Program för F - åk 3

Programutbud för förskoleklass och åk 1–3. Bokning av program sker via webbokningen under en begränsad tid inför varje termin, se menyn - Boka program här.

Bokningen för hösten 2024 är öppen 6 maj - 25 augusti.

Program för F - åk 3

Tigern & Kobran - en musikkonsert - på Estrad för F-åk 3 expand_less expand_more

Tigern & Kobran

Med Grammisnominerade debutskivan ”Brandbilar och poesi” i ryggen levererar Tigern & Kobran en liveshow fylld av fest, dans, superhjältar, bulltjuvar, hundar och såklart, brandbilar.

Men de hinner också med att berätta hur det känns när du har bråkat med en kompis eller när föräldrar aldrig vill lyssna. Med energi sprungen ur rockens glansdagar, gitarrsolon, blåljus och såpbubblor är det här barnens första riktiga rockkonsert! Makalöst bra och omöjligt att stå still.

Tigern & Kobran är ungdomskompisarna Paulo Vidal och Martin Fogelström. 

Se trailer: Tigern & Kobran

 

Produktion: Tigern & Kobran
Målgrupp: Förskoleklass-åk 3
Publikantal: max 300
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Tisdag 1 oktober kl.09.15
Tisdag 1 oktober kl.10.45

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr - en svensk film - på Estrad för F-åk 3 expand_less expand_more

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr

Låt en ny generation upptäcka de älskade figurerna Kalle Stropp och Grodan Boll! Filmen baseras på skaparen Thomas Funcks manus.

I denna saga samlar de vännerna Räven, papegojan Ragatha, och uppfinnaren Plåt-Niklas, för att hjälpa det utsatta kottefolket i skogen vars hem hotas då skurkaktiga affärsmän vill förstöra såväl natur som kultur för egen vinning.

Filmen är animerad och har svenskt tal.

Trailer: Kalle Stropp och Grodan på svindlande äventyr

Filmhandledning: Kalle Stropp och Grodan på svindlande äventyr

Målgrupp: förskoleklass-åk 3
Publikantal: max 300
Speltid: 83 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset 

Datum & tid:
Tisdag 8 oktober kl.09.15
Tisdag 15 oktober kl.09.15

Sagolika stigen med STA - i Kusens Backe för 5 år-åk 2 expand_less expand_more

Sagolika stigen 

Sagan tar aldrig slut. Följ med på en Trollföreställning i ett äventyr bland tomtar, troll och andra sagoväsen. Håll en kompis i handen om du vill för resan kan bli spännande. 

Välkomna till den Sagolika stigen i Kusens backe. Barn och ungdomar från Södertälje Teateramatörer gör skogen levande för en stund.

Lördag 14 september är det offentliga föreställningar kl.10.00, kl.11.30 och kl.13.00.

Produktion: Södertälje Teateramatörer
Målgrupp: 5 år–åk 2
Publikantal: max 100
Speltid: 40 minuter
Spelplats: Kusens Backe i Södertälje 

Datum & tid:
Torsdag 12 september, kl.09.00  
Torsdag 12 september, kl.10.00 
Fredag 13 september, kl.09.00 
Fredag 13 september, kl.10.00 ​

Här kommer Ville och Valle och Victor! med Terrastella scen och film - på Estrad för F-åk 3 expand_less expand_more

Här kommer Ville och Valle och Victor!

Äntligen blir Ville och Valle och Victor! en musik- och teaterupplevelse. De oförglömliga supershowartisterna med sina oväntade upptåg, satiriska och pricksäkra dialoger och den grammisbelönade musiken, återuppstår nu i nygammal tappning.

I spetsen ser vi Dag Andersson, känd från Cirkus Imago på SVT, som antagonisten Ville, de tusen konsternas mästare.

Med sig har han multiinstrumentalisten och teaterdirektören Daniel Rudholm som passifisten Valle, de 999 konsternas mästare.

Tillsammans möter de vår tids Harpo Marx tillika visionären och dramatikern Magdi Beky Winnerstam som Viktor, den levande dockan.

Kända låtar som Ljugvisan, Valles dröm och En låt med gå avlöser varandra. Precis som på skivan tar de sig genom Sverige och diskuterar frågor som demokrati, miljö och rättvisa. Det är roligt, lekfullt och engagerande och faktiskt mer aktuellt än någonsin.

Produktion: Terrastella scen och film
Målgrupp: Förskoleklass-åk 3
Publikantal: max 200
Speltid: 45 minuter
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Torsdag 17 oktober kl.09.30

Sagohjulet med Fabula Storytelling - på skolan för F-åk 3 expand_less expand_more

Sagohjulet 

Sagohjulet snurrar och snurrar... Vad ska det bli? Sjöjungfrun eller Guldfisken, Kronan eller Dödskallen? Vad blir det för historia? Kanske den om flickan som lurade kungen eller den om korpen som stal solen?

Sagohjulet har kommit och ett av barnen får snurra på det. När det stannar pekar det på någon av figurerna: Räven, Kossan, Grisen, Fisken eller någon av de andra. Under föreställningen hinner vi med två eller tre berättelser.

Mats Rehnman är en internationellt erkänd scenberättare känd för en repertoar som myllrar av spänning, humor och språkrikedom.

Berättare: Mats Rehnman

Trailer: Sagohjulet 

Produktion: Fabula Storytelling
Målgrupp: förskoleklass-åk 3
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 50 minuter
Spelplats: på skolan
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.30


Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma skola i samma rum. Föreställningen kan spelas i ett vanligt rum som tex ett klassrum, samlingsrum eller liknade. 

Inför första föreställningen: Mats kommer till skolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och en personal från skolan tar emot Mats när han kommer.

Efter andra föreställningen: Mats behöver 30 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. 

Datum:
Måndag 23 september
Tisdag 24 september
Onsdag 25 september

Loranga, Masarin och Dartanjang med Oktoberteatern - på Castorscenen för åk 1-3 expand_less expand_more

Loranga, Masarin och Dartanjang 

”Först ser man bara skog. Massor med tallar och granar och lite stenar och myrstackar och gamla barr och tallkottar från förra året. Men så ser man lite hus. Ett två tre elva tjugu stycken…”

Så börjar berättelsen om Loranga, Masarin och Dartanjang - Barbro Lindgrens vansinnigt roliga berättelse från 1969.

Historien handlar om pojken Masarin som lever med sin något självupptagne pappa Loranga och sin hypokondriske och lite demente farfar Dartanjang. På gården bor även en tam giraff, pipande gäddor och i ladan har det flyttat in ett gäng tigrar.

I Oktoberteaterns nydramatisering får vi även möta en förvirrad korvförsäljare, ett nybildat popband och Dartanjangs morfar som bor i skogen, gillar pilsner och mest säger Koko!

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: åk 1-3
Publikantal: max 70 
Speltid: 60 minuter
Spelplats: Castorscenen nere vid Maren (Oktoberteatern)
Speldagar:
24-27 september
1-4 oktober
8-11 oktober
15-18 oktober
22-25 oktober
29-31 oktober
1 november
5-8 november

Alla föreställningar är kl.10.00

Bokas inte via detta bokningssystem! skolor i Södertälje kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

För att Oktoberteatern ska kunna reservera platser till er ska ni i mailet skriva namn och telefonnummer till den som bokar och från vilken skola, vilken klass/årskurs och antal elever respektive vuxna som ni önskar platser till.

 
Information om - Skolprogram på Konserthuset i Stockholm expand_less expand_more

Skolprogram på Konserthuset i Stockholm

Grunden i Konserthusets verksamhet för skolor är de återkommande skolkonsertveckorna, som varje säsong erbjuds olika åldersgrupper. Den här verksamheten har, tillsammans med familjekonserterna, varit igång ända sedan 1917!

Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.

För förskoleklasser och lågstadieklasser finns konserter med Kungliga Filharmonikerna. För förskolan, mellanstadiet, högstadiet och ibland gymnasiet görs särskilda satsningar – ibland med Kungliga Filharmonikerna och ibland med andra medverkande. 

På visningar får eleverna lära sig mer om hur en symfoniorkester fungerar och vilka instrument som ingår. Lite äldre elever erbjuds studiebesök och kan få vara med när Kungliga Filharmonikerna repeterar. I samarbete med Region Stockholm arrangeras det även inspirationsdagar som ger lärare vägledning om hur musik kan användas i undervisningen.

Läs mer och BOKA era platser påFör skolor - Konserthuset i Stockholm

Spelplats: Konserthuset i Stockholm
Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.

 

Tala film – Tala liv: En digital lärarfortbildning i att leda filmsamtal expand_less expand_more

Tala film – Tala liv: En digital lärarfortbildning i att leda filmsamtal

Hur kan lärare och pedagoger arbeta med att bearbeta elevernas upplevelser och reflektioner efter en filmvisning? Vilka metoder finns för att leda ett filmsamtal med barn och unga? Och hur kan vi koppla detta till aktuella filmer som ses på skolbio eller i klassrummet? 

Under hösten erbjuder filmkonsulenterna i Region Stockholm en kostnadsfri digital fortbildning i att leda filmsamtal utifrån metoden ”Tala film- Tala liv UNG”. Fortbildningen riktar sig till dig som är lärare eller pedagog, för elever i mellanstadiet eller högstadiet, du som bokat dina elever på skolbio under hösten eller du som är intresserade av att fördjupa dig i filmsamtal.

Du får en presentation av den filmhandledning som finns till förfogande och konkreta exempel på hur du kan arbeta med metoden kopplat till aktuella filmer. Genom praktiska övningar får du själv prova metoden, applicera den på olika filmklipp och därigenom få de verktyg som behövs för att själv leda filmsamtal med dina elever. 

Hur gör jag för att anmäla intresse?
Du anmäler intresse genom att fylla i formuläret via länken nedan. I intresseanmälan fyller du i vilket datum och tillfälle av förslagen nedan du önskar delta. 

Efter du anmält intresse återkommer vi med mer information och bekräftelse av din plats. 

Onsdag den 14 augusti, kl. 10.00-11.30

Torsdag den 10 oktober, kl. 15.00-16.30

Måndag den 28 oktober, kl. 13.00-14.30

Till intresseanmälan!

Mer information och kontakt:
E-post: filmkonsulenterna.kultur@regionstockholm.se