Aktuellt

Nya vägvisare ska uppmuntra till mer cykling

2021-06-16

Visste du att det bara tar sju minuter att cykla från Brunnsäng till centrum? Nu har färgglada cykelvägvisningsskyltar satts upp på olika platser i Södertälje tätort för att uppmärksamma den tid det tar att cykla mellan olika platser i staden. Syftet är att få fler att få upp ögonen för att det inte tar så lång tid som man kanske tror att välja cykeln.

2019 antogs kommunens nya cykelplan, där ett av de strategiska målen är att få fler att börja cykla. Anledningarna är många; det är miljövänligt, hälsosamt, tar betydligt mindre plats än bilar och kan avlasta platser där det är problem med mycket trafik. Och när pandemin startade tillkom ytterligare argument – risken för smitta är i princip obefintlig på cykelbanorna, och du får frisk luft och motion.

I Södertälje tar var tionde person cykeln till jobbet enligt den senaste resvaneundersökningen* men potentialen att öka cyklandet i kommunen är mycket större än så. Nästan en tredjedel av resorna med bil är mindre än tre km långa i Södertälje, och 41% är mindre än fem km långa.

Fler ska våga testa

Fler behöver välja cykeln oftare för att Södertälje ska vara en trivsam stad att leva i. Därför gör vi denna satsning på att få fler att testa att börja ta cykeln oftare inom Södertälje. Kampanjen består av färgglada vägvisningsskyltar och visar hur lång tid det tar att cykla från en destination till en annan. I centrum pekar några brunnslock ut riktningen mot cykelställ, för att fler ska upptäcka cykelställen som finns i centrum idag. Skyltningen ska sitta uppe under sommaren och hösten.

- Många Södertäljebor har aldrig provat att ta cykeln till exempelvis jobbet och affären, och kanske tror att det tar längre tid och är jobbigare än vad det faktiskt är. Vi hoppas att den här kampanjen kan få fler att våga testa att ta cykeln ibland. I förlängningen hoppas vi att cykeln blir ett faktiskt alternativ för vardagsresorna i staden, säger Maria Wikenståhl, utredningsingenjör på Samhällsbyggnadskontoret.

En del av ett större arbete

Skyltarna är en del i ett pågående arbete med att öka cyklandet i Södertälje. Under hösten genomfördes bland annat cykelkurser för vuxna som inte kunde cykla sen tidigare, och de senaste tre vintrarna har Vintercyklisten utmanat över 130 cyklister som cyklat under vintern. Senare i sommar kommer det att finnas nya, uppdaterade cykelkartor både digitalt och i fysisk pappersform.

* Källa: Resvaneundersökning 2019, Region Stockholm.