Aktuellt

Halvvägs in i utmaningen Vintercyklisten

2021-02-11

Fredag 12 februari är det vintercyklingens dag! Det firar vi med att låta några av våra Vintercyklister berätta mer om hur det går för dem halvvägs in i utmaningen Vintercyklisten, som kommunen anordnar för tredje året i rad.

40 Södertäljebor har i år valts ut till utmaningen, där de åtagit sig att cykla till och från jobb/skola minst 3 gånger i veckan, minst 3 km per sträcka. Här berättar Anna, Peter, Annika och Lotta om hur det gått hittills.

 

peter_johansson_300.jpg

Peter

”Jag heter Peter Johansson, är 53 år och bor i centrum. Sen min arbetsplats flyttade i januari cyklar jag ca 9 km om dagen.

Om jag inte varit vintercyklist hade jag hade nog tänkt cykla så länge det fungerade på hösten och sen promenera. Men jag känner mig själv, så jag hade förmodligen tagit bilen betydligt oftare än jag skulle gå. Därför var vintercyklisten helt perfekt för mig, jag får kravet på mig att cykla minst tre gånger i veckan och då var det inga problem med att cykla fem gånger i vecka heller. Och jag har alltid gillat att cykla även om det inte blivit så mycket på vintern tidigare.

Hittills har det inte varit några problem alls, faktiskt. När man kommer upp på morgonen och termometern visar -12°  är det nära till hands att ta bilen trots den korta sträckan. Men på något sätt så blir det som vanligt - jag tar cykeln utan att tänka på det. Det är så enkelt att ta cykeln trots att det är så kallt eller mycket snö. Jag hade förväntat mig att det skulle bli riktigt tufft att motivera sig till att ta cykeln när det blev riktig vinter.”

Lotta

”Jag heter Lotta Ramstedt, är 54 år och bor i Viksberg. Jag cyklar varje dag till min arbetsplats på Södertälje sjukhus, 6 km enkel väg. 
Jag ville bli vintercyklist för att jag tyckte att det var ett bra tillfälle att pröva att cykla även på vintern. Dessutom är det ett bra sätt att träna på under dessa covidtider.

Jag tycker att utmaningen har gått över förväntan hittills, det är så roligt att cykla och dessutom bra för min hälsa. Något som varit överraskande positivt är att det är en helt annan typ av cykling. Jag gillar utmaningen med snömodd och rätt kläder för väder. Dessutom är vintercyklingen mer välgörande både för kropp och knopp än jag förstod innan.

Det som hittills varit mest utmanande var när växlarna frös, men numera ställer jag in cykeln under jobbtid och hemma.”

 

anna.tallberg_300.jpg

Anna:

”Jag heter Anna Kuhlin Tallberg, är 48 år och bor i Rosenlund i Södertälje.

Jag arbetar i Södertälje församling som kantor(musiker). Min dagliga cykeltur varierar från 2-7 km beroende på var jag ska vara för dagen. 

Jag ville prova på att cykla på vintern för att se om det var möjligt. Jag gillar att cykla i skogen i vanliga fall, och har varit med i ett par Cykelvasa-lopp. Dessutom inser jag att när jag åker många korta sträckor i stan med kall bil, så är jag en riktig miljöbov, så det känns bra att göra något gott för klimatet för en gångs skull.

Det har gått över förväntan att cykla, jag har försökt ta det lugnt och försökt att inte spänna mig. Om man försöker slappna av, kan man lättare häva en plötslig sladd t.ex.

Snöfallen och plogningen har ibland varit en utmaning, men jag är hyfsat envis och ser det som en utmaning. 😊

Det som har varit svårast för mig som är nybörjare med cykling på vintern har varit hur man ska klä sig. När jag går ut med hunden på morgonen och känner ”idag är det jättekallt”, så klär jag mig för varmt när jag ska cykla till jobbet och blir överhettad istället.

Det är ju en fantastisk möjlighet till rörelse och syresättning i vardagen att cykla, så jag är väldigt glad att jag utmanade mig själv till att söka till Vintercyklisten!”

Annika:

"Jag heter Annika Huunanmaa, är 50 år och bor i Mariekäll, Södertälje. Jag cyklar varje dag från Mariekäll till Moraberg 4,7 km enkel väg.

Jag blev vintercyklist för att jag ville ha en morot till att fortsätta vara fysiskt vardagsaktiv. Jag är intresserad av hälsa i stort och vet vilka fördelar det ger både kroppsligt och mentalt. Men bara för att man vet det, betyder det inte att man gör det. Så detta var min sporre. 

 

Hittills har det gått mycket bra. Jag är den som njuter av att det är lite väder. Så kyla och nederbörd är inget hinder. Och jag är helt klart imponerad av hur bra dubbdäck är. Jag tycker inte att det är något som varit direkt svårt. Man kan lösa saker på plats, t.ex fryst lås och handbroms."

 

Om Vintercyklisten:

Kampanjen Vintercyklisten är en utmaning som syftar till att få fler att cykla även på vinterhalvåret. Många ställer cykeln denna årstid, och börjar istället ta bilen eller bussen. Utmaningen hoppas vi ska leda till att fler upptäcker att det faktiskt går att cykla på vintern, och att det finns många fördelar med detta. 2020/2021 års omgång är tredje året som utmaningen anordnas av Södertälje kommun.

Läs mer om Vintercyklisten här

Häng med en ny vintercyklist varje vecka! Följ oss på instagram, @cyklasodertalje