Gymnasiala kurser

Gymnasial vuxenutbildning omfattar kurser på gymnasienivå och riktar sig till vuxna.

Så ansöker du

Du ansöker via vår ansökningsportal - webbansökan. Där hittar du alla kurser du kan söka på Vuxenutbildningen i Södertälje.

Du måste styrka dina förkunskaper med kopior på dina betyg. De ska finnas hos oss senast två arbetsdagar efter sista ansökningsdagen.

Om test krävs för en kurs (svenska, svenska som andraspråk, engelska eller matematik) kan du göra ett nivåtest. 

Så här ansöker du:

  1. Gå till webbansökan
  2. Klicka på hitta kurser i menyraden, välj kurs och lägg den i din kurskorg. Ska du söka flera kurser? Lägg alla i kurskorgen, innan du påbörjar ansökan.
  3. Gå till kurskorgen och starta ansökan
  4. Logga in eller skapa ett konto
  5. Kontrollera dina personuppgifter
  6. Prioritera valda kurser
  7. Beskriv din tidigare utbildning och bifoga betyg
  8. Ange dina mål med studierna
  9. Skicka ansökan

Behöver du hjälp med ansökan?

Distansutbildningar kräver tillgång till dator och internet

Om du vill studera på distans behöver du tänka på att studieformen kräver viss vana av att hantera kommunikation och dokument via datorn. Du behöver ha tillgång till både dator och internet.

Sökande från andra kommuner än Södertälje eller Nykvarn måste ha ett godkännande från sin hemkommun för att ansökan ska behandlas. Du måste då fylla i en ansökan om Interkommunal ersättning.

Du kan inte få plats i en kurs som du redan är inskriven i, eller som du redan har godkänt betyg i.

OBS! Vuxenutbildningen har begränsade ekonomiska resurser. Om alla sökande inte kan beviljas studier görs ett urval. Urval sker i enlighet med 3 kap 7§ i Förordning om kommunal vuxenutbildning (SFS 2011:1 108).

För vem?

För dig som behöver läsa in gymnasiekurser. Du kan söka gymnasial vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 och saknar de färdigheter som normalt uppnås i gymnasiet. Om du har ett slutbetyg från ett nationellt program behöver du inte bry dig om åldern.

Utbildning

Du kan läsa en mängd enstaka kurser på gymnasienivå. Kurser som du kan söka på Vuxenutbildningen i Södertälje hittar du i webbansökan. Observera att kurserna försvinner från webbansökan när ansökningsperioden gått ut. Du kan alltid kontakta Vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare för mer information.

Prövning

Prövning innebär att du läser in en kurs på egen hand och tentar av den. Kontakta utbildningsanordnaren direkt och boka prövingar.

 

Här hittar du våra  utbildningsanordnare

Studieplanering

Du kan studera på heltid eller på deltid och du kan kombinera kurser på gymnasial nivå med kurser på grundläggande nivå. Det finns kurser på dagtid, på kvällstid och på distans. Vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig att planera dina studier.

Läs mer i vår broschyr

Här kan du ladda ner vår broschyr och läsa mer om gymnasiala kurser och utbildningar.

Broschyr om gymnasiala utbildningar