Aktuellt

Bekämpning av råttor i stadsparken

2020-02-05

Mängden råttor i Stadsparken har den senaste tiden ökat kraftigt. Nu spärras några rabatter i parken av för att bekämpas med råttgift.

I stadsparken har antalet råttor ökat kraftigt och de tros komma från avloppssystemet. Södertälje kommun har kallat in Anticimex, som ska filma alla avlopp för att se om något i systemet kan ha gått sönder, vilket gör att råttorna bosätter sig där.

- Vi vet inte säkert varför de har blivit så många. Det kan vara att de har ett stort bo inne i avloppet, och att de går in och ut ur det för att hämta mat, säger Tomas Lindgren, parkingenjör på Samhällsbyggnadskontoret.

Nu ska råttorna i parken bekämpas med råttgift och staket ställs upp kring tre rabatter. Det är viktigt att både människor och andra djur håller sig utanför staketet för att inte få i sig gift. Normalt sett är man mycket restriktiva med användning av gift men i det här fallet finns inga andra effektiva alternativ.

Det är också viktigt att invånarna upphör med matningen av änder vid parken.

- Matningen vid Ejdern är ett stort problem eftersom det drar till sig fler råttor. Vill man verkligen mata änderna är det viktigt att bara kasta maten i vattnet, säger Tomas Lindgren.

Det är också viktigt att hålla marken fri från skräp – se till att det hamnar i papperskorgen.