När mörkret faller...

Historien vaknar till liv när höstmörkret faller över Torekällberget. Skräckkabinett, Spåman, Varulv, Trolleri, Skuggteater, Djävulspolska, Likbod. Allt detta kan du möta bland våra hus och gårdar. Kliv in i värmen i Pagelska gården och Råbygården där ljus och eldstäder är tända. Handelsboden och Café Lindbloms håller extra öppet till kl 18.

Passar alla åldrar. Våra erfarna aktörer anpassar sin repertoar efter åldersgrupp. Tips för de allra yngsta är skuggteater i Pagelska gården, kaninklappning, klapphagen och lek och höstlovspyssel i Lillboden.

ONSDAG 3 NOVEMBER – LÖRDAG 6 NOVEMBER

KL 12.00-18.00

FRI ENTRÉ - INGEN FÖRBOKNING

DR CAGLIOSTROS SKRÄCKKABINETT Cagliostro2 1250X750.jpg

Under sina resor i 1700 talets Europa samlade äventyraren och alkemisten Greve Alessandro Cagliostro en märklig samling av ockulta och mystiska föremål. Dr Cagliostros ockulta museum har med tiden även kompletterats med fler märkliga och magiska föremål från världens alla mörka hörn.

SPÅMANNEN TURBANI Turbani 1250x750.jpg

Vågar du snegla in i framtiden? Kanske kasta runor som man gjorde förr i tiden eller se vad Tarotkorten har att säga om din framtid. Spåmannen Turbani kommer att glänta på fönstret till det omöjliga och kanske se en skymt av det som varit, det som är och det som komma skall. Dessutom kommer Turbani att visa sina telekinetiska förmågor, och göra det som somliga anser vara omöjligt. Välkommen in till Turbani.

SPELMÄN BESÖKER RÅBYGÅRDEN Kväll på museet - eldstad.jpg

I Råbygårdens kök är ljus och eldstäder tända. Mor Christina lagar kvällsvard över öppen eld. Pigan Anna spinner och kardar ull. 

Spelmänjpg.jpg

SPELMÄN BJUDER PÅ DJÄVULSPOLSKA OCH SÄGNER

Råbygården har fått besök av två spelmän. Kom in i Råbygårdens festsal - anderstugan. Slå dig ner! Låt dig dras med i spelmännens låtar och historier från svunna tider. Spelmän har alltid rört sig i gränsland. På sina vandringar har de fört med sig historier från fjärran platser, vissa har vandrat hela vägen till helvetet och tillbaks. Andra har stannat på gränsen och gläntat på porten. Spelmännen bjuder på några av deras mest djävulska låtar och de historier som hör till.

VEM VILL MÖTA EN VARULV? Lurven 1250x750.jpg

Om du i månens sken träffar på en stor, hårig best - Försök inte mata den! Du kan ha stött på varulven "Vårcolac Orthae” eller ”Gamle Lurven” som han också kallas.

Lurven visar gärna upp sin orädsla för smärta genom att utsätta sig för ohyggliga plågor med allsköns livsfarligheter. Råttfällor, rävsaxar, långa nålar, krossat glas… Ingenting är för vasst eller farligt för Gamle Lurven!

SKUGGTEATER I PAGELSKA GÅRDEN Vid fotogenlampan.jpg

Kakelugnen och fotogenlampan är tänd i Salen. Fröknarna Pagels handarbetar och spelar kort. Kliv in i värmen och hälsa på.

Fröken Josefina har satt upp en kuslig skuggteater tillsammans med brorsdottern Elisabeth. Hon har klippt ut silhuetter i svart papper och satt dem på pinnar. Sen har hon satt upp ett tyg mellan dörrkarmarna med en lykta bakom. Nu kan föreställningen börja!

HANDLA, LEK OCH PYSSLA I HANDELSBODEN Handelsboden 1250x750.jpg

Den lilla stadens handelsbod håller öppet till kl 18.00. Botanisera bland karameller, korgar, leksaker och mycket mer.

 

Handelsboden webb.jpg

Lek i Lillboden och tillverka dina egna skuggteaterfigurer i pysselrummet. 

TA ETT UNIKT PORTRÄTTFOTO Ta ditt foto.jpg

Låna hattar, käppar och kläder och ta ett unikt foto mot en tidstypisk fondvägg med din egen kamera. 

FIKA PÅ CAFÉ LINDBLOMS OCH WALLINS BOD  Fika på Bellevue webb.jpg

Slå dig ner i mysiga café Lindbloms. Här kan du få grillade mackor och lättare mat. Eller varför inte gå på kafferep. 

Wallins bod har öppet för försäljning. Här kan du köpa korv, kakor och bullar, kaffe och varm choklad. 

ÖPPET

  • Kl 11.00 - 18.00