Lästringe Låtar

Två damer spelar fiol på Torekällberget

Folkmusikgruppen Lästringe Låtar är museets husband och spelar vid olika tillfällen på museet. Lästringe Låtars repertoar består främst av lokal folkmusik från Sörmland.

Söker ni spelsugna spelmän till dans eller andra tillfällen, tveka inte att kontakta oss. Vi övar på Torekällberget på måndagkvällar och du som är spelman är välkommen att hälsa på!

 

OM LÄSTRINGE LÅTAR

Lästringe Låtar bildades i Södertälje 1981. Aktiv vid föreningens bildande var Yngve Andersson, eldsjäl och storspelman från Södertälje. Yngve var född i Lästringe och sonson till en av Sörmlands största spelmän vid förra sekelskiftet, Anders Andersson från Lästringe. Yngve var vår mentor och lärde oss många låtar ur sin egen tradition från Lästringe, därav namnet Lästringe Låtar. Yngve hade också många låtar från sin svärfar och dennes släkt från Hummelkärr utanför Trosa som han ivrigt delade med sig av till oss.

Vi i Lästringe Låtar är stolta över att kunna föra Yngves musikaliska tradition vidare. Yngves låtar utgör en viktig del av vår repertoar men vi spelar också låtar från t.ex. Mörkö och andra delar av landskapet. Låtarna lär vi oss oftast på gehör. När vi framträder gör vi det både i mindre och större grupper.

Vill du veta mer eller spela några av låtarna? Många av låtarna finns samlade i vår bok ”Andersson och Pettersson – Ett stycke sörmländsk spelmanshistoria skildrad av Lästringe Låtar”. Där kan du också läsa mer om Lästringe Låtar och traditionen. Smakprov på hur vi låter finns på vår CD ”Lästringe Låtar”.