Aktuellt

Polisbilar, bankrån och skottlossning under inspelning av Netflixserie

gata omgiven av byggnader runt Marenplan i Södertälje centrum

2020-11-05

Pistolskott, polisbilar och bankrån. Mellan 9–15 november kommer en Netflixserie att spelas in i centrala delar av Södertälje. Inspelningarna kommer påverka framkomligheten men även skapa mervärde för Södertälje som plats.

På tisdag peakar händelserna men det blir dramatik och mycket rörelse i centrum flera av dagarna i nästa vecka i och med inspelningarna. Det är Felix Herngren (Solsidan) som regisserar serien Folk med ångest som baseras på boken med samma namn av Fredrik Backman (En man som heter Ove).

För Södertälje som kommun är inspelningarna betydelsefulla på flera sätt.

– Kul att de väljer Södertälje för inspelning av en ny Netflixserie! Inspelningar ökar Södertäljes synlighet och ger affärer till lokala näringslivet som luncher och hotellnätter. Folk som kanske aldrig varit här får se mer av vår stad, säger Jonas Karlsson, näringslivschef i Södertälje kommun.

Valet Södertälje som inspelningsplats påverkar även kultursektorn.

– Det är glädjande när företag inom den kreativa sektorn väljer Södertälje som arena. Det skapar fler samtal om kultur och film och kan även inspirera lokala kulturaktörer, säger Maria Lindeberg, chef för kultur och fritid i Södertälje kommun.

Julbelysningen bidrar till handlingen

Många har säkert sett att mycket av effekt- och julbelysningen redan är uppsatta och lyser fint på flera platser i centrum. Det är för att bidra till rätt stämning i den kommande serien – de inspelade scenerna ska nämligen äga rum under jultid.

Vid ett tillfälle under inspelningen kommer troligen enklare fyrverkerier att skjutas upp från Marenplan.

Trafikavstängningar under inspelningen

Under inspelningarna kommer gator i centrum stängas av tillfälligt. Tiden för varje tagning är cirka fem minuter, utspridda under merparten av de planerade inspelningsdagarna.

Flaggvakter för avstängningarna och andra funktionärer kommer vara på plats alla dagar. Nobina/SL samt boende och företag i området har fått information om avstängningarna. Eftersom det kommer att bli bökigare att ta sig fram med bil i centrum under nästa vecka rekommenderas andra körvägar.

  • 9/11–11/11 sker filmning under hela dagar, ungefär 8.00–22.30, på Strandgatan, Badhusgatan och Järnagatan
  • 14/11 sker filmning under hela dagen på Nygatan och Järnagatan
  • 15/11 sker filmning under hela dagen, ungefär 8.00–22.30, på Nygatan och Järnagatan

Förutom trafikavstängning kommer filmteamet att ta några platser i centrum i anspråk till sina fordon och teknisk utrustning. Det gäller några parkeringsplatser vid Torekällskolan och på Badhusgatan, samt lastplatsen vid Nygatan 4 och parkeringsfickan vid Järnagatan 12.

Karta över gator som stängs av och används under filminspelning

Läs om att man kunde söka som statist till och en beskrivning av filmen på Södertälje Citys webbplats.