Holmbergska villan öppnar igen - på ny plats

Från den 13 juni i år kan besökare återigen besöka den populära sommarvillan från 1886, Holmbergska villan. Nu på sin nya plats snett bakom Lideby skola. Holmbergska villan har varit stängd i tre år för flytt och upprustning. Återinvigning 13 juni kl 14:00.

Bakgrund

Holmbergska villan flyttades år 2021 från en undanskymd plats bakom Handelsboden med ingång via Handelsbodens källare till berget bakom Pagelska gården. Flytten gjordes för att kunna installera en hiss i Handelsboden och för att matsalen skulle få en mer synlig placering. I och med flytten och renoveringen har matsalen varit stängd i 3 år.

Om villan

Holmbergska villan uppfördes på Värdsholmens i Södertälje år 1885 som ett sommarnöje åt Byggmästare Jöns Peter Holmberg  med familj. Arkitekt var Ernst Haegglund, som också har ritat stadshotellet i Södertälje samt Cirkus på Djurgården i Stockholm. 
Matsalens spektakulära inredning stod teaterdekoratör Carl Ludvig Grabow för, som bland annat har dekorerat Mosebacke i Stockholm. 

Större delen av villan revs 1966. Endast matsalen och verandan sparades och flyttades till Torekällberget.

Villan på ursprunglig plats på Värdsholmen. I bakgrunden syns Maren och Södertälje stadskärna.

Renovering och utställning

Innan återinvigningen måste möblemanget i matsalen och verandan återställas. Dessutom produceras en ny utställning i den nybyggda entréhallen. Utställningen ska ge en bakgrund till byggnaden, familjen Holmberg och badorten Södertälje. Ny belysning som lyfter fram de fina tak- och väggmålningarna installeras. Kakelugnen, som legat i lådor i 60 år, byggs upp på nytt. Allt ska vara klart till den 13 juni. 

 

Återinvigning

Den 13 juni kl 14:00 2024 återinvigs den Holmbergska villan. Tal och musik sker på gräsplätten utanför villan. 

Invigningstalare: Eva Pedersen-Wallin (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Musik: El Sistema och Lästringe Låtar bjuder på sköna toner. 

 

Fotoutställning av Kulturhistoriska föreningen

I anslutning till att Holmbergska villan återöppnas, samt för att uppmärksamma att Södertälje badortsepok fyller 175 år, har Kulturhistoriska föreningen producerat en fotoutställning om badorten Södertälje. Utställningen utgår från ett antal utvalda vykort från badortsepoken.

Den nya fotoutställningen invigs direkt efter återinvigningen av Holmbergska villan. Fotoutställningen hittas i Bakfickan innanför 1800-talsutställningen på Torekällberget.

Två baderskor framför varmbadhuset vid Maren på 1880-talet.