Aktuellt

Vintercyklisterna har trampat igång

2019-12-02

Utmaningen Vintercyklisten har nu dragit igång! För andra året i rad genomför Södertälje kommun kampanjen som ska få fler Södertäljebor att välja cykeln framför bilen – även under vintern. 53 deltagare är med i årets utmaning som började i söndags 1 december.

Utmaningen innebär att de utvalda vintercyklisterna, som alla bor i Södertälje, åtar sig att cykla minst 3 km tre gånger i veckan under perioden 1 december och 31 mars. I utbyte får de dubbdäck, reflexer samt pepp och stöd av varandra liksom av kommunen. I år var sökantalet stort – över 200 ansökningar kom in.

- Det märks att det är andra året vi kör Vintercyklisten, många sökande ”hängde på låset” när vi släppte platserna. När vi valt ut deltagarna har vi gått mycket på deras personliga motiveringar, vilka som verkade vara mest peppade att anta utmaningen, som handlar både om att cykla under hela vintern och om att inspirera andra i ens närhet till att göra samma sak, berättar Maria Wikenståhl, projektledare och trafikingenjör på Södertälje kommun.

Deltagarna har även valts ut med tanke på att det ska bli en bra mix med ålder, cykelvana, och geografiskt läge i kommunen. Den yngsta deltagaren är 22, den äldsta 65 år.

I år är det flera deltagare som skjutsar sina barn till förskola och skola med lådcyklar och cykelkärror. En del trampar på med egen kraft, andra kör elcykel.

- Det är jättekul, just för att visa att det går att skjutsa barn till förskola och skola på andra sätt än med bilen. Dessutom är de bra föredömen för sina barn, som förhoppningsvis börjar cykla själva när de är tillräckligt stora, säger Maria.

I år är första gången ett företag går in och sponsrar ett antal platser. AstraZeneca ställer upp med 13 deltagare

- Det ser vi som väldigt positivt, att ett stort Södertäljeföretag som AstraZeneca uppmuntrar sina medarbetare att ta cykeln till jobbet istället för bil. De vill också ha hälsosamma medarbetare och vinner på att jobba mot långsiktig hållbarhet.

Förra året fullföljde 38 av 40 vintercyklister utmaningen. I år är förväntningarna högre än tidigare.

- Det här gänget är väldigt peppade, det märks tydligt. Många har gått och tänkt länge på att de vill cykla den här vintern. De är verkligen på tårna. Och de får verkligen en vintrig start på den här omgången, med snö som kom redan innan december!

I år har vi valt att följa några vintercyklister lite extra. Här kan du läsa mer om dem och hur de ser på årets utmaning.

Följ vintercyklisterna på Instagram, varje vecka är det en ny  deltagare som instagrammar! Följ oss på Instagram där vi heter cyklasodertalje

Läs mer om Vintercyklisten och hur kampanjen fungerar