Aktuellt

Riktig vinter när årets vintercyklister trampar igång

2021-12-01

Idag rullar årets vintercyklister igång! 40 vintercyklister har valts ut för att cykla under hela vintern, mellan 1 december och 31 mars. Här får du höra om vad några av vintercyklisterna tänker om utmaningen framför dem.

Vi passade på att fråga några av de förväntansfulla vintercyklisterna, när de var i stadshuset och hämtade ut sitt startkit. Varför valde de att söka till vintercyklisten, och hur ser de på utmaningen som ligger framför dem?

Läs mer om utmaningen Vintercyklisten här.

Magnus Gustafsson cyklar från hemmet i Pershagen till jobbet på Scania, ca 4 km enkel väg.

”Jag har varit periodare att cykla och har mest gjort det sommartid. Men jag har kommit igång mer i höst och fortsatt cykla till och från jobbet. Jag tänkte att när jag läst om utmaningen Vintercyklisten att det låtit jobbigt men intressant. En dag när jag kom hem hade min fru lagt fram tidningen med annonsen om Vintercyklisten för att hon tyckte jag skulle vara med, men då hade jag redan anmält mig.

Jag tycker att det har varit lite motstånd att ta cykeln när det varit halt. Så nu när jag får vinterhjul är det såklart en extra sporre att fortsätta cykla. Jag ser fram emot att få motion och frisk luft varje dag, och det är en fördel att inte använda bilen varje dag. Jag känner att jag investerar i min egen hälsa.

Jag är inte så orolig för vädret faktiskt, jag är vindsurfare och tycker inte att vind är så farligt. Det är väl mest om det kommer mycket snö på kort tid som det kan bli trixigt att cykla innan det hunnit plogas. Men det händer inte så ofta, så det går nog bra.”

Terese Sjöström bor i Saltskog och cyklar till jobbet i Järna, ca 45 min enkel väg.

”Jag tycker om att röra på mig, och när jag bytte jobb bestämde jag mig för att cykla istället för att ta bilen dit. Jag hade visserligen bestämt mig sen innan att jag skulle cykla även vintertid när jag bytte arbetsplats. Men det här blev en extra puff, när jag såg den här utmaningen kände jag att måste anta den!”

Magnus Candell, cyklar från Brunnsäng till Scania, tar ca 20 min.

”Jag brukar faktiskt cykla året om till och från jobbet. Det är ett bra sätt att ta sig fram. Jag är med i Vintercyklisten kanske inte så mycket för den egna utmaningen, utan mer för att jag skulle vilja få fler att bli intresserade och börja cykla själva. Jag brukar tjata en del på kollegorna, att de ska testa att cykla istället för att ta bilen. Jag ska försöka vara en aktiv ambassadör!”