Aktuellt

Bitna vintercyklister fortsätter cykla året om

2022-04-26

Årets vintercyklister gick i mål i slutet av mars och vintervädret är sen ett tag ett minne blott. Södertäljes nya vintercyklister är dock ense om en sak: alla ska de fortsätta cykla året om, sommar som vinter!

Det är fjärde gången som vintercyklisten anordnas i kommunens regi, utmaningen där 40 Södertäljebor varje vinter tar cykeln till och från jobbet minst 3 gånger per vecka mellan 1 december och 31 mars. I utbyte får de dubbdäck och ett startkit, kontakt med andra vintercyklister och pepp under de fyra månader som utmaningen pågår.

Sträckorna loggas in en app, och den visar att tillsammans har årets vintercyklister cyklat totalt 12 184 km under perioden, vilket motsvarar Stockholm till Buenos Aires. Utvärderingen som deltagarna fick fylla i visade att alla deltagare planerar att cykla lika mycket - eller mer - nästa vinter.

Dessutom uppger ungefär hälften av deltagarna att de har lyckats få även andra personer att börja vintercykla! Något som hela kampanjen handlar om.

Här nedan får du möta flera av våra vintercyklister där de berättar hur det gått för dem att vintercykla! Följ oss på Instagram, @cyklasodertalje- och glöm inte att anmäla dig själv i höst när nästa utmaning startar!
Här kan du läsa mer om Vintercyklisten.

 

Marita Zackrisson cyklar 3 km till jobbet varje dag.

”Hela utmaningen har gått över förväntan och det har varit roligt att cykla varje dag! Några gånger har det varit lite sladdrigt underlag, men annars har det varit lättkört. Dubbdäcken har gjort stor skillnad.

Jag har varit aktiv på sociala medier med sin vintercyklistutmaning, och pratat med mina kollegor om utmaningen. En kollega har provat min cykel och testat hur dubbdäck känns, en annan bytte bilen mot cykeln. Jag tycker cykling bara är positivt, för klimatets skull behöver vi cykla mer än vad vi gör. Dessutom är det bra träning.

När barnen var små hade jag en cykelkärra som jag körde runt dem i. Nu cyklar hela familjen själva.”

 

Jari Korvela cyklar omvägar på morgonen för att få in sin motion.

”Det brukar bli 4-5 mil på mountainbike runt Måsnaren i Tveta. Jag började cykla den sträckan förra året som en del av min grundträning. Nu med dubbdäck fungerar det ännu bättre, nu cyklar jag mycket säkrare på is och ramlar inte. Jag tycker det fungerar väldigt bra att cykla även på vintern, även om det är snöstorm så tar du dig ändå fram.

Jag vill gärna vara en förebild för andra och peppar ofta mina kollegor till att cykla. Cyklar du till jobbet har du din träning gjord på morgonen och har kvällen fri till annat. Det är också en väldigt skonsam träningsform. Det kan vara den mentala biten som är svår ibland, att göra valet att cykla - men annars är det egentligen bara att trampa på!”

 

Elcyklisten Jonas Nordlöf upplever att den 3,5 km långa sträckan till arbetsplatsen på Scania har blivit mycket behagligare sen han började cykla. 

”Det har gått jättelätt, det går fortare att ta cykeln än att ta bilen. Tidigare har jag bara cyklat sporadiskt, när jag hade vanlig cykel. Med elcykel är det en väldig skillnad, jag blir inte ens svettig, trots att jag har många backar på min sträcka till jobbet.

Det är en stark norm att ha fin bil i den här staden. Jag hoppas att jag kan påverka fler att se fördelarna med cykel.”

 

Magnus Gustafsson har cyklat från hemmet i Pershagen till Scania varje dag.

”Det har gått bra, man vänjer sig snabbt vid att cykla varje dag. När det var en köldknäpp om tio minus fick jag ta skidhandskar bara för att inte bli kall om fingrarna. Jag är imponerad av dubbdäcken, de biter bra.

Jag känner att jag blivit piggare när jag kommer till jobbet, jag har fått frisk luft och rörelse. Även när jag kommer hem känner jag att jag har gjort nåt bra. Det känns bra att låta bilen stå kvar hemma.  

Nu har jag förutsättningarna för att göra det här kommande år. Drivkraften när man gått med i det här har varit positivt, att jag blivit bestämd att jag ska cykla varje dag, året runt.”