Aktuellt

Nu etableras uteserveringen på Stora torget

2021-07-09

Nu har den nya uteserveringen på Stora torget börjat komma på plats. I år kommer det se något annorlunda ut än den ursprungliga planen, med tillfällig lösning för köksdelen. Men redan till nästa år kommer uteserveringen att få en mer öppen fasad mot Gästgivaregatan.

Redan förra sommaren var det tänkt att uteserveringen skulle öppna, men pandemin satte stopp för planerna. Men i sommar kan vi snart njuta av mat och dryck på Stora torget.

Cirka 80-100 sittplatser kommer att finnas på den 270 kvm stora uteserveringen, som finns längs med Gästgivaregatan. Krögaren heter Jerome Abrohom, som även driver restaurang i Trosa men är bosatt i Södertälje.

- Det känns jättebra att starta restaurangverksamhet i Södertälje, min hemstad. På grund av försenade leveranser av bland annat markiser, kommer vi starta i lite mindre skala i år, för att växla upp nästa år. Jag ser verkligen fram emot att möta Södertäljeborna på Stora torget i sommar och hoppas att många hittar hit, säger han.

I år kommer uteserveringen bestå av en tillfällig köksdel som hyrts in, som avviker från den ursprungliga planeringen och gestaltningen. Detta har bedömts som en avvikelse som kan hanteras inom det bygglov som stadsbyggnadsnämnden givit.

- Som ordförande har jag för Stadsbyggnadsnämndens räkning också varit tydlig med att den skillnaden endast avser 2021, och syftar till att få till stånd en uteservering i år. Från och med nästa år ska uteserveringen återgå till den ursprungliga planen, med markiser och en mer öppen fasad mot Gästgivaregatan än vad det blir i år, säger Håkan Buller, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Satsningen på att göra Stora torget till en mer inbjudande och levande plats påbörjades under förra året, på uppdrag av tekniska nämnden. Sommaren 2020 tillkom nya flyttbara bord och sittplatser, fasta bänkar, cykelställ och planteringar. Flera food trucks säljer mat på torget och nu ska alltså ytan kompletteras med en uteservering.