Aktuellt

Tappra vintercyklister har trampat i mål

2021-04-20

Nu är vintern verkligen slut och det är också årets omgång av Vintercyklisten, den tredje i ordningen. Men årets vintercyklister, som trampat längre än tidigare år, kommer fortsätta cykla året runt. Det är de alla överens om.

- Det är roligt att cykla. Jag tror att många som kan cykla, har glömt bort hur kul det är att susa fram i backarna eller få suga tag i en uppförsbacke för att sedan känna tillfredsställelse av att ha tagit sig till toppen.

Det säger en av årets 40 vintercyklister, som tillsammans cyklat över 20 000 km mellan 1 december och 31 mars. I snitt har de cyklat drygt 50 mil var, längre än tidigare år. Om alla resor i projektet istället gjorts med fossilbil hade utsläppen blivit hela 3,8 ton.

Tuff vinter med mycket snö

Utmaningen syftar till att få fler att våga börja cykla även på vintertid, till och från jobb eller skola. Av deltagarna hade endast ett fåtal cyklat regelbundet under tidigare vintrar. Hälften hade inte cyklat alls på vintern tidigare.

- Årets gäng har verkligen kämpat på otroligt bra. De har cyklat längst per deltagare av alla omgångar hittills, samtidigt som det var en tuff vinter med mycket snö. Det var flera klass 1-varningar för snöstorm i januari och februari men de gav sig ut ändå, och de cyklade mer än de tre dagar i veckan som var kravet, säger Maria Wikenståhl, projektledare och utredningsingenjör på Samhällsbyggnadskontoret.

Många fördelar med vintercykling

Deltagarna vittnar om att de har blivit starkare i benen, fått bättre kondition och känt sig piggare och friskare jämfört med tidigare vintrar. Några röster från utvärderingen:

”Jag har gått ner i vikt, sover bättre. Fått ett sug efter att träna mer för att orka cykla lite längre och lite snabbare och även bli en säkrare cyklist.”

”Älskat friska luften oavsett väder. Framförallt då jag jobbar med munskydd hela dagarna i dessa tider.”

”Man får tid att samla tankarna både till och från jobbet och kan ta in de fina miljöombyten vi haft nu i vinter.”

Läs mer om utmaningen Vintercyklisten

Följ vintercyklisterna på Instagram, @cyklasodertalje

Lär känna några av deltagarna