Aktuellt

Vintercyklisterna i mål

2020-05-05

För andra året i rad genomfördes Vintercyklistkampanjen i Södertälje kommun och 53 vintercyklister gick i slutet av mars i mål. Så här gick det för dem!

Det blev kanske inte någon ordentlig väderutmaning för cyklisterna som i år var ordentligt förskonade från snö och is, men mörkret har varit detsamma som under alla andra år. Och cyklat, det har de gjort.

Så mycket som totalt hela 20 929 km, vilket motsvarar Södertälje till Rio de Janeiro, tur och retur fågelvägen. I genomsnitt cyklade de 395 km var, vilket motsvarar sträckan Södertälje till Sundsvall.

Utmaningen bestod i att cykla minst 3 km minst 3 dagar i veckan till och från jobbet eller skolan, under perioden 1 december till 31 mars. Syftet med utmaningen är att få fler att upptäcka fördelarna med att cykla till vardags året om, men också att de ska inspirera andra att börja cykla.

Så hur gick det egentligen?

90 procent av deltagarna cyklade tre gånger eller mer per vecka i genomsnitt. Men nästan hälften cyklade fem dagar eller mer i veckan, det vill säga mer än vad de hade lovat! Majoriteten av deltagarna hade inte cyklat till jobbet mer än ett par gånger under förra vintern.

- Nästan alla tyckte att det gick som förväntat eller bättre än förväntat att cykla under kampanjen. Det var ju ingen ”riktig” vinter, men de var nöjda med snöröjningen de få gånger som den ryckte ut. Många deltagare tyckte dock att det låg för mycket grus på cykelbanorna, säger Maria Wikenståhl, projektledare för kampanjen och trafikingenjör på Samhällsbyggnadskontoret.

En av de tunga anledningarna till att man vill börja cykla året om är av miljö- och klimatmässiga skäl. Då knappt hälften av deltagarna körde bil till jobbet förra vintern så har kampanjen gett en utsläppsminskning på 1,8 ton koldioxid (baseras på ett antagande om att de körde med en medelstor ny bil med bensinmotor).

Hälsan förbättrades 

Deltagarna har också märkt positiva förbättringar för både sin fysiska och psykiska hälsa. Många har känt sig piggare och gladare, man upplever att man kan rensa tankarna på cykeln och kommer till jobbet och hemmet med mer energi. Många har märkt att konditionen hållits igång och att de har känt sig friskare.

- Deltagarna har verkligen varit aktiva i att sprida ordet om vintercyklingens positiva effekter. De har gått in med hjälmen och reflexvästen på sig på jobbet, och passat på att prata cykling i hissar och på fikaraster, och har fått många nyfikna frågor. De flesta har påverkat minst en person i sin omgivning att börja vintercykla och det är ju verkligen det som den här kampanjen handlar om, säger Maria Wikenståhl.

Så här säger vintercyklisterna Magnus, Åsa och Lille-Vie om hur utmaningen varit för dem.

Här kan du läsa mer om utmaningen Vintercyklisten