Restaurang och livsmedel

Yrkesföreberedande vuxenutbildning ger dig de kunskaper som behövs för att arbeta med livsmedel till exempel på restaurang eller bageri. Du kan välja ett gymnasialt yrkespaket, en lärlingsutbildning eller en kombinationsutbildning.

Kockutbildningen i Södertälje

Yrkespaket, Kock, 1650 poäng

Kockutbildningen är ett färdigt kurspaket som ger dig unika kunskaper inom det nordiska skafferiet och vegetarisk matlagning samt hantering av närodlade råvaror i säsong. Du får både yrkespraktik samt kunskaper i svenska och samhällskunskap, som ofta är ett krav från arbetsgivaren. 

Så här ser arbetsmarknaden ut

Inom restaurang- och livsmedelsbranschen är det generellt stora möjligheter till jobb under 2022 och mycket stora möjligheter 2026.

Arbetsmarknadsprognos för restaurang- och livsmedelsbranschen, Arbetsförmedlingen

Restaurang Västan

Som elev hos oss på kockutbildningen i Södertälje är du en del av arbetet med skolans restaurang Västan, där får du daglig praktik.


Följ eleverna på Restaurang Västan Instagram eller på Facebook

EU-finansiering av yrkesvux 2023

Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen har enats om ett återhämtningsstöd. Våra gymnasiala yrkespaket kommer delvis att finansieras av EU-medel.

SV Medfinansieras av Europeiska unionen_POS.png

Kursstarter och ansökningstider

Kursstarter och ansökningstider expand_less expand_more

När kan du börja?

Vårterminen & höstterminen 2024

 

Studieperioder

Ansökningstid

Period 1, 2024:
kursstart 8 jan


25 september – 12 november

Perriod 2, 2024:
Kursstart 18 mars

29 januari - 18 februari 

Period 4, 2024: 
kursstart 5 aug


1 april – 9 juni    

 

 

Var ute i god tid, och se till att din ansökan är så komplett så möjligt. 

Kursinformation

Här studerar du expand_less expand_more

Vuxenutbildningen Södertälje

Utbildningen anordnas i kommunal regi av vuxenutbildningen i Södertälje. Skolans lokaler ligger på Västergatan 2.

Elever och lärare berättar

Under fliken "Om vår skola" kan du läsa mer om vuxenutbildningen i Södertälje och se filmer där elever och lärare berättar om hur det är att studera här.

Restaurang Västan

Som elev hos oss på kockutbildningen i Södertälje är du en del av arbetet med skolans restaurang Västan, där får du daglig praktik.

Följ kockeleverna på Instagram

Följ kockeleverna på Facebook

Studieform och kurslängd expand_less expand_more

Hur lång är kursen?

Kockutbildningen är ett gymnasialt yrkespaket som omfattar ett antal olika kurser fördelat över flera studieperioder, sammanlagt 85 veckor.

Heltidsstudier på dagtid i klassrum 

Du läser sammalagt 1650 poäng vilket innebär heltidsstudier - 40 timmars arbete (20 poäng) per vecka. 

Undervisning sker både i klassrum och i skolans restaurangkök. Det unika med utbildningen är att du som elev får praktisera dina kunskaper i skolans personal- och elevmatsal, som kock, kallskänka men även som serveringspersonal.

Du behöver ha tillgång till en dator och vara tillgänglig för digitala lektioner (fjärrundervisning) under studietiden för din kurs.

Obligatorisk yrkespraktik, APL

Minst 15% av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL) då skolan ordnar en handledare för dig på en arbetsplats inom lämplig verksamhet där du får arbeta med kursmålen i arbetslivet. Praktiken sker i perioder om fyra veckor på heltid och är obligatorisk. APL måste genomföras av alla även om du redan arbetar eller har arbetat inom restaurang- eller livsmedelsbranschen.

Kursinnehåll expand_less expand_more

Kursinnehåll och utbildningsmål

Skolverket - Yrkespaket Kock, 1650 poäng

Det här kan du förvänta dig:

 • Utbildningen är riktad mot anställningar som kock eller som kallskänka inom restaurang- och livsmedelsbranschen i en privat eller offentlig verksamhet.
 • Du lär dig att arbeta med både kalla och varma rätter inom det nordiska skafferiet och utbildningen ger dig goda kunskaper om livsmedel, näringslära, specialkost, hygien samt etiska frågor inom hela livsmedelskedjan. Du kommer att ges färdigheter att arbeta med både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder.
 • Du får praktisera kundbemötande. 
 • Under utbildningen lär du dig planera, genomföra och utvärdera din matlagning för att du ska kunna ta ansvar, bli kvalitetsmedveten och skaffa dig god företagsekonomisk förståelse.
 • Förutom de programspecifika kurserna läser du även svenska eller svenska som andraspråk 1 och samhällskunskap som ofta är ett krav för att få arbete inom kommunen.
 • Den praktiska delen av utbildningen skapar goda möjligheter till att knyta kontakter med arbetsgivare och ofta leder det till anställning.

 

Studieekonomi expand_less expand_more

Avgiftsfri utbildning

Södertälje kommuns gymnasiala yrkesutbildningar är avgiftsfria, vilket innebär att det inte tas ut någon undervisningsavgift. Däremot måste du själv stå för kurslitteratur och annat studiematerial.

Utbildningen är studiemedelsberättigad

Alla utbildningar är studiemedelsberättigade hos CSN. För att ansöka om studiemedel kontaktar du CSN direkt.

Bidrag för dig som är arbetslös

För dig som är arbetslös finns möjligheter att söka studiestartsstöd. Vissa arbetslösa kan under en kortare tid få bidrag för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb.

För att ansöka om studiestartsstöd kontaktar du din handläggare på Arbetsförmedlingen. En handläggare får du när du anmäler dig som arbetslös på Arbetsförmedlingen.

Läs mer om studiestartsstöd: www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiestartsstod.html

Kursinformation - övriga

Bagare/konditor, servitör, färskvaru- och delikatesspecialist expand_less expand_more

Hela utbudet av gymnasial yrkesutbildning hittar du på vår ansökningsportal/webbansökan där det finns kursinformation för varje utbildningsalternativ.

Hittar du inte den information som du söker kontaktar du den skola som anordnar utbildningen.

Innan du ansöker

Behörighet och förkunskapskrav expand_less expand_more

Vem kan läsa gymnasial yrkesutbildning?

Om du har slutbetyg från grundskolan eller motsvarande kan du ansöka till gymnasiala kurser eller yrkespaket från och med 1 juli samma år du fyller 20. Har du slutbetyg från ett nationellt program så spelar åldern ingen roll.

Om du redan har godkända betyg kan du inte läsa om samma kurs eller utbildning för att höja betyget.

Förkunskapskrav

Du behöver ha läst klart grundläggande svenska som andra språk eller gått klart grundskolan. Vi ber dig att infoga ALLA dina tidigare gymnasiala betyg när du söker utbildningen.

Nivåtest

 • Nivåtest är obligatoriskt för alla sökande som inte har avslutat svensk grundskola.
 • Efter ansökan kallas du till nivåtest på Vuxenutbildningen i Södertälje, via den e-postadress som du skrivit i din ansökan.
 • Nivåtestet säkerställer att du har tillräckliga förkunskaper i svenska språket för att klara av yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Läs mer om nivåtest här

Orienteringskurs

Om ditt nivåtest visar att du inte har tillräckliga förkunskaper kommer du att antas till en studieförberedande orienteringskurs (tio veckor) där du läser yrkesrelaterad svenska. Därefter börjar ditt kurspaket.

Orienteringskursen är studiemedelsberättigande genom CSN.

 

Betyg till ansökan expand_less expand_more

Dina betyg ska vara Vuxenutbildningen tillhanda före sista ansökningsdagen. Om du har fått en påminnelse ska betyget i normala fall skickas in inom tre arbetsdagar, annars kan inte din ansökan behandlas.

Du som har utländska betyg måste skicka in dina betyg samt ett utlåtande från UHR. Läs mer nedan.

För att ett betyg ska vara giltigt så måste det vara underskrivet av en rektor.

Så här bifogar du dina betyg

Du kan scanna in dina betyg eller ta en tydlig bild på dem. Det är viktigt att underskriften syns på betygsdokumentet samt eventuella stämplar. Du kan själv ladda upp dina betyg på din sida under ”Mina bilagor” eller mejla dem till oss så att vi kan lägga in dem.

Du kan skicka dem till oss via post, adressen är:

Vuxenutbildningen Södertälje
Västergatan 2
151 89 Södertälje

Vi har även brevlådor utanför receptionen samt utanför skolan där du kan lämna kopior på dina betyg.

Kopiera betyg

Du kan komma med dina betyg till receptionen under ordinarie öppettider för att få dina betyg kopierade.

Om du har utländska betyg

Bedömning och utlåtande

Har du en utländsk utbildning behöver du ansöka om ett utlåtande från UHR där de gör en bedömning av dina utbildningsdokument.

Ett utlåtande är ett kostnadsfritt digitalt dokument som visar vad en utländsk utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Utlåtandet behöver du bifoga till din ansökan om du vill studera hos oss.

Eftersom handläggningstiden för en bedömning är cirka 2−5 månader är det viktigt att du gör det så snart du kan. Du kan skicka in din ansökan och bifoga utlåtandet senare.

UHR, Universitets- och högskolerådet, bedömer tre typer av utländsk utbildning: gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning och högskoleutbildning.

Information om hur du ansöker om ett utlåtande hittar du på UHR :s hemsida:

https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/

Så här ansöker du expand_less expand_more

 

Ansökan till kurser och utbildningar gör du på vår ansökningsportal/webbansökan. Där kan du läsa om hur du ska göra för att ansöka och hur du skapar ett användarkonto. Det måste du ha för att kunna göra en ansökan. Titta på instruktionsfilmen innan du sätter igång!

Så här gör du din ansökan:

 1. Gå till webbansökan
 2. Klicka på hitta kurser i menyraden, välj kurs och lägg den i kurskorgen
 3. Gå till kurskorgen och starta ansökan
 4. Logga in eller skapa ett konto
 5. Kontrollera dina personuppgifter
 6. Prioritera valda kurser
 7. Beskriv din tidigare utbildning och bifoga betyg.
 8. Ange dina mål med studierna
 9. Skicka in ansökan

Har du frågor som rör din ansökan kan du kontakta oss.

Vad händer efter ansökan?