Din kommun

Medborgardagen är en dag då Stadshuset slår upp dörrarna och du får möjlighet att träffa tjänstepersoner och verksamheter på ett enkelt sätt, det är bara att komma! Ställ frågor om hur Södertälje utvecklas, se elevarbeten från Kickoff Skolan/Science Week, möt folkvalda, och mycket mer!

Alla medverkande verksamheter och föreningar finns på plats hela dagen, kl.12.00–16.00. Du kommer även kunna träffa representanter för kommunledningsgruppen och stadsdirektören. Södertäljes folkvalda finns med på flera sätt, se gärna Demokratin behöver dig.

Är du nyfiken på vilka föreningar som medverkar? Se Medverkande föreningar.

Kommunala verksamheter

Samhällsbyggnadskontoret

Vi från Samhällsbyggnadskontoret vill visa och berätta om framtida planer för olika områden i Södertälje. Det kan gälla byggande av bil-, gång- och cykelvägar, parker, bostäder eller industrilokaler. Dessutom kommer vi har fordon uppställda utanför stadshuset där vi har medarbetare som jobbar med stadens utemiljöer på plats. Vi ses i entrén.

Kontaktcenter

Vi på Kontakcenter finns på plats i stadshuset för att besvara och hantera allmänna frågor från medborgarna. Ni hittar oss både vid entrén och vid Kommuntorget. Tveka inte från att ställa din fråga till någon av våra kommunvägledare på plats!

Miljökontoret

Vi på Miljökontoret kommer att ge råd om miljötänk i vardagen, tipsar om utflyktsmål i Södertäljes natur samt svarar på era frågor. Vi ordnar även en lekfull aktivitet med naturtema.

Kultur- och fritidskontoret

Vi på Kultur- och fritidskontoret ser fram emot Medborgardagen och medverkar på flera sätt. Träffa oss t.ex. På Ung Röst där Ung Fritid – fritidsgårdarna – samarrangerar ett event med Demokratiberedningen. Vi berättar även om det Idrottspolitiska programmet, plan 1, utanför Trombon.

Hållbarhetsutskottet håller medborgardialog

Välkomna att träffa oss på kommunens säkerhetsavdelning, kommunpoliserna och Södertäljes förtroendevalda. Ni hittar vår utställningsplats på plan ett. Teman för dagen är problemen med fyrverkerier/smällare, bilbränder och illegalt dumpat avfall/nedskräpning. Vi kommer visa information och statistik. Vi berättar också hur vi tillsammans arbetar för att möta denna form av brottslighet.

Vi vill också veta vad ni tycker! Hur kan myndigheter och förtroendevalda bli bättre? Och hur kan allmänheten hjälpa, vad kan du göra? Hur kan vi tillsammans skapa ett bättre Södertälje?

 

Kickoff Skolan/ Science Week

TID: kl. 14.30–15.30. PLATS: Demokratin.

Kickoff skolan arrangerades av Södertälje Science Park och avslutades fredag den 29/9. Under Medborgardagen presenterar vi tre olika aktiviteter från Kickoff skolan; alla aktiviteter sker i samma sal, Demokratin, och samma tid. Mer information längre ned.

  • Draknästet, en tävling kring bästa idéförslag från gymnasiets framtidsworkshops. Eleverna presenterar sin idé för en jury. 
  • Presentation av utvalda bidrag från grundskolans årskurs 7; arbeten från elevernas framtidsworkshopar.
  • Vinnaren i instagramtävlingen #Södertäljerullen avslöjas. Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle ta en hållbar bild på sig och Södertäljerullen.

Södertälje Science Park
En internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Huvudpartners: Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca, Acturum och KTH. Se: http://www.sscp.se.

 

Draknäste – gymnasieelevernas idéer under lupp

Tävling kring bästa idéförslag från gymnasiets framtidsworkshops.

Under Kickoff skolan inför Södertälje Science Park 27-29/9 deltog ca 1 500 elever i framtidsworkshop med olika teman, framtidens transporter, framtidens arbetsplats, framtidens stad, framtidens mat. Olika företag var värdar för de olika workshoparna, såsom Scania, AstraZeneca, Samhällsbyggnadskontoret på Södertälje kommun, MatLust, Martin & Servera och det lilla "foodtech -företaget" Eatit med KTH-rötter. Eleverna fick ta fram olika idéer på lösningar på framtidsutmaningar.

De bästa förslagen presenteras inför en granskande jury.

Eleverna kommer att presentera sin idé för juryn i cirka tre minuter per bidrag. Juryn består av företagsrepresentanter, politiker och tjänstemän. Draknästets jury sammansträder och bästa idé utses.

AstraZeneca är värd för Innovation Camp framtidens arbetsplats – 300 elever workshopar

AstraZeneca är värd för Innovation Camp framtidens arbetsplats – 300 elever workshopar

Framtidens lösningar enligt årskurs 7

Presentation av några de bidrag som kom fram i grundskolan årskurs 7´s framtidsworkshopar. Eleverna deltog på workshops som hade teman framtidens stad, framtidens bostad, framtidens skola, framtidens återvinning och framtidens mat. Temavärdar för dessa var Telgebolagen med Telge Bostäder, Telge Fastigheter, Telge Återvinning, Telge Nät och ICA.

Det kommer även finnas utställningar med resultat från de workshopar som eleverna deltog i.

Instagramtävlingen #Södertäljerullen

Presentation av vinnaren i instagramtävlingen #Södertäljerullen. Eleverna uppmanades att ta en hållbar bild på sig och Södertäljerullen.

Vinnaren får 5 000 kr, i form av ett presentkort till Södertälje centrum.

Vackstanäs kockelever presenterar Södertäljerullen på restaurang Snäckviken tillsammans med Mathias Dahlgren.

Vackstanäs kockelever presenterar Södertäljerullen på restaurang Snäckviken tillsammans med Mathias Dahlgren.

Kickoff skolan / Science Week - vill inspirera elever