Aktuellt

Halvtid för årets vintercyklister

2022-02-21

Träffa några av säsongens vintercyklister! Utmaningen att cykla till och från jobbet under hela december till mars har gått mer än halvvägs. Men hur har det egentligen gått hittills att cykla i omväxlande snö, regn, plusgrader och minusgrader, blandat med lite sol? Det berättar tre av årets vintercyklister.

Tinna Briem, 36 år. Cyklar 2 km mellan bostaden i Hagaberg till arbetsplatsen i Stadshuset.

”Jag ville bli vintercyklist dels för att få bättre motion, dels för att det kändes som en kul utmaning. Men också för att vi ville sälja bilen och kunna klara oss utan den. Som sällskap på mina cykelturer har jag min hund Prince som oftast åker i hundryggsäck och min dotter som sitter i barnstolen.

Jag tycker det har gått jättebra hittills, jag har blivit mitt starkaste jag. Jag har till och med sprungit en mil flera gånger, något jag aldrig kunnat förut.

Mitt cyklande påverkar andra också. Jag har fått positiva reaktioner från mina kollegor och min pappa har köpt dubbdäck och cyklar nu också på vintern!

Att cykla året om är oväntat smidigt och ett bra sätt att spara både pengar, få bättre hälsa och bidra till en bättre miljö. Jag kommer att fortsätta nästa år!”

 

Malin Johansson, 40 år. Cyklar 15 km enkel resa mellan hemmet mellan Järna/Hölö och arbetsplatsen i Mölnbo.

”Jag blev vintercyklist för att jag ville få mer vardagsmotion och må bättre, få en möjlighet att pausa hjärnan under dagen.

Hittills har det gått bra med cyklingen! Än så länge kan jag bara se positiva saker men det blöta vädret är det jag gillar minst. Det gick överraskande fort och enkelt att komma in i vintercyklingen! Kände väldigt tidigt att jag längtar till jag kan cykla nästa gång. 

Mina kollegor har varit nyfikna, de frågar hur det går och vilka kläder som behövs och så vidare. De har till och med kommit med ut och känt på dubbdäcken!

Till de som funderar på att vintercykla skulle jag bara säga GÖR DET! Man kommer fort in i det och hittar vilken utrustning som behövs. Det går fort att känna sig trygg med hur det funkar med dubbdäck på halt underlag.”

 

Jonas Nordlöf, 55 år och cyklar ca 7 km till jobbet på Scania från hemmet i Mariekälla.

”Jag ville bli vintercyklist för att få en spark i baken att cykla. Nu cyklar jag hellre än att ta bilen, jag har märkt att det både går fortare och betydligt smidigare. Med dubbdäck går det hur bra som helst i alla möjliga underlag, det är inga problem alls. Min cykel har el-assistans vilket hjälper till när det är mycket snö eller snömodd. Även uppförsbackar är ren njutning nuförtiden. Detta gör att jag inte drar mig för att ta lite andra eller längre vägar ibland.”

 

Om Vintercyklisten:

Kampanjen Vintercyklisten är en utmaning som syftar till att få fler att cykla även på vinterhalvåret. Många ställer cykeln denna årstid, och börjar istället ta bilen eller bussen. Utmaningen hoppas vi ska leda till att fler upptäcker att det faktiskt går att cykla på vintern, och att det finns många fördelar med detta. 2021/2022 års omgång är fjärde året som utmaningen anordnas av Södertälje kommun.

Läs mer om Vintercyklisten här

Häng med en ny vintercyklist varje vecka! Följ oss på instagram, @cyklasodertalje