Program för åk 4 - 6

Programutbud för åk 4–6. Bokning av program sker via webbokningen under en begränsad tid inför varje termin, se menyn - Boka program här.

Bokningen för hösten 2024 är öppen 6 maj - 25 augusti.

Program för åk 4 - 6 

Scrapper - en brittisk film - på Estrad för åk 6-7 expand_less expand_more

Scrapper

Trots att hon bara är tolv år klarar Georgie sig helt själv genom att sno cyklar med sin bäste vän Ali. Hemma i lägenheten bygger hon en hemlig värld, med spindlarna som enda sällskap.

Efter att hennes mamma gått bort i cancer och pappan passat på att sticka iväg, har Georgie blivit något av en expert på att manipulera alla vuxna som ständigt dyker upp och stör. När pappan plötsligt kommer tillbaka försöker hon köra samma tricks med honom, men det visar sig att de har mer gemensamt än bara sitt DNA.

Regissören Charlotte Regan målar en färgstark bild av ett barn som är allt annat än maktlöst och rådlöst. Berättelsen ställer på ett humoristiskt och ömsint sätt frågor om rollerna barn och vuxen, om kärleken mellan barn och förälder och om ensamhetens hjälplöshet

Filmen har engelskt tal och textad på svenska.

Trailer: Scrapper

Filmhandledning: Scrapper  

Målgrupp: åk 6-7
Publikantal: max 250
Speltid: 84 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset

Datum & tid
Tisdag 15 oktober kl.12.30

Dimridåer & Villospår med Christina T. Dansproduktion - på Estrad för åk 4-6 expand_less expand_more

Dimridåer & Villospår 

En spännande, humoristisk, manipulativ och lite galen publikinteraktiv föreställning inspirerad av fenomen som desinformation och konspiraktionsteorier.

Den vindlar längs krokiga tankebanor utifrån: Vad är fakta och vad är åsikt? Hur ska vi kunna veta skillnaden?

Fem dansare lockar, luras, påverkar och påverkas i högt tempo med oväntade svängar. Under den spännande färden skapar den drivande musiken tillsammans med mångtydiga bildvärldar reella och alternativa verkligheter. Lockande, märkliga och lite luriga.

Trailer: Dimridåer & villospår

Lärarhandledning: Dimridåer & Villospår

Produktion: Christina Tingskog Relativ Dansproduktion
Målgrupp: åk 4-6
Publikantal: max 120
Speltid: 55 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshuset 

Datum & tid
Tisdag 10 september kl.10.00

Lars är LOL - en norsk film - på Estrad för åk 4-6 expand_less expand_more

Lars är LOL

Amanda har sett fram emot att börja sexan och att få bli fadder till en gullig förstaklassare. När hon istället får ansvar för Lars, som är ny i klassen och har Downs syndrom, blir allt svårt.

Kan hon bli kompis med Lars, som är rolig och annorlunda? Vad kommer kompisarna säga? Amanda faller för grupptrycket, och plötsligt har hon svikit både Lars och sig själv. Hur kan hon göra allt bra igen, och visa Lars att hon visst är hans vän, och ingen mobbare?

Filmen har norskt tal och textad på svenska.

Trailer: Lars är LOL

Filmhandledning: Lars är LOL 

Målgrupp: åk 4-6
Publikantal: max 250
Speltid: 90 minuter 
Spelplats: Estrad, Stadshuset

Datum & tid
Tisdag 22 oktober kl.09.15
Tisdag 22 oktober kl.12.30

Skoja' bara med Teater Pero - på skolan för åk 4-6 expand_less expand_more

Skoja' bara

Hur långt kan man driva sin flock?
Kan man lura i någon vad som helst?
Kan man bli någon annan?
Är man starkare i flock än utanför? 
Hur vet man när gränsen är passerad?

Mellanstadiet är en turbulent tid när jaget, gruppen och förmågan att påverka omvärlden ska utforskas. Leken kan snabbt övergå i allvar. Ett skämt kan drivas för långt och plötsligt bli på liv och död.

I den här klassrumsföreställningen utforskar vi den psykologiska, tysta mobbningen som kan vara så svår för omvärlden att upptäcka. Vi möter två skådespelare som berättar om sin mellanstadietid, en tid när båda kämpade för sin överlevnad och för att hitta sin plats.

Pjäsen baseras på det konstnärliga teamets egna erfarenheter och är skriven av den prisbelönade författaren och dramatikern Helena Hedlund. 

Medverkande: Pernilla Göst och Kari Hamfors Wernolf

Trailer: Skoja' bara

Lärarhandledning: Skoja' bara

Produktion: Teater Pero
Målgrupp: åk 4-6
Publik: max 60 personer
Speltid: 45 minuter + tid för samtal
Spelplats: på skolan
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.45


Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma skola i samma rum. Föreställningen kan spelas i ett vanligt rum som tex ett klassrum, samlingsrum eller liknande. 

Inför första föreställningen: Teater Pero kommer till skolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och en personal från skolan tar emot när de kommer.

Efter andra föreställningen: Teater Pero behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker.

Datum:
Torsdag 10 oktober
Fredag 11 oktober

Monsterhjulet med Fabula Storytelling - på skolan för åk 4-6 expand_less expand_more

Monsterhjulet

Hjulet snurrar... vad ska det bli? Minotauren eller Varulven? Rävdemonen eller Vampyren? Berättaren Mats Rehnman kommer till skolan eller biblioteket med rysliga myter och läskiga legender från världens alla hörn.

Tiotusentals barn har snurrat på Sagohjulet och lyssnat till historier från hela världen. Nu har hjulet fått en ny kollektion figurer och berättelser, lämpliga för de äldre barnen.

Eleverna får snurra på Monsterhjulet och lyssna till hiskeliga historier om havsmonster, drakar och demoner. Vilt spännande historier hämtade ur myter och historiska legender. 

Mats Rehnman är en internationellt erkänd scenberättare känd för en repertoar som myllrar av spänning, humor och språkrikedom.

Berättare: Mats Rehnman

Trailer: Monsterhjulet

Produktion: Fabula Storytelling
Målgrupp: åk 4-6
Publik: 50 barn + vuxna
Speltid: 50 minuter
Spelplats: på skolan
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.30


Krav på spelplats
: Två föreställningar per dag spelas på samma skola i samma rum. Föreställningen kan spelas i ett vanligt rum som tex ett klassrum, samlingsrum eller liknade. 

Inför första föreställningen: Mats kommer till skolan kl.08.00 för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning och en personal från skolan tar emot Mats när han kommer.

Efter andra föreställningen: Mats behöver 30 minuter på sig att plocka ned och packa ihop scenografin. 

Datum:
Torsdag 26 september
Fredag 27 september

 

 

 

Information om - Skolprogram på Konserthuset i Stockholm expand_less expand_more

Skolprogram på Konserthuset i Stockholm

Grunden i Konserthusets verksamhet för skolor är de återkommande skolkonsertveckorna, som varje säsong erbjuds olika åldersgrupper. Den här verksamheten har, tillsammans med familjekonserterna, varit igång ända sedan 1917!

Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.

För förskoleklasser och lågstadieklasser finns konserter med Kungliga Filharmonikerna. För förskolan, mellanstadiet, högstadiet och ibland gymnasiet görs särskilda satsningar – ibland med Kungliga Filharmonikerna och ibland med andra medverkande. 

På visningar får eleverna lära sig mer om hur en symfoniorkester fungerar och vilka instrument som ingår. Lite äldre elever erbjuds studiebesök och kan få vara med när Kungliga Filharmonikerna repeterar. I samarbete med Region Stockholm arrangeras det även inspirationsdagar som ger lärare vägledning om hur musik kan användas i undervisningen.

 

Läs mer och BOKA era platser på: För skolor - Konserthuset i Stockholm

Spelplats: Konserthuset i Stockholm
Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.

Tala film – Tala liv: En digital lärarfortbildning i att leda filmsamtal expand_less expand_more

Tala film – Tala liv: En digital lärarfortbildning i att leda filmsamtal

Hur kan lärare och pedagoger arbeta med att bearbeta elevernas upplevelser och reflektioner efter en filmvisning? Vilka metoder finns för att leda ett filmsamtal med barn och unga? Och hur kan vi koppla detta till aktuella filmer som ses på skolbio eller i klassrummet? 

Under hösten erbjuder filmkonsulenterna i Region Stockholm en kostnadsfri digital fortbildning i att leda filmsamtal utifrån metoden ”Tala film- Tala liv UNG”. Fortbildningen riktar sig till dig som är lärare eller pedagog, för elever i mellanstadiet eller högstadiet, du som bokat dina elever på skolbio under hösten eller du som är intresserade av att fördjupa dig i filmsamtal.

Du får en presentation av den filmhandledning som finns till förfogande och konkreta exempel på hur du kan arbeta med metoden kopplat till aktuella filmer. Genom praktiska övningar får du själv prova metoden, applicera den på olika filmklipp och därigenom få de verktyg som behövs för att själv leda filmsamtal med dina elever. 

Hur gör jag för att anmäla intresse?
Du anmäler intresse genom att fylla i formuläret via länken nedan. I intresseanmälan fyller du i vilket datum och tillfälle av förslagen nedan du önskar delta. 

Efter du anmält intresse återkommer vi med mer information och bekräftelse av din plats. 

Onsdag den 14 augusti, kl. 10.00-11.30

Torsdag den 10 oktober, kl. 15.00-16.30

Måndag den 28 oktober, kl. 13.00-14.30

Till intresseanmälan!

 

Mer information och kontakt:
E-post: filmkonsulenterna.kultur@regionstockholm.se