Anpassa sidan

Denna webbplats är formgiven och utvecklad med målet att den ska vara tillgänglig för alla våra besökare. Här finns information om hur du kan anpassa webbplatsen efter just dina behov vad gäller tillgänglighet, utskrift, textstorlek och så vidare.

Hjälp och användningstips

Här följer en rad tips som gör det enklare för dig att använda vår webbplats. Flera av tipsen är generella och gäller även för andra webbplatser.

Utskrift

För att skriva ut från vår sida använder du webbläsarens utskriftsfunktion 

Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Textstorlek

Om du vill ha större eller mindre text använder du webbläsarens funktion för att zooma in eller ut. Den fungerar på lite olika sätt beroende på vilken webbläsare du använder. Om du är osäker på hur du ska göra i just din webbläsare kan du söka information i webbläsarens hjälpavsnitt.

Nya fönster

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Du kan även hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk för att öppna den i ett nytt fönster eller flik. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Äpplet) i Mac OS X.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Uppläsning

Om du behöver eller vill lyssna på vår webbplats finns en funktion som du aktiverar med länken Lyssna på sidan som finns överst i sidhuvudet och överst på varje sida.

Surfplattor och pdf-dokument

Vi lägger ut en del kompletterande information i pdf-format. Om du tycker det är besvärligt att läsa pdf i din surfplatta eller mobil kan du ladda ner ett program som gör det lättare. Du hittar dem genom att söka på till exempel "pdf" i App Store om du har en Ipad, Play Butik om du har en Androidplatta eller Windows Store om du har en Windows-surfplatta.

Krav på webbläsare

Vår målsättning är att webbplatsen ska fungera oavsett vilken webbläsare du använder, under förutsättning att den stödjer W3C:s aktuella HTML-rekommendation.
Om din webbläsare saknar eller har otillräckligt stöd för CSS eller JavaScript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet, men du ska fortfarande kunna navigera på webbplatsen och ta del av innehållet.
Ingen webbläsare utestängs medvetet.