Mjukvarutestare

Hösten 2016 erbjuder Yrkeshögskolan Södertälje utbildning till Mjukvarutestare där du får viktiga kunskaper i att kunna planera, skapa, genomföra och utvärdera test samt att ta fram strategier, delta i utvecklingsarbete och vara en kreativ problemlösare.

Utbildningen är framtagen tillsammans med företag i IT branschen och baseras på de kunskapsbehov dessa företag söker. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen på 310 Yh-poäng. Studietiden är 62 veckor.

Om utbildningen

Tycker du det är intressant och roligt med datorer och programmering? Vill du ha ett yrke där det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden? Då är Yh-utbildningen till Mjukvarutestare något för dig!

I utbildningen lär du dig om databasteknik för testare. Du kommer att få en introduktion till programutveckling och testning, vilket omfattar en förståelse för helheten av programutveckling och hur test och validering används.

Du får kunskaper om tester så som testningens roll, testplaner, testdesign, testmetoder och nödvändiga verktyg. Du kommer att lära dig om förstudier, kravställning, samt programmering. Du lär dig också att läsa och analysera objektorienterade programspråk och får en orientering i de vanligaste programmeringsspråken och programmeringsfelen.

Följande kurser ingår i utbildningen: Introduktion till programutveckling och testning, Databasteknik för testare, Programmering ur testperspektivet, Projektmodeller/metoder – Agile, Lean, Testmetoder och verktyg, Testprocesser/design/paradigm, Testrapportering och Utvecklas till en testare.

Kunskaperna förankras praktiskt genom Lärande i Arbete (LIA) i verklig miljö ute på företag. En fjärdedel av utbildningen utgörs av LIA. LIA;n är inte knuten till studieorten utan kan genomföras på företag över hela Sverige. Företaget samt schemat för LIA måste dock godkännas av skolan.

När du är klar med din utbildning till Mjukvarutestare ska du ha kompetens att med god kundförståelse arbeta både självständigt och i grupp som testare inom IT.

Kurstid

12 september 2016 – 15 december 2017

Heltidstudier under 62 veckor (3 terminer) med flexibelt schema vilket kan ge möjlighet att periodvis arbeta deltid. Sommaruppehåll ca. 8 veckor

Studieort

Södertälje
Campus Telge Snäckviken, Kvarnbergagatan 14 A, Södertälje

Behörighet

Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan har den som avlagt gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning, eller som med annan utbildning eller på annat sätt uppfyller kraven. Mer information om behörighet finns på www.yrkeshogskolan.se

Förkunskapskrav
  1. Godkänt betyg i någon av kurserna Svenska 1/Svenska A/Svenska 1 som andraspråk/Svenska A som andraspråk, eller motsvarande kunskaper.
  2. Godkänt betyg i någon av kurserna Matematik 2/Matematik B, eller motsvarande kunskaper.
  3. Godkänt betyg i någon av kurserna Engelska 5/Engelska A, eller motsvarande kunskaper.
  4. Godkänt betyg i kurs Programmering 1 alternativt Programmering A och B eller programmeringskunskaper på samma nivå som inhämtats på annat sätt eller yrkeserfarenhet av it/data i minst 1 år.

Vid fler behöriga sökande än platser kommer ett antagningsprov att genomföras. Provet består av en muntlig och en skriftlig del.