansa och diskutera hur situationen ser ut idag. Vattenmannen har med sig sitt allra senaste experiment där han ska trolla bort sin plasthäst - utan ett spår! Speed hjälper till och vet (som vanligt) allt om skräphantering - vad ska vi göra med all plast i haven? Vad händer med de sopor vi samlar in hemma, hur återvinns plasten? 

Tävla och vinn egen show

Genom att delta i Håll Sverige Rents skräpjakt har din skola eller förskola chans att få besök av Vattenmannen och Speed den 16 maj kl. 10.00. En vinnare lottas ut bland alla deltagande skolor och förskolor (F-3) i Södertälje. Anmäl till Skräpjakten här  För att delta måste er anmälan till Skräpjakten vara inne senast den 26 april kl. 14.00. Ska ni plocka skräp efter den 26 april men vill vara med i tävlingen så mailar ni in er anmälan till tomas.thernstrom@sodertalje.se  

Prisutdelning
Vinnaren av ett besök av Vattenmannen och Speed koras på Marenplan den 26 april kl 17.00.

PS. Glöm inte att er förskola/skola även måste vara anmälda till Vi håller rent 2018. Anmäl här

Ploggning - springa och plocka skräp samtidigt
Plogging 23 och 24 april

Nu kommer trenden "plogging", där du joggar och plockar skräp samtidigt, till Södertälje. Förena nytta med nytta och gör en insats för både din hälsa och för ett renare, snyggare och tryggare Södertälje. Vi startar och slutar vid Actic Sydpoolen som också bjuder på kaffe och smörgås efter plogging-passet.

Tillfällen:
Måndag 23 april, kl. 07.00-08.00
Tisdag 24 april, kl. 18.00-19.00

Actic Sydpoolen erbjuder alla ploggingdeltagare tillgång till omklädningsrum och dusch. Aktiviteten är gratis och sker som en del av Håll Södertälje Rent - Pick up the Spirit; ett samarbete mellan Södertälje Centrumförening (där Actic Sydpoolen är medlemmar), Södertälje kommun och Telge återvinning.

Anmäl dig här

En person står på en brygga och har fiskat upp en hel massa skräp från botten på Maren, exempelvis cykel.
Magnetfiske 26 april

Magnetfiske är en trend som växte till under 2017 och går ut på att man med hjälp av starka magneter fiskar upp metallskräp ur sjöar, kanaler och andra vattendrag. Skrot, cyklar, kassaskrin och till och med pistoler och granater är vanliga fynd vid magnetfiske. Var med när Uppsala magnetfiskeförening kommer till inre Maren för att fiska skrot och dra upp Marens hemligheter. 

Tid: torsdagen den 26 april kl. 17.30
Plats: Marenplan

Välkommen!

Håll Södertälje rent-kampanj år 2017 hade temat Återvinn eller försvinn. I samarbete med Telge Återvinning och Södertälje centrumförening arrangerade kommunen tre större aktiviteter för skolor och förskolor. Det var Tobbe Trollkarl med sin för Södertälje specialskrivna show, Återvinn eller försvinn, det var Hjälteverkstad i Kulturskolans lokaler i Lunagallerian, där barnen fick tillverka slängkappor för superhjältar tillsammans med Eva Melin och medarbetare från Weda återbruk och det var en temadag i Naturskolans regi då barnen fick arbeta med värderingsövningar, lekar och praktiska övningar för att skapa förståelse för betydelsen av återvinning och medvetenhet om hur miljön påverkas av vår konsumtion. Fokus låg på plast och metaller samt produkter som är vanliga i elevernas vardag. 

Tobbe Trollkarl framför sin show Återvinn eller försvinn i Lunagallerian

Rent vatten tack! Det var temat för Håll Sverige Rent-kampanjen år 2016. Skolor och förskolor som anmält sig till kampanjen fick i uppdrag att skriva och spela in en låt på temat Rent vatten tack och tävla om 10 000 kronor till klassen. Vinnaren korades den 29 maj på Marenplan och fick framföra sin sång på scenen tillsammans med Vattenmannen och Speed samt ta emot en prischeck på 10 000 kronor. 

Dykare plockar upp skräp i inre Maren under kampanjen Rent vatten tack.