Demokratin behöver dig

Demokratin kan aldrig tas för given. Kommunen verkar på flera sätt för att stärka demokratin i Södertälje, bl.a. genom demokratiberedningens arbete.

Kommunen och Demokratiberedningen arbetar för ett högt valdeltagande i 2018-års val. På Medborgardagen träffar du några av de människor och projekt som arbetar för att främja demokratin. Här kan du läsa mer om Demokratiberedningen.
Läs intervju med Anna Bohman Enmalm, ordförande Demokratiberedningen

Följ oss även under hashtag #täljeröst

Politiker från Demokratiberedningen och tjänstemän är på plats under Medborgardagen. Du hittar oss på samma plats som Ung Röst!

Program med karta  – hitta till Jämställdhetstorget och Ung Röst-torget!

Exempel på aktiviteter med demokratitema under Medborgardagen

 • Parlamentet med Södertäljes politiker
  Plats: Demokratin, kl: 12:35-13:20
  Ståuppkomikern Lasse Karlsson grillar våra lokala politiker utifrån TV-formatet ”Parlamentet”. Två lag tävlar mot varandra, ställts mot väggen och tvingas svara på frågor. 
 • Fika med politiken
  Plats:
  Demokratin, kl: 13:20-13:40
 • Idéburna organisationer
  Träffa Marlene Wåhlstedt som arbetar med den lokala överenskommelsen mellan kommunen och alla Södertäljes föreningar. Södertälje kommun arbetar för att utveckla en förbättrad samverkan med idéburen sektor. För demokrati och social hållbarhet i vårt lokalsamhälle är den idéburna sektorn viktig och sättet som vi samverkar är av stor betydelse. Just nu pågår ett arbete med att utveckla samarbetsformerna, och Marlene Wåhlstedt kommer att hålla i processen. Här har du chansen att träffa henne och höra mer. Läs mer här: www.sodertalje.se/kommun-och-politik/for-medborgare/samverkan-med-foreningar-och-ideburen-sektor/
 • Ung Röst
  Plats:
  Estrads övre foajé
  Ung fritid med fritidsledare tillsammans med politiker och tjänstemän från Demokratiberedningen samlas för att prata med unga Södertäljebor och lyssna på vad de tycker och hur de vill påverka Södertälje. Ung röst vill göra det tydligt för unga hur det är möjligt att påverka i samhället.
 • IJustWantToBeCool,
  Plats:
  Estrad, kl 15:00
  Träffa YouTubestjärnorna, ta en selfie, få tips. Underhållande samtal om ungdomars möjlighet att påverka. Sedan 2011 har bröderna Johan och Emil Beer och deras kusin Karl Adolphson publicerat humoristiska videor på Youtube. Över 190 videoklipp med totalt över 180 miljoner visningar. Killarna har även fått två webbserier på SVt och en tv-serie på TV4, Småstaden. 
 • ”Meet and Greet” 
  Plats:
  Estrads övre foajé, cirka kl: 15:45
  Träffa YouTubestjärnorna IJustWantToBeCool, ta en selfie, få tips
 •  Jämställdhetstorget
  Plats:
  foajén utanför lokal Demokratin
  Här samlas utställare som arbetar med jämställdhet och har fokus på att stärka och stötta unga tjejer: kulturprojektet Livet Bitch, som bland annat ger smakprov ur sin kommande teaterföreställning,Tjejhuset, en mötesplats för tjejer mellan 13-23 år och Tjejjouren.
 • Clara Henry
  Plats:
  lokal Demokatin, kl: 13:40-14:40
  "Ja jag har mens, hurså?" boken blev en succé. På Medborgardagen pratar Clara om sina specialämnen mens, feminism och YouTube. Clara Henry är 23-åringen från Göteborg som är en av nordens största YouTubers. Hon vloggar inför +430 000 följare, ledde årets Melodifestival, har radiopratat i P3 och vann Årets Vloggkanal på Guldtuben-galan både 2014 och 2015l. Under sommaren 2015 var hon även värd i Sommar i P1. 
 • Livet Bitch 
  Plats: Demokratin: kl: 14:40-14:50
  Livet Bitch ger smakprov ur sin kommande teaterföreställning.