Aktuellt

40 vintercyklister redo för vintern

2018-11-21

Utmaningen Vintercyklisten drar nu snart igång! 40 Södertäljebor kommer varje vecka under vintern att cykla till och från sina arbetsplatser. Tanken är att visa att det är fullt möjligt och även finns flera fördelar med att cykla under vinterhalvåret.

Intresset för att bli en vintercyklist har varit stort.

- Vi har fått in 140 svar till 40 platser och vi har nu valt ut de 40 personerna som får vara med och bli vintercyklister. Det är en väldig spridning på åldrar och bakgrund, vilket känns extra kul, säger Maria Wikenståhl, trafikingenjör på Södertälje kommun.

Vintercyklisterna åtar sig att cykla minst 3 km tre gånger i veckan under perioden 1 december och 31 mars, och att logga detta i en app.

Den yngsta personen som deltar i Vintercyklisten är 23 år och den äldsta 64. Vintercyklisternas dagliga cykelsträcka varierar mellan tre kilometer och dryga två mil.

- Många har skrivit i sin motivering att de länge har velat våga cykla på vintern, och att de tycker att i och med vintercyklisten kan de få det stöd som de behöver.

Alla vintercyklister utrustas med dubbdäck samt lite utrustning såsom cykellampor och reflexväst. Gruppen kommer också att kunna hålla kontakt med varandra genom en facebookgrupp. Utmaningen, som 10 andra kommuner i länet deltar i, hoppas kommunen ska leda till ett förändrat beteende hos så stor del av befolkningen som möjligt.

- Många ställer cykeln denna årstid, och börjar istället ta bilen eller bussen. Utmaningen hoppas vi ska leda till att fler upptäcker att det faktiskt går att cykla på vintern, och att det finns många fördelar med detta, säger Maria.

Förutom att cyklisterna upplever att de får bättre hälsa, frisk luft och motion, gör de också en stor insats för miljön. De som ställer bilen för att ta cykeln gör mest miljönytta.

- Cykel och bil är lika varandra till det sätter att man inte behöver passa tider och att man kommer dörr till dörr. Därför är cykeln ett bra alternativ till bilen, och kan vi locka över bilister till att i större utsträckning ta cykeln har det en stor påverkan på miljön i staden.

Förväntningarna på utmaningen är höga.

- De kommuner som tidigare haft denna typ av utmaning har fått ett väldigt bra resultat. Södertälje ska inte vara sämre. I stort sett alla har fullföljt utmaningen och 95 procent har varit nöjda och positivt inställda till hela upplevelsen. Framförallt har deltagarna  varit överraskade över hur bra de mår när de börjat cykla, att de känner sig piggare och är mindre sjuka, säger Maria.

Läs mer om Vintercyklisten här.