Aktuellt

Snöröjning och halkbekämpning

2021-01-11

Nu väntas lite blandat väder under kommande dygnet och det ser ut som att det ska växla mellan snöfall, regn och minusgrader. Det här gör att det just nu blir lite extra utmanande med att ploga och halkbekämpa våra gator samt gång- och cykelvägar.

Driftplanerarna bevakar ständigt väderprognosen för att sätta igång arbetet med snöröjning och halkbekämpning i rätt tidpunkt. Faktorer som exempelvis avgör arbetsgången är hur mycket snö som beräknas komma, hur länge det kommer att snöa och vilken typ av snö det är. Dessutom är det viktigt att följa hur väg- och lufttemperaturen ser ut för att avgöra hur stor risken är för att det ska frysa på.

Även fast vi skulle vilja så kan vi inte vara på alla platser samtidigt och ploga och sanda. Ibland kan det ta flera timmar, från när snön slutat falla, till att alla gator och gångvägar är helt klara.

På många platser i kommunen ligger ansvaret för snöröjning och halkbekämpning på Trafikverket eller privata väghållare, men också på fastighets- och villaägare.

Läs mer om hur vi arbetar med snöröjning och halkbekämpning.